Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ne-au scris de sărbători: Elena Percă (Traian, NT), Trandafira Rufă și fam. Niculescu (Constanța), pr. Dominic Hîrja (București), Congregația Inimii lui Isus (Odorheiu Secuiesc), Surorile "Slujitoarele Săracilor" (Piatra Neamț), Mănăstirea Benedictină "Maica Unității" (Piatra Neamț). Vă mulțumim!

- Petru Blaj (Săbăoani). Suferința care ne este hărăzită tuturor, fie că suntem preoți, persoane consacrate sau laici este doar o fărâmă din suferința Mântuitorului nostru care s-a săvârșit pe cruce, în chinuri cumplite, pentru păcatele noastre. De aceea, în loc să ne întrebăm de ce suferă omul, ar fi mai bine să ne asumăm această suferință și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că, prin ea, reușim să-l urmăm pe drumul Calvarului a cărui finalitate este bucuria învierii.

- Petru Susan (Bălușești). Veți primi răspuns în numărul viitor.

- A. (Horgești). Suntem alături de dv. și de soțul dv. care a suferit atât de mult. Vă încredințăm Mântuitorului nostru ca el să vă aline în durere și să vă dea tăria de a merge mai departe cu bucuria și speranța că aceste suferințe vă vor apropia mai mult de Dumnezeu care a suferit infinit mai mult pentru noi toți. Vă mulțumim, de asemenea, și pentru urări și vă dorim numai bucurii, pace și fericire.

- M. (Sf. Gheorghe). "Mama mea locuiește în comuna Ploscuțeni, jud. Vrancea. Suntem catolici. Mama mi-a cumpărat un calendar de la Parohia Catolică din Ploscuțeni. Problema este că acest calendar "Antonian" (căci așa se cheamă) este pentru "creștinii-catolici și greco-catolici". Când eram copil sunt sigură că acest calendar nu s-ar fi vândut la această parohie. Mă întreb de ce Biserica Catolică se ocupă cu așa ceva. Dacă aș fi vrut să-mi cumpăr un calendar de acest gen l-aș fi găsit la o tarabă de ziare, nicidecum la parohie. Vă mulțumesc!"

Ne pare rău, dar nu am înțeles exact problema ridicată de dv. Încercăm să venim cu câteva precizări. În caz că veți avea nelămuriri, vă rugăm să ni le comunicați. 1) De la Parohia Ploscuțeni avem informații că erau în vânzare mai multe tipuri de calendare, printre care era și calendarul clasic de perete alături de acela la care faceți referință. Oamenii au ales să cumpere unul sau altul... 2) Biserica Catolică e formată în România din Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică și Biserica Armeană de Rit Catolic. Calendarul la care faceți referință a fost tipărit pentru romano-catolici și greco-catolici. Un asemenea calendar, cu siguranță, nu-l puteți găsi la chioșcul de ziare. 3) Aveți dreptate că atunci când erați mică nu puteați găsi calendarul cu pricina, pentru că era interzisă în general tipărirea materialelor religioase. 4) Dacă s-a produs o greșeală în alegerea calendarului se poate schimba în același loc de unde a fost cumpărat. Vă mulțumim pentru că ne-ați scris!

- Robert Adam (Bahna, jud. Bacău). "Prin intermediul revistei "Lumina creștinului" a cărui cititor sunt, vreau să transmit Preasfințitului Petru Gherghel multă sănătate și mulți ani la cârma Diecezei de Iași cu ocazia împlinirii a 30 de ani de păstorire. Cu multă bucurie îmi aduc aminte de acea zi de februarie 1978 când lucram la biserica din sat și a venit pr. Petru Mareș aducând vestea că a fost numit administrator apostolic al Diecezei de Iași un coleg de-al său. Și tot atunci mi-a spus: "Hai Robert, să tragem tare și la toamnă de hram să-l invităm pe Monseniorul să ne sfințească biserica", ceea ce s-a și realizat atunci, și cred că a fost prima biserica sfințită de Sfinția sa în calitate de administrator apostolic".

Vă mulțumim pentru cele împărtășite!

- Pr. Iosif Agiurgioaei (Câmpulung Moldovenesc). "Deși a activat în anii regimului comunist din România, domnul Emil Bodnăraș nu a uitat să dea dovadă de multă înțelepciune și mărinimie, când este vorba despre apărarea drepturilor anumitor persoane sau comunități. În sprijinul acestei afirmații voi povesti un episod întâmplat în acea perioadă, episod pe care mi l-a destăinuit unchiul meu, preotul Mihai Agiurgioaei, care a activat în ultimii 17 ani ai vieții sale în Parohia Bijghir, unde a fost și înmormântat în anul 1986. Sosise în vizită la București o doamnă demnitară de stat, venită tocmai din India. Cred, că era catolică, sau, în orice caz, filocatolică. S-a dat un dineu în onoarea oaspeților. Printre cei invitați, se aflau și domnul Emil Bodnăraș și episcopul Petru Pleșca de la Iași. Când s-a ajuns la momentul discuțiilor mai de amploare, doamna a avut ocazia să poarte un dialog cu episcopul Pleșca, de față fiind și domnul Bodnăraș. Doamna respectivă s-a interesat de situația Bisericii Romano-Catolice din țară și în special din Moldova. Episcopul a răspuns că lucrurile ar merge ele cât de cât bine, dar există o problemă foarte grea. Seminariștii din Dieceza de Iași sunt nevoiți să bată drumul tocmai până la Alba-Iulia, unde funcționa singurul seminar romano-catolic rămas deschis în toată țara. Deci tu român, în țara ta, să te vezi emarginat și trimis acolo, unde se vorbește altă limbă, și unde nu este locul tău. Incredibil, dar adevărat! Auzind această poveste, doamna s-a arătat dispusă, nici mai mult, nici mai puțin, decât să ofere fonduri pentru construirea unui seminar în Dieceza de Iași. Mulțumind, episcopul a spus că nu este necesar un astfel de efort, deoarece există deja clădirea seminarului din Iași, clădire care este ocupată de către studenții de la Facultatea de Medicină. Atunci a intervenit domnul Bodnăraș și a promis că, în cel mai scurt timp, clădirea va fi evacuată și seminarul va funcționa acolo, unde îi este locul, adică la Iași, pe Copou. Nici nu a ajuns episcopul acasă și problema era deja rezolvată. A fost de ajuns un telefon al domnului Bodnăraș și totul s-a pus în mișcare. În câteva ore, mediciniștii au prididit să-și care bagajele și lucrurile, ce le aparțineau, lăsând clădirea liberă. Din acel moment s-a putut redeschide seminarul din Iași și s-a revenit la normal. Seminariștii moldoveni s-au întors acasă la ei. Iată cât bine poate face un om, atunci când vrea să ajute o cauză dreaptă. Pentru aceasta merită toată recunoștința noastră".

Am redat cele notate de Sfinția voastră pentru a nu se pierde. Totuși pentru a face lumină într-o asemenea poveste ne-am adresat domnului Dănuț Doboș care lucrează în Departamentul de Cercetare Istorică al Diecezei de Iași. Iată răspunsul: "În ceea ce privește gestul lui E. Bodnăraș cu privire la retrocedarea clădirii Seminarului "Sfântul Iosif", acesta trebuie apreciat și nimic mai mult. Să nu uităm că era vorba de o restituire de proprietate furată tot de comuniști în anul 1948. Emil Bodnăraș a fost un dezertor din Armata Română, fugit la sovietici și întors în țară în anul 1944 ca unealtă a sovieticilor. În calitate de Ministru al Forțelor Armate este implicat în epurarea Armatei Române și în arestarea generalilor și ofițerilor, mulți murind în temnițele comuniste. De asemenea, în calitate de membru al Biroului Politic al P.M.R. (P.C.R.) a răspuns direct de problema religioasă în România supervizând toate arestările de preoți și de episcopi. Este mânjit cu sângele martirilor Bisericii, iar implicarea sa în moartea arhiepiscopului Alexandru Cisar este probată în revista "Pro memoria", nr. 5/2006. A fost colaborator apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu Dej și de întregul clan comunist, vinovat de sute de mii de morți în anii grei ai prigoanei comuniste. A-i mulțumi lui E. Bodnăraș este sinonim cu ipoteticul gest al unui deținut politic care-i mulțumește la eliberare torționarului său!".

- Silviu Genes (București). "Acum câteva luni vă ceream să-mi dați și mie o adresă prin care să pot să iau legătura cu cei care strâng semnături pentru salvarea catedralei "Sfântul Iosif" din București. Am intrat fără să vreau pe o știre sau poate n-a fost așa, poate că Dumnezeu m-a îndrumat să văd vestea foarte încurajatoare. Cu toate că sunt ortodox, mă bucur împreună cu dv. pentru această victorie... Am să mă opresc cu mesajul meu acum, nu înainte de a vă ura: Cristos a înviat!"

Cu siguranță că ne bucurăm și noi de decizia dată de Curtea din Pitești de oprire a lucrărilor clădirii de lângă catedrala "Sfântul Iosif". Însă mai este de lucru până se va ajunge la o sentință definitivă pe fondul problemei. Vă mulțumim pentru sprijin, rugăciune și pentru gândul bun. Cel care se ocupă de problemă acum este pr. Francisc Doboș: e-mail: francisc.dobos@yahoo.it.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat