Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Icoana Bunului Păstor

Să fii un consumator de alcool este ca și cum ai trăi. Înțelege viața doar cel care o trăiește, înțelege un alcoolic doar cel care este alcoolic. Cel puțin aceasta era părerea mea. Nu înțelegeam cum poate să-mi vorbească mie de alcool, soția, care nu-l consuma, mama și mama-soacră, care mai luau și ele câte un pahar din când în când, dar nu erau "experte" sau preotul, care, numai el, nu spusese nimic.

Cum poți să vorbești despre viață, dacă nu știi să trăiești viața! Cum poți să vorbești despre alcool, atât timp cât nu ești un consumator? Și ce teorii! S-o fi văzut pe soția mea, cât de expertă era în arta "urmărilor" consumului de alcool! Cum îmi descria ea toate tipurile de cancer, efectele sociale asupra familiei, efectele religioase asupra sufletului meu. Ce mai, era o adevărată expertă!

În același timp, eu însumi în cauză conștientizam că ceea ce fac nu e bine. Dar nu puteam să mă las. E ca și cum ai fuma de ani de zile și nu poți să te lași. Dacă totul ar fi așa cum se spune în teorie și dacă toți s-ar opri pentru că așa le cere soția, sau mama, sau preotul, ce bine ar fi!

Un viciu e viciu și nu poți scăpa de el fără un efort pe măsură. Efortul însă trebuie să fie de ambele părți: și al celui în cauză, și al celor din jur.

Să vă descriu un scenariu. Veneam acasă beat. Nu eram scandalagiu! Soția mea poate da mărturie. Zic eu, eram un om liniștit. E adevărat, măsuram de mai multe ori drumul dintr-un gard în altul. Uneori, din cauza terenului denivelat de pe marginea drumului, mai cădeam și în șanț, dar mă ridicam și mergeam mai departe. Recunosc, eram o rușine pentru comunitatea din care fac parte, dar... mă linișteam spunându-mi că poate fi și mai rău. Ajuns acasă, soția mă certa, copiii plecau din fața mea, iar eu rămâneam singur, beat și certat. La cine să mai găsești înțelegere?! Probabil că atunci aș fi avut mai mare nevoie de cineva care să-mi spună blând că nu e bine cum procedez, dar... și abia așteptam s-o iau de la capăt.

Într-o zi, întorcându-mă acasă beat, deasupra ușii, soția mea pusese o icoană cu Isus, bunul păstor. Când am intrat în casă, am văzut acea icoană și, beat fiind, fără să realizez ce spun, am zis: "Dar tu, cum faci că poți să ții și o oaie în brațe? Aha, te ții de ciomag? Cred că tu mă înțelegi cel mai bine!" Soția și copiii, auzind ceea ce spusesem, au început să râdă în hohote, ceea ce m-a deranjat! Și ce credeți? Ori de câte ori veneam acasă beat, fără să-mi mai spună nimic, soția mă întâmpina cu icoana. Mai mult, îmi și spunea: "Înțelege-l, tu, Doamne, că eu nu mai reușesc!" Și asta m-a ambiționat!

Revenind cu o altă ocazie, doar m-am prefăcut că sunt beat. Imediat soția a și spus: "Doamne..." iar eu, fără s-o las să mai continue, am zis: "De data aceasta am înțeles eu!"

Acum, mărturisesc că mai beau din când în când, dar nu mult. Vreau însă să mă las de tot. Cred că Isus, bunul păstor, buna mea soție și copiii să-mi fie alături în propunerea mea. (Mihai)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat