Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Sfântul Benedict

Benedict s-a născut la Norcia, în Umbria (Italia) în jurul anului 480, într-o familie bogată. Adolescent fiind, a fost trimis la Roma pentru a urma studiile umanistice, dar aici își dă seama de vanitățile și de corupția acestui ambient. Inspirat de Duhul Sfânt, se retrage în singurătatea de la Subiaco pentru a-l căuta pe Dumnezeu și pentru a trăi sub privirea sa.

Viața sa sfântă se va manifesta uimitor de roditoare: în scurt timp mulți tineri se vor uni cu el pentru a se dedica total căutării lui Dumnezeu. Benedict devine astfel părinte a numeroși frați uniți în comunitate. După ce a fondat 12 mănăstiri în zona Subiaco, își schimbă locuința pe piscul muntos de la Monte Cassino (aici moare în jurul anului 547), unde a scris o Regulă, în care realizează sinteza legilor de bază ale vieții monastice "Regula vitae monasticae", într-un moto dătător de energie: "Ora et labora" - "Roagă-te și muncește". Prin aceasta, el a readus în viața și ascetica creștină caracterul de contemplație unită cu acțiunea, așa cum decurge din spiritul și din litera evangheliei. Adevăratul călugăr va trebui să fie, după cum se citește în capitolul al II-lea din Regulă, "nu orgolios, nu violent, nu mâncăcios, nu somnoros, nu leneș, nu clevetitor, nu pârâtor..., ci cast, blând, silitor, umil, ascultător". Emblema mănăstirii: crucea, cartea și plugul, a devenit expresia modului nou de a înțelege asceza creștină, rugăciune și muncă, în vederea edificării spirituale și materiale a unei societăți noi, pe ruinele lumii romane.

Regula a cunoscut o largă răspândire, dând naștere multor mănăstiri de viață cenobitică pe tot continentul european, exercitând asupra populațiilor din jur o influență binefăcătoare, un adevărat ferment de civilizație. Pe drept, sfântul Benedict este recunoscut ca "tată al Europei creștine".

Ziua călugărilor este în mod armonios marcată de două principale ocupații: rugăciunea și munca (ora et labora). Prioritate este dată lui Dumnezeu care dorește ca rugăciunea - opus Dei - să aibă locul privilegiat. Cu toate acestea nu este neglijată munca făcută în spirit de slujire, cu seriozitate și responsabilitate. Prin vocația lor, călugării au înțeles și doresc tot mai mult să proclame primatul lui Dumnezeu. Aceasta se demonstrează prin darul pe care îl fac ei înșiși lăsând totul, dezlipindu-se de toate, pentru a căuta absolutul, esențialul. Călugărul este în așa măsură prins de iubirea lui Cristos, încât nu mai dorește nimic altceva: aceasta echivalează cu o mărturie de credință care spune lumii, tuturor, că Dumnezeu singur este suficient, că Isus Cristos este totul.

Se spune de multe ori că viața monastică nu este utilă, în sensul că nu realizează opere concrete, în schimb tocmai datorită gratuității ei este de maximă utilitate, pentru că omul în viața de zi cu zi are nevoie tocmai de experiența pe care călugărul o trăiește: cine trăiește numai pentru Cristos atinge maximul de perfecțiune. Pe scurt, călugărul vrea să amintească tuturor oamenilor că ei, chiar dedicându-se lucrurilor vremelnice, nu trebuie să uite de ultimul lor scop.

În anul 1964, papa Paul al VI-lea l-a declarat pe sfântul Benedict patron principal al Europei, împlinind astfel un act de meritată recunoștință față de sfântul căruia Europa îi datorează multe dintre valorile și realitățile ei.

Surorile Benedictine



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat