Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Ieremia, om al speranței

Duhul Sfânt a fost cel care a lucrat în viața fratelui Ieremia, și acest lucru pentru că el a fost mereu un om atent la șoapta Duhului. Marea lui căutare de perfecțiune și de a fi cât mai asemenea lui Dumnezeu l-a făcut să dorească să fie pe culmea înaltă a virtuților teologale.

Ieremia a înțeles că "virtuțile teologale întemeiază, însuflețesc și caracterizează comportamentul moral al creștinului". Chiar dacă nu a studiat teologia, lumina Duhului Sfânt găsea loc suficient în simplitatea inimii sale, motiv pentru care învățații și mai marii timpului respectiv apelau deseori la sfaturile sale în probleme dificile și importante.

Fratele Ieremia a fost și un mare om al speranței, asemenea lui Abraham, care ne este nouă, creștinilor, izvor și model de speranță.

Fericitul Ieremia a dorit nespus de mult să ajungă în împărăția cerurilor și să aibă parte de viața veșnică, punându-și încrederea în făgăduințele lui Cristos, căci "avem nevoie și de o mare speranță, care poate fi numai Dumnezeu. El este fundamentul speranței, nu un Dumnezeu oarecare, ci acel Dumnezeu care are un chip uman și care ne-a iubit până la sfârșit, pe fiecare om și omenirea în ansamblul ei" (Benedict al XVI-lea, Spe salvi).

Farmecul și frumusețea virtuților ce iradiau în viața fratelui Ieremia erau semne că acela care are speranță trăiește diferit, fiindu-i dăruită viața nouă, iar cine este fără speranță este fără Dumnezeu.

O viață puternic înrădăcinată în speranță, în Cristos, se poate însuși și exercita în diferite "locuri", așa cum găsim în Spe salvi: "Rugăciunea ca școală a speranței; acțiunea și suferința ca locuri de însușire a speranței; judecata ca loc de însușire și de exercitare a speranței".

Fericitul Ieremia a cunoscut aceste locuri sfinte ale speranței, le-a practicat și aș vrea să amintesc aici doar un aspect din specificul vieții și spiritualității sale: rugăciunea pentru sufletele din purgator. În documentul citat găsim: "De o importanță deosebită este rugăciunea pentru cei răposați. Dacă ei se află în purgator, există speranța că în urma acestei purificări sunt invitați la fericirea divină. Ca atare, rugăciunea noastră nu trebuie să fie numai pentru noi, ci și pentru cei răposați, căci mântuirea este nu doar un act personal, ci, în Biserică, primește un caracter comunitar".

Speranța să fie și pentru noi "coiful mântuirii noastre" (1Tes 5,8) pentru a putea fi în lumea aceasta pelerini care au privirea ațintită spre cele cerești, esențialul vieții noastre.

Fr. Eugen Murariu

* * *

Mi-a fost dor... de România

Mi-a fost dor să vin acasă
Să-mi revăd țara frumoasă,
Însă sutele de ani
M-au ținut pe la romani.

Mi-a fost dor de pomi în floare,
De Moldova-n sărbătoare,
Însă drumul înapoi
Era-nchis până la voi.

Mi-a fost dor de clopot seara
Și de plaiuri primăvara,
Însă cel ce m-a iubit
M-a oprit pentru sfințit.

Mi-a fost dor cu-nflăcărare
Să revin din depărtare,
Însă cei ce sufereau
Zi de zi mă rețineau.

Mi-a fost dor destul de mult
Glasul mamei să-l ascult,
Însă Maica lui Isus
Mi-a spus că la cer s-a dus.

Pr. Eugen Budău

* * *


Drumul de întoarcere în România a rămășițelor pământești ale fericitului Ieremia (15-31 mai) va trece prin București, Valea Mică, Bacău, Roman, Iași, Tomești, Piatra Neamț, Suceava, Sasca, Baia, Cacica, Cluj, Alba-Iulia, Sibiu, Brașov, Oituz, Onești. În ziua de 31 mai, rămășițele pământești vor fi așezate în cripta din sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat