Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Biblia și gesturile

În toate părțile sale, textul sacru abundă de cuvinte și evenimente ce își au originea și, în același timp, conlucrează la înfăptuirea proiectului pe care îl are Dumnezeu în ceea ce privește mersul istoriei și destinul oamenilor. Variate din punct de vedere literar, cărțile componente ale Bibliei nu sunt totuși niște simple relatări ale unor fapte petrecute cândva, fie ele și sub controlul și cu intervenția divină. Reprezintă mai curând rodul unor reflecții îndelungate, uneori de la distanță în timp, asupra a ceea ce a fost considerat de importanță majoră în a fi cunoscut, apreciat, reconsiderat și transmis mai departe. Iar toate acestea cu un scop bine determinat. Ca în cazul Evangheliei după sfântul Ioan: "Acestea însă au fost scrise ca să credeți că Isus este Cristos, Fiul lui Dumnezeu, și, crezând, să aveți viață în numele lui" (In 20,31).

Se poate deduce, așadar, că a fost necesară o selecție și în același timp o sensibilitate deosebită - mereu sub inspirația divină - pentru a ști și a decide ce anume se cuvine să fie scris și ce nu. Confruntat cu obsesiile și pretențiile unor așa-ziși studioși contemporani, acest proces poate însă provoca nedumeriri. Astfel, unii dintre ei, pornind de la constatarea că în evanghelii nu se scrie nimic despre a râde, în cazul lui Isus, ajung să tragă concluzia că el nu ar fi râs niciodată și, prin urmare, râsul ar fi ceva fie nedemn, fie de combătut. Cât despre plâns, acesta ar avea parte de un tratament diferit, pur și simplu pentru faptul că Isus a lăcrimat la mormântul lui Lazăr (cf. In 11,35). Desprins din context, acest gest, care exprimă o trăire profundă a realității umane în contact cu moartea, poate fi sărăcit exact în ceea ce privește esențialul. În realitate, ochii înlăcrimați ai lui Isus au menirea de a revela simțământul profund de compătimire prezent în însăși inima Preasfintei Treimi: Dumnezeu nu este nepăsător sau disprețuitor față de ceea ce trebuie să experimenteze oamenii ca urmare a păcatului. Ca să nu mai vorbim de legătura ce trebuie făcută numaidecât cu moartea lui Isus ca act mântuitor. S-ar mai putea apoi interpreta, în sens reductiv, gestul sărutului, prezent doar în contextul trădării, cu toată încărcătura sa negativă, și așa mai departe. Dar, dincolo de sensibilitatea artistică, în virtutea căreia sunt surprinse doar anumite gesturi, cele bogate în conținut, să nu uităm că atenția scriitorilor sacri era îndreptată în primul rând spre marile gesturi mântuitoare.

Asta nu înseamnă că gesturile proprii pentru viața omenească obișnuită - și cu atât mai puțin cele din viața de familie - trebuie incriminate sau suspectate, pur și simplu pentru că nu s-ar găsi menționate, descrise sau idealizate într-o anumită parte a Scripturii. E adevărat că doar unele au fost preluate în cult și promovate de către liturgia oficială a Bisericii. Bine gândite, bine selectate și bine fundamentate teologic, acestea rămân de o importanță covârșitoare tocmai datorită conținutului lor. Pe de altă parte, banalizarea sau exagerarea sunt pericole reale: pragmatismul nu poate justifica orice, golind formele de conținut sau umplându-le cu ceva de import (poate de orientare contrară sau de calitate îndoielnică).

Cultura noastră europeană - chiar dacă este cu greu recunoscut acest lucru în anumite cercuri înalte - este de factură creștină sau cel puțin rațional-încreștinată. La nivel de gesturi, moralitatea proprie societății în care trăim, în ciuda tuturor infiltrărilor obscenității, poartă amprenta unei religiozități sănătoase. Rămâne doar ca totul să fie conștientizat și purificat în permanență.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat