Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

La 40 de ani
Părintelui Vladimir Petercă i-a fost înmânată, la 1 noiembrie, în cadrul unei Liturghii, în catedrala nouă din Iași, de către PS Petru Gherghel, o diplomă de merit și crucea sinodală a Episcopiei de Iași, ca recunoștință pentru întreaga activitate în cei 40 de ani de preoție. Celebrarea liturgică prezidată de episcop a marcat și împlinirea a trei ani de la sfințirea catedralei. Pr. Vladimir Petercă, născut în anul 1944 și sfințit preot în anul 1968 la Iași, a avut un rol însemnat în constituirea Centrului Diecezan Caritas din Iași, la edificarea noii catedrale și în raporturile create cu Dieceza de Münster (Germania).

Ajutoare materiale
Centrul Diecezan Caritas Iași și filiala Roman au distribuit ajutoare materiale la mai multe familii sinistrate din Buruienești și Schineni, afectate de inundațiile din vară. La 29 octombrie, 200 de familii sinistrate din Buruienești au primit sobe, alimente, lenjerie și prosoape, iar la 18 noiembrie, la fel au primit 51 de familii din Schineni. Pentru ca la primăvară sinistrații să poată începe și munca pe câmp, la 29 octombrie, 200 de familii din Buruienești au primit un set de unelte (două hârlețe, două sape, o lopată și o greblă), un pachet cu semințe pentru legume, un sac cu fertilizator pentru pământ, dar și pături, iar, la 20 noiembrie, la fel au primit 90 de familii din Schineni. Vor mai beneficia de astfel de ajutoare și sinistrații din Răchiteni, Rotunda și Tămășeni.

Profesiuni
În capela mănăstirii Congregației Surorilor Providenței din Iași, două tinere - Adriana Roca (Adjudeni) și Monica Bogdănel (Bacău "Sfânta Cruce") - au depus voturile temporare, sâmbătă, 15 noiembrie, în cadrul Liturghiei prezidate de pr. Alois Fechet. Surorile Ana Patrașc Negru, Magdalena Borzoș, Maria Dâncă, Maria Iacob, Mihaela Percă și Monica Mitricioae au depus voturile pe viață în mâinile sr. Iacinta Roca, în cadrul Congregației Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, în biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Valea Mare, în cadrul Liturghiei prezidate de PS Aurel Percă, duminică, 16 noiembrie. Au mai participat pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al OFMConv., pr. Leon Budău, custode al OFMCap., alți preoți, persoane consacrate și rude ale celor șase surori.

Un milion de stele
Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat sâmbătă, 15 noiembrie, pe Bd. Ștefan cel Mare din Iași, a doua ediție a acțiunii "Un milion de stele", solidarizându-se cu organizația Caritas din Münster (Germania) și cu alte organizații Caritas din restul Europei, într-o acțiune simultană de sensibilizare a opiniei publice la nivel european și de solidaritate cu cei aflați în suferință, izolare sau singurătate, din convingerea că fiecare dintre noi face parte din marea familie a omenirii, care are nevoie de lumină și care trebuie să ofere lumină. La eveniment au fost prezenți PS Aurel Percă, pr. Egidiu Condac, pr. Marius Adam, membrii ai Organizației "Solidaritatea", precum și alți preoți și invitați. S-au făcut rugăciuni și au fost aprinse 500 de lumânări pentru a susține activitățile și proiectele umanitare. Participanții și trecătorii au fost invitați să ia acasă câte o lumânare, contribuind simbolic la alinarea celor suferinzi.

Concert de orgă și violoncel
În catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc duminică, 23 noiembrie, un concert de orgă și violoncel interpretat de Marcel Octav Costea (orgă) și Alexandru Moroșanu (violoncel). La eveniment au fost prezenți PS Aurel Percă, preoți de la catedrală și din alte parohii, precum și melomani. Repertoriul a inclus piese de J.S. Bach, A. Vivaldi, A. Knevel, B. Marcello, D. Sostakovici și G. Tartini. Marcel Octav Costea este conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică din București și cappellmeister și organist la catedrala "Sfântul Iosif" din București. Alexandru Moroșanu este solist violoncelist la Orchestra Națională Radio, București. Maestrul Moroșanu a mai concertat la Iași la Institutul Teologic, în anii 2001 și 2002, iar la catedrală anii 2005, 2006 și 2007.

Obiecte religioase
Centrul Misionar Diecezan a deschis miercuri, 26 noiembrie, un magazin cu obiecte și cărți religioase la Roman, în oratoriul de lângă biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (str. Ștefan cel Mare, 228, 611040-Roman, NT). Magazinul conține o gamă largă de produse (cărți, iconițe, obiecte liturgice, lumânări etc.), achiziționate de la diferiți producători din Italia, Germania, Polonia și România. Scopul acestui magazin este de a obține fonduri pentru susținerea misionarilor și a programelor misionare. Persoana de contact este Robert Bertalan (tel. 0233/744491; 0745/428696; 0761/502503).

Întâlnire pastorală
Preoții din Dieceza de Iași care se află în Italia pentru asistența pastorală a credincioșilor catolici români se vor întâlni la Roma în zilele de 3 și 4 decembrie. Se va face o analiză a situației pastorale a credincioșilor români în momentul actual, se vor analiza metodele pastorale de adoptat și se va propune crearea unei structuri pentru o mai bună coordonare a activităților pastorale. În Italia sunt 21 de preoți din Dieceza de Iași implicați în pastorația românilor catolici, coordonați de Mons. Anton Lucaci, responsabil și delegat în fața Conferinței Episcopale Italiene.

Lumina păcii
Un grup de nouă persoane din România va participa la Viena la ceremonia ecumenică a împărțirii Luminii păcii de la Betleem din 13 decembrie. Împărțirea "Luminii" în țară direct de la grupul de reprezentanți la Viena se va face în zilele de 14 și 15 decembrie, în mai multe orașe din țară. O astfel de ceremonie va fi în catedrala din Iași, la 20 decembrie (ora 11.00), cu participarea cercetașilor din centrele catolice din Moldova și reprezentanți ai altor organizații de tineret catolice din Moldova. Ceremonii de împărțire a luminii vor mai fi la Bacău "Fericitul Ieremia" (20 decembrie), Roman "Sf. Tereza a Pruncului Isus" (20 decembrie) și Pildești (23 decembrie). Detalii: www.luminapacii.ro.

Invitație pentru tineri
Zile de reculegere pentru tineri, cu vârste între 15 și 30 de ani, vor avea loc la Casa "Maica Speranța" din Barticești, în perioada 27-30 decembrie, fiind coordonate de pr. Cornel Cadar, urmărindu-se tema "Pe urmele lui Paul". Cei care doresc să participe vor trebui să se anunțe la sr. Cecilia Rădăvoi (tel. 0233/781440), sau la Gabriela David (tel. 0731/349287). Înscrierile se fac cu zece zile înainte. Participanții sunt rugați să aibă: pix, caiet, Biblia, instrumente muzicale (pentru cei care știu să cânte). Taxa de participare este de 20 de lei de persoană. La Barticești se poate ajunge cu autobuzul sau cu trenul până la Roman, de unde se ia autobuzul spre Nisiporești sau direct spre Barticești.

Pe scurt
- 8 septembrie - 11 octombrie: Curs de formare misionară în Verona, Italia, pentru pr. Marius Catrințașu, în vederea plecării, la 10 decembrie, în Coasta de Fildeș, ca misionar "ad gentes"
- 12 octombrie: Consacrarea întru diaconat a tânărului Gabriel Farțadi, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a episcopului auxiliar de Florența, ES Claudio Maniago, în catedrala "Santa Maria del Fiore" din Florența
- 18 octombrie: Întâlnire de analiză și programare comună a responsabilelor din 17 grădinițe confesionale din Dieceza de Iași la Rădăuți, tema fiind "O nouă programă - o nouă provocare"
- 29 octombrie: Binecuvântarea noii case parohiale și cea de-a III-a ediție a Zilei Recunoștinței în Parohia Roman "Fericitul Ieremia Valahul"
- 8 noiembrie: Curs de formare pentru 56 de tineri din Acțiunea Catolică la Roman
- 8 noiembrie: Ședința Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată la Misionarii Cuvântului Divin din Traian
- 11 noiembrie: Inaugurarea Mișcării Euharistice cu un grup de 21 de laici în cadrul Liturghiei celebrate de pr. Gabriel Trișcă, în capela casei "Maria Bertilla", aparținând comunității Surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi" din Oțeleni
- 12-14 noiembrie: Vizită a 13 reprezentanți ai mass-media din Iași la instituțiile europene de la Bruxelles, din partea Episcopiei de Iași participând pr. Cornel Cadar
- 18 noiembrie: Întâlnire consultativă privind necesitatea organizării Rețelei Organizațiilor Catolice din Dieceza de Iași, organizată de Centrul Diecezan Caritas la Iași, moderator fiind PS Aurel Percă
- 20 noiembrie: Concert la Iași susținut de Orchestra de Tineret a Inițiativei Central Europene, în cadrul proiectului "Prin cultură și credință împotriva drogurilor", printre parteneri fiind și Biserica Catolică și Confederația Caritas; alte concerte, tot în noiembrie: Bacău (21), București (23), Popești-Leordeni (24), Craiova (25) și Timișoara (27)
- 21-23 noiembrie: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice la Mănăstirea Carmelită din Luncani
- 22 noiembrie: "Admissio" (îmbrăcarea reverendei) pentru 19 studenți din anul III de la Institutul Teologic din Iași
- 8 decembrie: Hirotonirea întru diaconat a studenților anului VI de la Institutul Teologic din Iași
- 20 și 21 decembrie: Concerte de colinde ale corului Institutului Teologic din Iași în capela seminarului și în catedrala din Iași
- 29 decembrie 2008 - 2 ianuarie 2009: A XXXI-a întâlnire ecumenică a tinerilor, organizată la Bruxelles de Comunitatea Taizé din Franța.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat