Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Adoptă un copil la distanță

Prin această scrisoare, aș dori să mulțumesc tuturor celor care, sensibili la problemele cu care se confruntă frații noștri din Africa, au contribuit financiar și spiritual la susținerea proiectelor derulate de misionarii noștri din Kenya și din Coasta de Fildeș. Apelul pe care l-am lansat, în octombrie 2007, tuturor credincioșilor Diecezei de Iași, prin proiectul "Adoptă un copil la distanță", a fost primit cu generozitate, astfel încât, până acum 310 persoane darnice au făcut donații, fiecare după posibilități. Este îmbucurător când se constată faptul că în dieceza noastră s-a păstrat un spirit de solidaritate misionară și de caritate, nealterat de situația economică precară.

În Kenya, ajutorul financiar a fost convertit în mâncare pentru copii, în salarii pentru cateheți, în materiale didactice, în transport și în alte lucruri necesare pentru funcționarea grădinițelor gestionate de misionarii noștri. Din cele 17 grădinițe programate (la fiecare grădiniță sunt aproximativ 35 de copii) primesc ajutor din partea donatorilor diecezei noastre doar 6, fiecare câte 100 euro pe lună, ca astfel să poată funcționa și să asigure un minimum necesar de hrană copiilor, care mănâncă o dată pe zi. Această zonă de misiune, după cum s-a putut urmări și din reportajele anterioare din revista Lumina creștinului, dar și din alte publicații, nu este altceva decât un ținut deșertic cu triburi nomade foarte sărace, trăind în mare parte din ajutoarele din afară, iar izbucnirea războiului din decembrie 2007 produce din ce în ce mai multe suferințe localnicilor de acolo.

"Aș dori să informez că anul acesta întâmpinăm dificultăți mult mai mari decât anul trecut în gestionarea grădinițelor, din cauza conflictelor tribale din centrul țării, în urma cărora sunt mulți morți, răniți, sinistrați și refugiați. Cu ajutorul credincioșilor din Dieceza de Iași și a altor binefăcători sperăm să putem face față cerințelor de aici.

Vă asigurăm de rugăciunile noastre zilnice făcute de comunitățile misiunii din Maikona, Dieceza de Marsabit (Kenya), dar mai ales de rugăciunile copiilor, beneficiarii donațiilor primite deja și-l rugăm pe Dumnezeu să răsplătească generozitatea dv." (Pr. Eugen Blaj, parohul misiunii românești din Kenya).

Ajutorul credincioșilor din Dieceza de Iași a compensat într-o oarecare măsură lipsurile actuale și, în continuare, misionarii din Maikona, pr. Eugen Blaj, pr. Isidor Mârț și pr. Victor Osoloș contează pe generozitatea credincioșilor pentru a-i ajuta pe cei mai săraci dintre săraci, pe cei care trăiesc la limita dintre viață și moarte.

Donațiile au fost de un real folos și pentru copiii, cu vârstă între 10-12 ani, aflați în grija misionarilor din Coasta de Fildeș. Acești copii sunt obligați să suporte ororile războiului civil care durează de cinci ani și sunt condamnați, în cea mai mare parte, la analfabetism și la o viață trăită de azi pe mâine.

"Parohia din Djebonoua cuprinde întregul sector Saa, care are o populație de mai bine de 50.000 de locuitori, împărțită în 53 de sate și este administrată de doar doi preoți. Întregul sector nu are decât 21 de școli, deci nici măcar jumătate dintre copii nu au posibilitatea să meargă la școală. Până la ora actuală am ajutat 115 elevi din cei 5.225 câți numără toate școlile de pe teritoriul parohiei noastre. Cu ajutorul învățătorilor catolici, identificăm elevii care nu au plătit taxa de început de an școlar și cu discreția cea mai mare achităm fără ca ei să știe. Această discreție este necesară pentru ca familiile să rămână cu datoria de a-și ajuta proprii copii". (Pr. Gabriel Cimpoeșu, misionar în Coasta de Fildeș).

În numele tuturor copiilor adoptați și a misionarilor din Kenya și Coasta de Fildeș vă mulțumesc că ați răspuns la chemarea noastră și bunul Dumnezeu să răsplătească cu pace și binecuvântări familia și viața dv. Domnul să vă răsplătească însutit!

Pr. Claudiu Iștoc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat