Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Întrebări ale tinerilor

Cum să descoperim prezența lui Dumnezeu?

Sara Simonetta: Eu cred în Dumnezeul care a atins inima mea, dar sunt așa de multe nesiguranțele, întrebările, temerile pe care le port înlăuntrul meu. Nu este ușor a vorbi despre Dumnezeu cu prietenii mei; mulți dintre ei văd Biserica o realitate care îi judecă pe tineri, care se opune dorințelor lor de fericire și de iubire. În fața acestui refuz, simt toată singurătatea mea de om și aș vrea să simt apropierea lui Dumnezeu. Sanctitate, în această tăcere, unde este Dumnezeu?

Benedict al XVI-lea: Da, noi toți, chiar dacă suntem credincioși, cunoaștem tăcerea lui Dumnezeu. În psalmul pe care l-am recitat acum există acest strigăt aproape disperat: "Vorbește, Dumnezeule, nu te ascunde!" și cu puțin timp în urmă a fost publicată o carte cu experiențele spirituale ale Maicii Tereza și ceea ce știam deja se arată și mai deschis: cu toată caritatea sa, forța sa de credință, Maica Tereza suferea de tăcerea lui Dumnezeu.

Pe de o parte, trebuie să suportăm această tăcere a lui Dumnezeu și pentru a putea înțelege pe frații noștri care nu-l cunosc pe Dumnezeu. Pe de altă parte, cu psalmul putem să-i strigăm din nou lui Dumnezeu: "Vorbește, arată-te!". Și, fără îndoială, în viața noastră, dacă inima este deschisă, putem găsi marile momente în care realmente prezența lui Dumnezeu devine sensibilă și pentru noi.

Îmi amintesc în acest moment de o mică istorioară pe care Ioan Paul al II-lea a spus-o la exercițiile predicate de el în Vatican atunci când încă nu era papă. A povestit că după război a fost vizitat de un oficial rus, om de știință, care i-a spus: "Sunt sigur că Dumnezeu nu există. Dar dacă sunt la munte, în fața frumuseții sale maiestuoase, în fața măreției sale, sunt la fel de sigur că Creatorul există și că Dumnezeu există". Frumusețea creației este unul dintre izvoarele unde realmente putem să atingem frumusețea lui Dumnezeu, putem vedea că Creatorul există și este bun, că este adevărat ceea ce spune Sfânta Scriptură în relatarea creației, adică faptul că Dumnezeu a gândit și a făcut cu inima sa, cu voința sa, cu rațiunea sa această lume și a văzut că era bună.

Și noi trebuie să fim buni, pentru a avea inima deschisă ca să perceapă adevărata prezență a lui Dumnezeu. Apoi, auzind cuvântul lui Dumnezeu în marile celebrări liturgice, în sărbătorile credinței, în marea muzică a credinței, simțim această prezență.

Îmi amintesc în acest moment de o altă mică istorioară pe care mi-a povestit-o cu puțin timp în urmă un episcop venit în vizita "ad limina": era o femeie necreștină foarte inteligentă care începea să asculte marea muzică a lui Bach, Händel, Mozart. Era fascinată și într-o zi a spus: "Trebuie să găsesc izvorul de unde poate să vină această frumusețe", și femeia s-a convertit la creștinism, la credința catolică, pentru că aflase că această frumusețe are un izvor și izvorul este prezența lui Cristos în inimi, este revelația lui Cristos în această lume. Deci marile sărbători ale credinței, ale celebrării liturgice, dar și dialogul personal cu Cristos: el nu răspunde mereu, dar există momente în care realmente răspunde.

Apoi prietenia, compania credinței. Acum, reuniți aici la Loreto, vedem cum credința unește, prietenia creează o companie de persoane care sunt în drum. Și simțim că toate acestea nu vin din nimic, ci realmente au un izvor, că Dumnezeul tăcut este și un Dumnezeu care vorbește, care se revelează și mai ales că noi înșine putem fi martori ai prezenței sale, că din credința noastră iese realmente o lumină și pentru alții.

Deci aș spune, pe de o parte trebuie să acceptăm că în această lume Dumnezeu este tăcut, dar pe de altă parte să nu fim surzi când el vorbește, când el apare în atâtea ocazii și vedem mai ales în creație, în liturgia frumoasă, în prietenia în cadrul Bisericii, prezența Domnului și, plini de prezența sa, putem și noi să dăm lumina altora.

Astfel ajung la a doua sau la prima parte a întrebării: e greu de vorbit prietenilor de astăzi despre Dumnezeu și poate este și mai dificil de a vorbi despre Biserică, deoarece văd în Dumnezeu numai limita libertății noastre, un Dumnezeu al poruncilor, al interdicțiilor, iar în Biserică o instituție care limitează libertatea, care ne impune interdicții. Dar trebuie să încercăm să le facem vizibilă Biserica vie, nu această idee a unui centru de putere în Biserică cu aceste etichete, ci comunități de însoțire în care în pofida tuturor problemelor vieții, care există pentru toți, se naște bucuria de a trăi.

Aici îmi vine în minte un al treilea exemplu. Am fost în Brazilia și în Fazenda da Esperança, această mare realitate unde drogații sunt îngrijiți și regăsesc speranța, regăsesc bucuria de a trăi și au mărturisit că tocmai descoperirea că Dumnezeu există a însemnat pentru ei vindecarea de disperare. Astfel au înțeles că viața lor are un sens și au regăsit bucuria de a fi în această lume, bucuria de a înfrunta problemele vieții umane.

Deci în orice inimă umană, în pofida tuturor problemelor care sunt, există setea de Dumnezeu și unde Dumnezeu dispare, dispare și soarele care dă lumină și bucurie. Această sete de infinit care este în inimile noastre se dovedește chiar și în realitatea drogurilor: omul vrea să lărgească densitatea vieții, să aibă mai mult de la viață, să aibă infinitul, însă drogurile sunt o minciună, o înșelătorie, pentru că nu lărgesc viața, ci distrug viața.

Adevărată este marea sete care ne vorbește despre Dumnezeu și ne îndreaptă spre Dumnezeu, dar trebuie să ne ajutăm reciproc. Cristos a venit tocmai pentru a crea o rețea de comuniune în lume, unde cu toții împreună să ne putem purta unii pe alții și astfel să ne ajutăm să găsim împreună drumul vieții și să înțelegem că poruncile lui Dumnezeu nu sunt limitări ale libertății noastre, ci sunt drumuri care conduc spre celălalt, spre plinătatea vieții.

Să-l rugăm pe Domnul să ne ajute să înțelegem prezența sa, să fim plini de revelația sa, de bucuria sa, să ne ajutăm unul pe altul în însoțirea credinței pentru a merge înainte și a găsi tot mai mult împreună cu Cristos adevăratul chip al lui Dumnezeu și astfel adevărata viață.

Loreto, 1 septembrie 2006

Traducere de pr. Mihai Patrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat