Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Experiență misionară

Având ca moto îndemnul Maicii Tereza de Calcutta: "Să facem un lucru frumos pentru Domnul!", cu emoție și puțină teamă de necunoscut, ne-am aventurat în ceea ce se numește și înseamnă viața de misionar.

În cadrul anului pastoral-social, în perioada 20 noiembrie 2007 - 20 mai 2008, am avut bucuria de a face o experiență misionară în Parohia Maikona (Kenya). Preoților din Dieceza de Iași, respectiv pr. Eugen Blaj, pr. Victor Osoloș și pr. Isidor Mârț, care își desfășoară activitatea în misiune, ne-am alăturat și noi în calitate de seminariști.

Cei 8.000 de km care separă România de Kenya i-am parcurs în 12 ore de zbor. Tot 12 ore a durat și călătoria din capitală până în misiune (650 km). Însă, de această dată, călătoria a fost mult mai solicitantă și obositoare din pricina drumului "asfaltat" cu rocă vulcanică și nisip, întrerupt de nenumărate gropi. Pe măsură ce ne apropiam de misiune, încet-încet dispărea vegetația și, odată cu ea, ne îndepărtam de zona civilizată. La orizont se profila din ce în ce mai mult zona deșertică, se micșora dimensiunea caselor până la apariția corturilor, în jurul cărora zăream oameni îmbrăcați în haine tradiționale, complet noi ochilor noștri de europeni.

Ajunși în misiune, ne-am integrat relativ ușor în comunitate, mulțumită preoților care erau permanent alături de noi. Din fericire, nu am întâmpinat dificultăți prea mari în acomodarea la condițiile de climă, alimentație, zonă deșertică și ritm de viață.

În Parohia Maikona, pe lângă activitatea pastorală, preoții desfășoară și un amplu proiect social-educativ. Administrează un dispensar, susțin 17 grădinițe și o școală primară, precum și alte inițiative pe plan educațional. Desigur, toate aceste activități necesită un efort uneori epuizant atât din punct de vedere fizic, cât mai ales financiar. În acest timp noi am luat parte din plin la toate activitățile misiunii. Deoarece în câmp educațional, în special în ceea ce privește proiectul grădinițelor, misiunea se află încă într-un stadiu de pionierat, noi am ajutat la menținerea, dezvoltarea și construirea de noi așezăminte în care copiii să poată învăța.

Activitățile zilnice se încheiau cu jumuyia (rugăciunea de seară făcută în mijlocul comunității). După lăsarea întunericului, oamenii dintr-un anumit "cartier" se adunau în fața locuinței unuia dintre ei, sub cerul înstelat, în liniștea deplină a serii acompaniată doar de "cântul" caprelor și al cămilelor adunate în țarcuri special amenajate, atmosferă "înmiresmată" de mirosul laptelui proaspăt muls și al fumului care se ridica prin orificiile casei tradiționale. Momentul de rugăciune începea cu cântece intonate de glasurile suave ale copiilor care întrerupeau liniștea așternută în sat odată cu lăsarea serii. După proclamarea evangheliei, urma cuvântul de învățătură ținut de catehet în limba tribului, câteva intenții formulate de credincioșii participanți și binecuvântarea finală dată de preot.

Cele mai înălțătoare momente au fost trăite de noi în timpul sfintei Liturghii. Chiar dacă credincioșii sunt nevoiți să parcurgă uneori distanțe destul de mari printre pietrele arse de soare pentru a ajunge la biserică, acest lucru nu-i împiedică să participe activ și dinamic la toate momentele sfintei Liturghii, exprimându-și bucuria prin cântece și dansuri liturgice.

Înainte de a pleca în Kenya am văzut și auzit multe despre viața din misiune. Însă pentru a-ți face o imagine reală despre ce se întâmplă acolo, nu este suficient doar să primești informații de la alții, ci trebuie să locuiești în mijlocul oamenilor din acele ținuturi. Noi am avut acest privilegiu și, pentru aceasta, îi mulțumim Domnului.

Ionuț-Eremia Imbrișcă și Cristian Bîrnat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat