Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Pavel Jitaru (Cleja). "Care este vârsta standard de pensionare conform legilor în vigoare?"

Pensia pentru limita de vârstă se acordă asiguraților care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public. Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000, prin creșterea vârstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei și de la 62 de ani pentru bărbați. Stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei și de 35 de ani pentru bărbați. Atingerea stagiului complet de cotizare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000, prin creșterea acestuia, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei și de la 30 de ani pentru bărbați. Asigurații care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru obținerea unei pensii pentru limita de vârstă, cu excepția pensiei anticipate și pensiei anticipate parțiale, își pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului. (Av. Tudor Duca)

- Crina A. (Iași). "În anul 2006, am avut un proces de partaj de bunuri comune prin care s-a împărțit apartamentul dobândit în timpul căsătoriei. După ce-am primit hotărârea am declarat apel, dar instanța a considerat că este recurs. Mai mult, deși am solicitat o nouă expertiză, mi-a fost respinsă această probă. Este corect așa?"

Din ceea ce ne-ați comunicat dv., rezultă că bunul supus partajului a avut valoarea sub un miliard. În aceste condiții, conform Codului de procedură civilă, hotărârile pronunțate de instanța de fond au doar calea de atac a recursului, nu și a apelului, având în vedere art. 282 indice 1 pct. 1 care prevede: "Nu sunt supuse apelului hotărârile judecătorești date în primă instanță în cererile introduse pe cale principală privind pensii de întreținere, litigii al căror obiect are o valoare de până la un miliard inclusiv, atât în materie civilă, cât și în materie comercială, acțiunile posesorii, precum și cele referitoare la înregistrările în registrele de stare civilă, luarea măsurilor asiguratorii și în alte cazuri prevăzute de lege".

În ceea ce privește proba cu expertiză în construcții pe care ați solicitat-o la instanța de recurs, trebuie să rețineți că în conformitate cu Codul de procedură civilă, în această fază procesuală este admisibilă doar proba cu înscrisuri, proba cu expertiză fiindu-vă respinsă în mod corect.

- A. Solomon (Roman). "Se poate anula un certificat de moștenitor dacă acesta a fost eliberat fără a fi trecuți toți moștenitorii?"

Orice act poate fi anulat, în condițiile în care dovediți că acesta a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale. Din ceea ce ne-ați relatat, rezultă că și dv., alături de frate, erați îndreptățit să culegeți moștenirea rămasă de la sora decedată, fără a avea moștenitori. În mod corect toate bunurile rămase la decesul acesteia urmau să fie împărțite între dv. și fratele dv., cu atât mai mult cu cât ați și stăpânit mai multe bunuri din masa succesorală rămasă la decesul acesteia. Certificatul de moștenitor a fost eliberat pe baza declarației dată de fratele dv., care a omis să-i spună notarului că mai sunt și alți moștenitori. În această situație vă puteți adresa Judecătoriei cu o cerere prin care să solicitați anularea actului emis doar pe numele fratelui dv. Această acțiune se timbrează cu o taxă de timbru de 20 lei și cu un timbru judiciar de 0,3 lei. În cadrul dosarului puteți solicita proba cu acte (actele de stare civilă ale dv. prin care faceți dovada că sunteți frate cu sora decedată) și atașarea dosarului notarial. După rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii puteți solicita eliberarea unui alt certificat de moștenitor în care să fie trecuți în mod corect toți moștenitorii. În cazul în care nu vă puteți înțelege în legătură cu împărțirea bunurilor rămase la decesul surorii dv., urmează să le împărțiți prin instanță în cadrul unei acțiuni de partaj succesoral.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat