Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Și eu am fost vinovată!

Un timp am crezut că nu se mai poate face nimic. Ajunsesem la o așa disperare din cauza soțului încât, dacă nu m-aș fi născut într-o familie creștină, l-aș fi părăsit de mult. De fapt, acesta a fost sfatul multora dintre cei care știau ce "Calvar" trăiesc. Dar cum să-l părăsesc dacă la mijloc erau și copiii?!

La început nu a fost așa. Ne iubeam sincer. Ne-am căsătorit din dragoste și ne-am propus să rămânem împreuna indiferent de greutățile care aveau să apară pe parcurs.

În schimb, după ce am avut al treilea copil, ceva în comportamentul lui s-a schimbat. Nu mai era omul plin de entuziasm de până atunci, nu mai glumea, nu mai ieșeam împreună și s-a apucat să consume alcool. Începuse chiar să întârzie la și de la serviciu fără a fi capabil să dea nici măcar o explicație.

"O criză de personalitate, mi-am zis. Se poate întâmpla oricui!" Probabil, grija pe care o aveam față de copii l-a făcut să se simtă neglijat. "Doar nu-i copil, îmi spuneam deseori, trebuie să vadă cât sunt de ocupată!" "Să înțeleagă și el!", mă plângeam la câte o vecină. Și soțul meu nu înțelegea! Cu fiecare zi, criza dintre noi se adâncea.

După ce s-a născut și al patrulea copil, după ce am sperat că, văzându-l, se va bucura, contrar așteptărilor mele, s-a întristat și mai mult.

În scurt timp a devenit și violent. Vorbele grele pe care mi le arunca în prezența copiilor, criza de nervi pe care o făcea când îi auzea plângând, m-au dus la disperare. Erau și copiii lui! Și el era dator să-i iubească cu aceeași iubire pe care o aveam eu față de ei.

Era tatăl lor, iar eu eram mama lor. Împreună trebuia să fim o familie fericită, dar nu era așa. Și sfaturile de a-l părăsi erau din ce în ce mai dese. Până și cei mai apropiați mă îndemnau să-l părăsesc. Dar cum s-o fac devreme ce patru copii ar fi avut de suferit?

Am început să schimb subiectul rugăciunilor mele. Nu-i mai ceream lui Dumnezeu fericire pentru familia mea, ci o soluție. Am înțeles că fericirea este o utopie. Rămăsese doar ca subiect de "avarie". Acum trebuia să ne salvăm căsnicia și să ne creștem copiii în liniște. N-aș fi voit să-i știu marcați de neînțelegerile noastre, cu atât mai mult că aveam un băiat și trei fetițe și așa destul de șubrede în ceea ce privește sănătatea. Cea mai mare se născuse cu o mică malformație.

Soluția au fost chiar ei, copiii. Până atunci, fiind mici, iar soțul fiind la serviciu, mai toată ziua, eu am fost cea care le-am fost alături. Mi-am dat seama că și seara când soțul se întorcea de la serviciu, eu eram tot în preajma lor, considerând pe bună dreptate că au nevoie de mine. Neglijasem însă că și soțului trebuie să-i dau atenția cuvenită și să nu-i mai reproșez lipsa de implicare în creșterea copiilor. O făcea, dar din perspectiva persoanei care aduce cele necesare casei și familiei, iar eu, alături de copii, trebuia să-i fiu mai recunoscătoare.

Când fetița cea mare a început să meargă la școală, am rugat-o să-l implice mai mult pe tatăl ei în efectuarea temelor pentru acasă, mai ales că are un scris deosebit de frumos. Iar soțul meu a început să se simtă util în familia sa, nu doar la serviciu, pe care de cele mai multe ori îl detesta.

Uneori, la sfârșitul temelor, chiar dacă el era frânt de oboseală, la dorința copiilor mergeam împreună în părculețul din spatele casei în care locuiam și ne jucam împreună. Nu mă dădusem niciodată în topogan, dar acum, de dragul copiilor și văzând cum zâmbetul îi revine soțului pe buze, am acceptat să mă dau, chiar dacă trecătorii se uitau mirați la noi.

Și cu cât atenția pe care i-o dădeam la întoarcerea de la serviciu era mai mare, cu atât și înțelegerea dintre noi creștea.

Treptat a renunțat și la alcool, deoarece temele, din ce în ce mai grele, necesitau o minte limpede, iar subiectul rugăciunilor mele a redevenit "fericirea familiei".

Cel puțin pentru moment, conștientizând că și eu am avut vina mea, ne-am salvat! Mulțumesc Domnului! (Lidia)

Pagină realizată de pr. Felicia Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat