Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Vocații
Pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care va fi celebrată la 13 aprilie, Sfântul Părinte a ales tema: Vocațiile în slujba Bisericii-misiune. În cele nouă puncte ale mesajului, papa dorește să ilustreze caracterul misionar al Bisericii, spunând că dimensiunea misionară este în mod special și în mod intim legată de vocația sacerdotală. Alături de preoți, un rol foarte însemnat în evanghelizarea lumii îl au călugării și călugărițele. Aceștia toți trebuie să comunice fraților lor iubirea lui Cristos cu exemplele și cuvintele, adică cu toată viața.

Meditații pentru Calea crucii
Meditațiile pentru Calea crucii din Vinerea Mare (21 martie), prezidată de papa Benedict al XVI-lea la Colosseum, au fost scrise de cardinalului chinez Zen Ze-Kiun, arhiepiscop de Hong-Kong. "Când am primit această invitație, am înțeles că Sfântul Părinte voia ca eu să duc în Colosseum vocea Chinei. Amintirea pătimirii Domnului nostru Isus Cristos se referă evident și la suferințele Bisericii din zilele noastre, iar în China sunt mulți care suferă și acum din cauza credinței". Cardinalul a scris în meditații despre persecuțiile la care este supusă Biserica Catolică în China.

Eutanasia
Papa Benedict a abordat la 7 martie problema eutanasiei la întâlnirea cu premierul Jean Claude Juncker al Luxemburgului. S-a discutat în special despre apărarea vieții umane și de inițiativele legislative actuale care caută să liberalizeze eutanasia. Partidul Social Creștin al lui Juncker, ajutat de Biserica Catolică din această țară, a încercat să blocheze legislația proeutanasie, dar legea a fost votată în luna martie în parlamentul luxemburghez. Ea are nevoie însă de o a doua verificare înainte să devină lege. Luxemburgul, o țară cu 480.000 de persoane, 87% catolici, este a treia țară din Uniunea Europeană ce dorește legalizarea eutanasiei. Olanda a făcut prima acest pas în 2002, iar Belgia i-a urmat în 2003.

În audiență
- Papa Benedict al XVI-lea l-a primit la 6 martie în audiență pe patriarhul ortodox Bartolomeu I al Constantinopolului, aflat la Roma pentru a marca a 90-a aniversare a Institutului Pontifical Oriental. La sfârșitul celei de-a treia întâlniri dintre ei, cei doi s-au unit în rugăciune în limba latină în capela "Urban al VIII-lea" din Palatul Apostolic. Printre temele întâlnirii s-au aflat "pacea, protejarea creației și ecumenismul". Papa Benedict s-a mai întâlnit cu patriarhul Bartolomeu în anii 2006 și 2007.
- Papa Benedict al XVI-lea l-a primit în audiență, la 10 martie, pe fratele Alois Loser, superiorul Comunității Ecumenice de la Taizé, continuând o tradiție anuală începută de papa Ioan al XXIII-lea. A fost a treia audiență privată în care a fost primit fr. Alois, după întâlnirile cu Sfântul Părinte din ianuarie 2006 și martie 2007. Fratele Alois a vorbit despre slujirea comunității în rândul adulților tineri, despre recentele întâlniri de tineret organizate de comunitate în Bolivia și Geneva și despre viitoarele întâlniri din Kenya și Bruxelles.

Premiul Templeton 2008
Câștigătorul Premiului Templeton, ediția 2008 este Michal Heller, preot catolic polonez, cosmolog și filozof al științei, profesor la Facultatea de Filozofie a Academiei Pontificale de Teologie din Cracovia. Heller (72 de ani) și-a dedicat mai bine de 40 de ani din viață cercetării în domeniul cosmologiei și elaborării unor teorii originale privitoare la originea și cauza universului. Din juriul care a acordat premiul anul acesta a făcut parte și patriarhul Daniel Ciobotea. Premiile Templeton sunt menite să încurajeze îndeosebi acele cercetări științifice dedicate progresului spiritual al umanității.

Respectarea demnității
Reuniunea plenară de primăvară a membrilor Comisiei Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene a avut loc la Bruxelles în perioada 5-7 martie. Din România a participat PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Tema întâlnirii a fost "Respectarea demnității umane și păstrarea creației - integrarea binelui comun în politicile Uniunii Europene ale secolului XXI".

Provocările mobilității
Reuniunea de studiu "Mobilitatea umană. Provocările de astăzi" a fost organizată de Oficiul Diecezan pentru Pastorația Migranților în perioada 22-24 februarie, la Palestrina, lângă Roma. Reuniunea a fost coordonată de pr. Mihai Roca, alături de pr. Gabriel Marius Căliman, OFMConv., ambii preoți studenți la Roma, dar implicați și în pastorația românilor migranți catolici din Dieceza de Palestrina. Relatorii au evidențiat dificultățile și oportunitățile pe care le întâmpină migranții români. Au intervenit persoane consacrate române și italiene, alături de pr. Isidor Iacovici, capelanul comunității migranților catolici din Roma. Manifestarea s-a încheiat cu sfânta Liturghie prezidată de episcopul de Palestrina, PS Domenico Sigalini.

Căsătoriile mixte
Cea de-a opta întâlnire anuală a președinților Conferințelor Episcopale din Europa de Sud-Est, la care a participat și arhiep. Ioan Robu, s-a desfășurat între 28 februarie și 2 martie la Sofia, în Bulgaria, și a avut ca temă "Pregătirea logodnicilor și însoțirea spirituală a soților". Problematica dezbătută s-a axat pe căsătoriile mixte. Conform celor stabilite la Sofia, la următoarea reuniune, în cadrul sesiunii de lucrări care s-a desfășurat în perioada 3-8 martie, în Turcia, a fost aprobat un ghid cu orientările de fond - la nivel eclezial, juridic și pastoral - pentru a ajuta perechile și lucrătorii pastorali.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat