Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cununa învingătorului

Sfântul Paul, într-una dintre scrisorile sale, vorbește corintenilor despre viață ca despre o cursă de atletism pe un stadion, în care el însuși, ca alergător, speră la final să primească cununa învingătorului: "Nu știți voi că aceia care aleargă pe stadion, toți aleargă, însă numai unul primește premiul? Alergați în așa fel ca să-l câștigați. Orice atlet renunță la toate. Ei o fac pentru a primi o coroană pieritoare. Însă noi [pentru] una nepieritoare. Deci eu așa alerg, nu fără rost" (1Cor 9,24-26). Și continuă apostolul neamurilor: "Așa lupt cu pumnul, dar nu lovind în aer".

Cu privire la această ultimă afirmație și rămânând pe același teren al termenilor sportivi, putem compara, într-un anume sens, viața cu un meci de box în care fiecare dintre noi putem fi spectatori sau chiar jucători, prezenți în ring, ori de câte ori avem de înfruntat diverși adversari: problemele cotidiene de tot felul, boala și, în cele din urmă, moartea. Ne putem consola cu gândul că Dumnezeu dă fiecăruia adversari pe măsură în funcție de categorie: ușoară, grea, adică nu suntem solicitați peste puterile noastre.

Suntem expuși cu precădere unui adversar de temut, foarte abil și puternic: diavolul cu ispitele sale de tot felul. Ceea ce ne susține în luptă pe noi, creștinii, mai presus de puterile și abilitățile noastre tactice, este harul lui Dumnezeu care lucrează în noi și pentru noi prin sfintele taine ori de câte ori suntem dispuși să apelăm la acest ajutor și să-l primim, deschizându-ne acțiunii salvatoare a Domnului.

Slujindu-ne unii pe alții cu iubire și ajutându-ne reciproc ca membri ai aceleiași echipe condusă pe calea victoriei, adică a mântuirii, de Cristos Domnul nostru, vom putea spune cu sfântul Paul: "Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința. De acum îmi este rezervată coroana dreptății pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul, judecătorul cel drept; și nu numai mie, ci și tuturor acelora care au iubit arătarea lui" (2Tim 4,7-8).

Ciprian Nesimuca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat