Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Biblia și solidaritatea

În învățătura Bisericii cu privire la viața socială, se poate observa că, la un moment dat, ca răspuns la urmările devastatoare ale unei crize economice de proporții, au fost scoase în evidență (de papa Pius al XI-lea prin Quadragesimo anno din anul 1931) principiile solidarității și colaborării și propuse ca soluție pentru depășirea antinomiilor sociale. Termenul solidaritate însă, manipulat pentru o lungă perioadă de timp în sens politic de către comuniști, pare să nu se bucure de un renume prea bun. Ce te faci totuși când îl întâlnești într-un context teologic sau bisericesc?

În Scriptură nu poate fi întâlnit acest cuvânt, nici măcar în cele mai noi sau mai libere traduceri, oricât ar fi ele de orientate spre un limbaj actual. Cu toate acestea, ideea de solidaritate nu este străină spiritului Bibliei: este prezentă în mod implicit cel puțin în unele părți ale ei. Astfel, pornindu-se de la evanghelii, de multe ori se vorbește despre solidaritatea cu cei păcătoși - nu atât aplicabilă, cât mai curând deductibilă - cu referire directă la Isus. Se afirmă că și-a început activitatea publică amestecându-se printre păcătoși (la Iordan) din spirit de solidaritate, că deseori a mâncat și a băut împreună cu ei, tot în acest sens (al solidarității), spre exasperarea celor care, într-un fel sau altul, spuneau un nu hotărât păcătoșilor. Iar din astfel de "constatări" se trage cu foarte multă ușurință o concluzie mai mult decât pripită: Isus a fost un susținător al păcătoșilor și un critic înverșunat al celor cu opțiune diferită.

Dintr-o astfel de poziționare finală poate lipsi însă exact esențialul. Căci dacă Dumnezeu nu are cum să fie de acord cu păcatul oamenilor, iar despre un fel de înhăitare a lui Isus cu marii păcătoși nici măcar nu poate fi vorba, fără a încerca să împăcăm și capra și varza, dar mergând direct la esență, trebuie numaidecât să subliniem: Isus nu a fost solidar cu păcătoșii, ci s-a făcut una cu zbuciumul păcătoșilor doritori de izbăvire. Da, s-a amestecat printre păcătoșii de la Iordan, dar nu era vorba de orice fel de păcătoși, ci de cei care își recunoșteau neputința de a se salva singuri și care strigau cu fiecare fibră a ființei lor (scufundate în ritul purificării) după ajutor, pentru a scăpa de păcat, a-l lăsa în urmă și a păși spre noile orizonturi ale mântuirii. Da, a mâncat și a băut împreună cu vameșii și păcătoșii, dar nu în cadrul vreunei orgii, ci în contextul chemării ca apostol a lui Matei (numit Levi de către Marcu, care subliniază: "Mulți vameși și păcătoși stăteau la masă împreună cu Isus și discipolii lui, pentru că mulți îl urmau" - Mc 2,15) și în cel al convertirii lui Zaheu (cel dispus să repare orice nedreptate din trecut) cu referire la care trage concluzia însuși Isus: "Astăzi s-a făcut mântuirea acestei case" - Lc 19,9. Așadar, sensul nu este acela al afundării în păcat, ci exact contrariul. Și atunci, cine este solidar cu cine? Oare nu este vorba mai degrabă de o solidaritate preluată și alipită și ajutată prin har, dar bine orientată în direcția convertirii și a mântuirii?

Dacă se pretinde solidaritate din partea Bisericii, ar trebui să se înțeleagă ceva: Biserica nu poate fi solidară cu călăul. Cine este călăul propriei nenorociri veșnice (pe care o realizează în mod sistematic prin păcat, poate chiar păcat social) să nu aibă tupeul de a pretinde solidaritate în poziția sa. Doar solidaritatea cu victimele, fie ele victime ale păcatului, ale nedreptății, ale împrejurărilor nefericite etc. este oricând de actualizat. Până una alta, solidaritatea mai trebuie încă să fie eliberată de manipulările celor dedați păcatului și care nu vor să se convertească.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat