Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Taizé - o redimensionare a propriei vieți

Simplitate, lumină, pace, reconciliere și speranță... acestea sunt cele cinci cuvinte care au caracterizat privegherea de rugăciune ce a avut loc miercuri, 28 mai, la ora 19.30, în sala sinodală a catedralei romano-catolice din Iași.

Privegherea a constituit o etapă importantă a Pelerinajului de încredere în România întreprins de fratele Alois Löser, superiorul Comunității Taizé, împreună cu alți frați călugări. Pelerinajul a debutat cu o întâlnire asemănătoare la București și s-a încheiat cu o priveghere de rugăciune și diverse ateliere pe teme biblice, la Cluj-Napoca.

La întâlnirea de la Iași au participat tineri din Bacău, Săbăoani, Iași, cărora li s-a alăturat un grup de tineri ortodocși de la biserica "Sfântul Haralambie" din Iași, precum și numeroși credincioși și preoți împreună cu PS Petru Gherghel.

În acest cadru, altarul a ocupat un loc aparte, prin simplitatea sa, având crucea Taizé în mijloc, la dreapta icoana Maicii Domnului, iar la stânga icoana prieteniei, reprezentându-l pe Isus care pune mâna pe umărul sfântului Mina. Toate acestea împreună cu pânzele de culoare portocalie, sărbătoarea luminii și cântecele au conferit un aer specific întâlnirii.

După cuvântul de început al PS Petru Gherghel, care a subliniat importanța majoră ce o dețin întâlnirile de acest gen în viața Bisericii, întâlniri ce promovează comuniunea și reconcilierea între oameni, atenția a fost reținută de meditația fratelui Alois. Ideea de bază a meditației a constituit-o o întrebare: "Care este sursa, izvorul de la care ne alimentăm existența noastră de zi cu zi?" Răspunsul l-a oferit tot fratele Alois, spunând că sursa trebuie să fie mereu Isus Cristos, legătura profundă și personală cu el, precum și încrederea deplină în iubirea sa pentru noi. Învierea lui Cristos este lumina ce luminează viața și oferă zilnic speranța. Isus dorește prietenia noastră, o prietenie profundă, care să ne ajute încet-încet să ieșim din noi înșine pentru a veni în întâmpinarea celui de lângă noi, a celui vulnerabil, a celui mai sărac dintre săraci pentru a oferi sau pentru a reda lumii o față mai umană, lume în care încrederea să primeze.

Bunătatea inimii, solidaritatea cu cei aflați în suferință, cu cei marginalizați, însingurați sau victime ale prejudecăților de orice fel, reprezintă o forță prin care Domnul își face cunoscută lucrarea. Iertarea și bunătatea își au sursa în reconciliere și conduc inevitabil la pacea inimii. Căci reconcilierea înseamnă să mergi în întâmpinarea celuilalt, să cauți comuniunea cu el. Deviza vieții aceasta să fie: să fim purtători de pace și iertare chiar în locul unde trăim sau muncim, să ne îndreptăm spre ceilalți, aflați în nevoi, ieșind din propriul egoism și fiind dispuși să iubim mai mult.

Schimbarea lumii nu va veni din acțiuni spectaculoase, ci din perseverența cotidiană în a fi dispuși să iertăm și să iubim mai mult, împărtășind, primind, îmbogățindu-ne reciproc și rămânând mereu în prezența Tatălui ceresc.

Întăriți de această învățătură, înălțați prin cântec și rugăciune, la final fiecare a adus laudă Domnului pentru acest mare har ce ne-a fost oferit și a primit binecuvântarea specială a fratelui pelerin.

Mihaela Coșa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat