Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Ioan Cojan (Traian). "În Almanahul "Presa Bună" sunt publicate datele când se sărbătorește Paștele pe o perioadă de 10 ani, atât pentru catolici cât și pentru ortodocși. Datele publicate arată clar că sărbătoarea Paștelui nu coincide în totalitate având în continuare, în unele cazuri, date diferite între Biserica Catolică și cea Ortodoxă. În acest caz se pare că sugestia regretatului pontif papa Ioan Paul al II-lea nu a găsit ecou favorabil ca toate religiile creștine să sărbătorească Paștele la aceeași dată; se pare că făcuse propunerea ca data cea mai rezonabilă să fie a doua duminică din luna aprilie a fiecărui an. Față de situația dată apare întrebarea de ce propunerea Sfântului Părinte nu a găsit înțelegere în mod deosebit la Biserica soră Ortodoxă cu care Biserica Catolică are cele mai apropiate deosebiri doctrinare și tradiționale?"

Înțelegem durerea dv. cu privire la ceea ce ne-ați scris, dar în anul 2007, în numărul din luna iunie v-am răspuns la aceeași întrebare. Redăm încă o dată răspunsul cu speranța că peste câteva luni nu ne veți mai pune aceeași întrebare. Despre diferența datei Paștelui s-a scris un articol amplu în Almanahul "Presa Bună" din 1995 și s-a răspuns de mai multe ori în paginile acestei reviste celor care ne-au scris. Diferențele apar în general din cauza folosirii de calendare diferite: catolicii - calendarul gregorian; ortodocșii - calendarul iulian (care este în urmă cu 13 zile). Conciliul Vatican II a afirmat că "nu se opune ca sărbătoarea Paștelui să fie fixată într-o duminică anume în calendarul gregorian, cu asentimentul celor interesați, mai ales al fraților despărțiți de comuniunea cu Scaunul Apostolic". În anul 1975, papa Paul al VI-lea a sugerat Consiliului Ecumenic al Bisericilor ca Paștele să fie fixat definitiv în duminica din intervalul 9-16 aprilie. Mai târziu Secretariatul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor a propus celorlalte Biserici creștine ca Paștele să se celebreze la o dată fixă, și anume în a doua duminică din luna aprilie. Această dată ar fi putut intra în vigoare în anul 1977 când data Paștelui a fost identică la toate confesiunile creștine. Bisericile ortodoxe au cercetat problema cu seriozitate și și-au exprimat public dorința ca toți creștinii să sărbătorească împreună Paștele. Totuși din cauza unor dificultăți pastorale existente în sânul unora dintre Bisericile locale, erau necesare alte studii și reflecții înainte de a lua o hotărâre definitivă. Probabil hotărârea se va lua într-un viitor sinod panortodox.

* Cristina Koch Smeu (Piatra Neamț). Vă mulțumim mult pentru versurile frumoase pe care ni le-ați trimis al căror titlu este foarte sugestiv pentru timpul Postului Mare și pentru rugăciune. Redăm o strofă din poezia dv.: "Înaintea timpului / Adunat în căușul lumină / Cu închinare la poartă / Deschisă pe filă, / Din cuvânt întrupat! / Umilința acum... / Este și iubire / Speranță, credință... / Mai presus de orice făptură / La răspântii de brațe / Purtătoare de Amin!".

* Jeni Farcaș (Bacău) Vă mulțumim pentru scrisoare și pentru poezia trimisă. Vă dorim să aveți numai bucurii și împliniri în țara unde veți pleca să munciți. Fie ca sentimentele profunde, de dăruire și iubire pentru cel care prin moartea și învierea sa ne-a dăruit viața veșnică să vă însuflețească în viața dv. trăită departe de cei dragi. Am ales câteva versuri din poezia trimisă: "Dă-mi chipul tău să-l văd - nu pe-o maramă / Ci sufletul ți-l dau ca să-l pictezi / Dă-mi ochii tăi să pot vedea printr-înșii / Durerea unei lumi / Și cu un strop din a ta dragoste / Să pot iubi așa cum tu iubești".

* Ion Crișu (Pădureni). Este adevărat că Dumnezeu a revărsat asupra noastră ploaie de haruri și de binecuvântări. Ni l-a trimis pe Fiul său ca semn al iubirii lui nemărginite față de întreaga lume. În orice clipă a vieții noastre simțim iubirea sa care ne dă tărie în credință și ne ajută să învingem răul care ne împresoară din toate părțile. În fața păcatelor noastre pe care le facem zi de zi, el, cu o infinită iubire, deși aflat în agonia morții, cere iertare pentru noi de la Tatăl său: "Iartă-i Doamne, căci nu știu ce fac". Așa cum ne scrieți și dv. noi toți "trebuie să-l rugăm ca acum, în timpul Postului Mare, să ne binecuvânteze Dumnezeu și să ne întărească pentru a putea duce și noi crucea de fiecare zi cu răbdare alături de Isus pentru a putea muri și învia o dată cu el".

* Elena Percă (Traian, NT). Timpul Postului Mare este și un timp al convertirii, al iertării, și poate că acum, mai mult ca oricând trebuie să reflectăm adânc asupra modului în care ne trăim propria viață. Ne bucură să știm că vizita păstorului nostru în comunitatea dv. în luna ianuarie a fost pentru credincioși prilej de sărbătoare, de bucurie și reflecție. Cuvintele care v-au fost adresate așa cum ne mărturisiți și dv. au dat rod în sufletul și în viața dv. cotidiană făcându-vă să trăiți "sentimente de pace și bucurie". Păstrați ca pe o comoară de preț astfel de momente și continuați să participați activ la viața Bisericii din comunitatea dv.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat