Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Irak: Motive pentru a ne ruga

Ucideri, răpiri, agresiuni, confiscări de bunuri, convertiri forțate, profanări de biserici, taxe pe care trebuie să le plătească musulmanilor, umilințe de tot felul: de toate acestea au parte creștinii din Irak. S-au împlinit recent 5 ani de când americanii au invadat Irakul.

În ziua de 29 februarie, a fost răpit Paulos Faraj Rahho, arhiepiscop caldeean de Mosul (400 km nord de Bagdad). A fost sechestrat când părăsea biserica "Sfântul Duh" din Mosul, după ce participase la Calea sfintei cruci. Un grup înarmat a oprit vehiculul în care era arhiepiscopul. Trei tineri care îl însoțeau, printre care și șoferul, au fost uciși.

Răpitorii, care au cerut o imensă sumă ca răscumpărare, precum și îndeplinirea unor condiții politice, au informat autoritățile la 13 martie că au lăsat trupul arhiepiscopului la marginea orașului. Acesta suferea cu inima, având nevoie zilnic de medicamente. În ziua de 14 martie, Mons. Rahho a fost înmormântat. Ceremonia a avut loc în aceeași biserică unde la 1 martie fuseseră celebrate și funeraliile celorlalți trei însoțitori, uciși de agresori în timpul răpirii.

Vestea morții arhiepiscopului Rahho "l-a îndurerat și întristat profund" pe papa Benedict al XVI-lea. Papa speră că "acest tragic eveniment va duce la înnoirea și intensificarea eforturilor tuturor, în special ale comunității internaționale, pentru ca în această țară să se ajungă la pace". De trei ori înainte papa lansase apeluri pentru eliberarea episcopului. Numeroși lideri islamici au cerut, de asemenea, eliberarea prelatului, atât sunniți cât și șiiți, din Irak, Liban și Iordania, condamnând această acțiune "contrară islamului".

Tot la Mosul anul trecut, la 3 iunie, a fost ucis părintele Ragheef Aziz Ganni, unul dintre colaboratorii cei mai apropiați ai arhiepiscopului Rahho. Împreună cu pr. Ganni au fost uciși trei subdiaconi ai Bisericii de rit caldeean. La 11 octombrie 2006, a fost ucis preotul siro-ortodox Paul Iskandar.

În mai multe rânduri, episcopii din Irak au atras atenția asupra persecuțiilor și presiunilor de care au parte creștinii irakieni. Forțați să renunțe la credință, mulți dintre ei au luat calea exilului spre Siria și Iordania. Din cei peste un milion și jumătate de creștini au mai rămas astăzi mai puțin de 500.000. În Irak sunt comunități creștine de diferite rituri: caldeeni, siro-catolici, siro-ortodocși, asirieni, armeni catolici și ortodocși, greco-melchiți. Biserica caldeeană constituie majoritatea creștinilor irakieni. Sediul patriarhatului se află la Bagdad, unde trăiește comunitatea cea mai numeroasă a acestei Biserici catolice orientale, care celebrează și astăzi riturile proprii în limba aramaică, limba vorbită de Isus acum 2000 de ani.

"Revin în memorie Mons. Romero, ucis în timp ce celebra Euharistia la San Salvador, cardinalul Posadas Ocampo, la Guadalajara, în Mexic, episcopii columbieni Duarte Cancino și Jaramillo, uciși de membrii gherilei; nunțiul apostolic Mons. Courtney, ucis în Burundi... și pentru fiecare episcop, preoți, credincioși, câți nevinovați uciși în Americi, în Africa, în Asia! Acolo unde poporul moare, moare Biserica împreună cu el, pentru că îi este parte vie. Și nu poate să fie altfel. Însă comunitatea mică creștină din Irak, în fragilitatea sa numerică, are o deosebit de mare nevoie de solidaritatea noastră și de rugăciunea noastră. Comunitatea străveche, care a supraviețuit nenumăratelor evenimente, în situația actuală riscă cu adevărat aproape dispariția", a declarat Federico Lombardi, directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun.

Se aude tot mai mult apelul de a nu-i abandona pe creștinii din Orientul Mijlociu, de a-i sprijini și de a nu-i lăsa singuri. Evident, cel mai la îndemână sprijin este rugăciunea.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat