Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfânta Scriptură trebuie să fie în fiecare casă

Întrunit cu scopul de a trezi un nou interes pentru Sfintele Scripturi, Sinodul Episcopilor, care s-a desfășurat la Vatican în perioada 5-26 octombrie, cu tema "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și misiunea Bisericii", a prezentat documentul final.

Documentul final, care înseamnă 55 de propoziții, este redactat în limba latină și-i va sluji papei Benedict al XVI-lea la elaborarea unui alt document numit exortație postsinodală.

În document este prezentă mai întâi dorința ca toți credincioșii să devină din ce în ce mai conștienți de valoarea cuvântului lui Dumnezeu, de puterea sa mântuitoare, dar și de necesitatea ca Biserica să-și întărească vocația misionară.

Dar cum trebuie procedat pentru a face cunoscut mai bine cuvântul lui Dumnezeu? Sinodul a privit la problemele lumii moderne, la provocările pastorale și s-a gândit la dublul aspect al misiunii: atât spre cei care încă nu cunosc cuvântul lui Dumnezeu, cât și spre cei care l-au cunoscut, dar apoi l-au uitat.

Un spațiu larg este acordat necesității de a răspândi Sfânta Scriptură la toate popoarele. Evident, sunt necesare traduceri ale Bibliei în limbile locale. Dar, în munca de a face cunoscută Scriptura, familiile, misionarii și mijloacele de comunicare socială pot fi de mare ajutor. Datoria misionară de a duce vestea cea bună este a tuturor celor botezați.

Este subliniată apoi legătura dintre cuvântul lui Dumnezeu și arta liturgică, în special în Biserici, și legătura dintre cuvântul lui Dumnezeu și cultură.

De asemenea, este prezentă tema dialogului cu evreii, cu musulmanii, cu celelalte religii, dialog bazat pe valorile comune promovate de Biblie, în contextul libertății religioase și respectării drepturilor omului. Spațiu se acordă și unității creștinilor.

Este reafirmată legătura dintre cuvântul lui Dumnezeu și Liturghie, precum și importanța omiliilor sau a predicilor inspirate din cuvântul divin, ținându-se cont de cei cărora li se adresează. În acest sens, Sinodul dorește elaborarea unui "Îndrumător pentru omilie", care să ajute predicatorii în slujirea cuvântului lui Dumnezeu.

În Sinod s-a insistat ca Sfânta Scriptură să aibă un loc vizibil în biserici și ca rolul lectorilor să fie studiat și aprofundat, ținând cont și de noile tehnici ale comunicării și de folosirea unor instalații sonore adecvate.

De o importanță mare, se spune în document, sunt comunitățile bisericești în care se poate asculta, studia și medita cuvântul lui Dumnezeu. Se cere încurajarea lecturii comunitare a Scripturilor însoțită de rugăciune care să conducă la implicarea credincioșilor în activități caritative. Se insistă ca formarea celor botezați să continue, să nu se reducă doar la administrarea sfintelor taine. Una dintre recomandările importante este și aceea ca în fiecare casă să existe Sfânta Scriptură, să fie citită și meditată.

Se cere exegeților să nu se îndepărteze de unitatea întregii Scripturi și de tradiția vie a Bisericii, pentru a nu crea o ruptură între exegeză și teologie. Există și o punere în gardă împotriva unor interpretări fundamentaliste ale Scripturii. Părinții sinodali își exprimă preocuparea și pentru fenomenul sectelor.

Propoziții speciale sunt rezervate tinerilor și preoților. Pentru cei bolnavi există urarea ca Sfânta Scriptură să-i facă să descopere, cu ajutorul credinței, că suferința înseamnă participare la suferința răscumpărătoare a lui Cristos.

De ce anume avem nevoie pentru a înțelege cuvântul lui Dumnezeu? De tăcere, răspunde părintele iezuit Marko Ivan Rupnik, teolog, participant la lucrările sinodale în calitate de expert: "Tăcerea a devenit astăzi practic inexistentă (...) Dacă vom îmbrățișa zgomotul continuu al lumii, e clar că nu vom înțelege niciodată care este cuvântul lui Dumnezeu și vom alerga în urma atâtor lucruri, botezându-le ca și cum ar fi ale lui Dumnezeu, dar ale lui Dumnezeu ele nu sunt".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat