Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Ep. Anton Durcovici

Născut la 17 mai 1888 la Bad Deutsch Altenburg (Austria), a urmat Seminarul "Sfântul Duh" din București și cursuri de specializare (licență și doctorat) la universitățile Urbaniana, Angelicum și Gregoriana din Roma. A fost hirotonit preot la 24 septembrie 1910, în bazilica din Lateran, iar după întoarcerea în Arhidieceza de București a activat în calitate de preot colaborator, capelan, profesor de religie, director al Convictului "Sfântul Andrei", canonic al catedralei "Sfântul Iosif", vicar general, prefect și rector al Seminarului și Academiei Teologice "Sfântul Duh" din București.

La 30 octombrie 1947 a fost numit de papa Pius al XII-lea episcop de Iași, fiind consacrat la 5 aprilie 1948 în catedrala "Sfântul Iosif" din București. A urmat, la 14 aprilie același an, instalarea Mons. A. Durcovici ca episcop, în catedrala din Iași.

În condițiile extrem de dificile în care a trebuit să-și înceapă activitatea la Iași, dublate de contextul social-politic ostil catolicilor, ep. A. Durcovici a fost nevoit să suporte presiunile extraordinare declanșate asupra sa de poliția politică. Astfel, episcopul a fost urmărit pas cu pas de Securitate, fiindu-i întocmite dosare de urmărire informativă și un dosar de urmărire penală. Notele informative redactate de securiști și de unii colaboratori ai Securității conțin numeroase acuzații aduse episcopului Anton Durcovici, cu scopul de a-l incrimina și trimite în fața unui tribunal militar. Aceste note îl calificau drept un dușman al regimului comunist și coordonator al rezistenței anticomuniste din partea Bisericii Catolice din România.

Într-adevăr, considerând că Biserica era în anii 1948-1949 în "ajun de încercări", ep. Anton Durcovici a inițiat unele acțiuni menite să asigure continuitatea Bisericii, acțiuni bazate pe îndemnul adresat credincioșilor de a păstra credința catolică și legăturile de fidelitate cu Sfântul Scaun.

La 11 ianuarie 1949, ofițerii de Securitate ieșeni N.A. Pandelea și A. Nussem au propus arestarea ep. A. Durcovici pe motiv că devenise "o piedică în drumul spre socialism". Arestarea s-a produs însă câteva luni mai târziu, la 26 iunie 1949, în apropierea localității Popești- Leordeni de lângă București, dată la care episcopul urma să dea Mirul la câteva sute de tineri. A fost depus în arestul central al Securității din București, unde a fost supus unor anchete dure. În iunie 1950 a fost transferat la Penitenciarul Jilava, iar la 17 septembrie 1951, a fost trimis la "Colonia de muncă Dunărea" (denumirea secretă a vestitului penitenciar de exterminare de la Sighetu Marmației), după ce fusese condamnat în lipsă la "închisoare administrativă" de celebra Comisie militară alcătuită din generalii Al. Nicolschi și Vl. Mazuru.

Ep. A. Durcovici a murit la Sighetu Marmației, la 10/11 decembrie 1951, în condiții neelucidate pe deplin. Există însă câteva mărturii ale unor preoți care au consemnat moartea acestuia, prin înfometare. Securitatea care l-a arestat și i-a provocat moartea prin suferințe consemna în mod laconic sfârșitul vieții episcopului martir: "Durcovici Anton a decedat în luna decembrie 1951 la Dunărea. Dosarul Dur(covici) trebuie predat la A.S. (Arhiva Securității), B.3 (Biroul 3). Semnalat la Cabinet că a decedat"!

Trupul episcopului martir a fost preluat de directorul închisorii, Vasile Ciolpan, și îngropat într-un loc secret din orașul Sighetu Marmației (probabil în cimitirul orășenesc).

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat