Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Cât interes trezește Sfânta Scriptură?

În vederea Sinodului Episcopilor care s-a încheiat la Vatican (5-26 octombrie), cu tema "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii", s-a realizat în prima parte a anului un sondaj de opinie cu privire la raportul creștinilor cu Scripturile. Acesta oferă o imagine cu privire la prezența Bibliei în viața creștinilor.

Sondajul "Lectura Scripturilor în unele țări", realizat de GFK - Eurisko, sub patronajul Federației Biblice Catolice, s-a desfășurat în nouă țări: SUA, Marea Britanie, Olanda, Germania, Spania, Franța, Italia, Polonia, Rusia (europeană). Au fost intervievate 13.000 de persoane, fiind luate în calcul diversele tradiții creștine.

Marea majoritate a persoanelor intervievate, cu excepția Franței (sub 50%) are o Biblie în casă (de ex.: Italia - 75%, SUA - 93%). Între o treime și o pătrime dintre adulții din țările luate în considerație au citit măcar o dată un fragment din Biblie în ultimul an. Acest nivel scade în Spania la mai puțin de un sfert (20%) și urcă în Italia la 38%, iar în SUA la 75%. Procentajul scade foarte mult când este vorba de cunoașterea Scripturii. La întrebări precum: Evangheliile fac parte din Biblie? Isus a scris vreo carte din Sfânta Scriptură? Cine este din Vechiul Testament: Moise sau Paul? Cine a scris o Evanghelie: Ioan, Paul, Luca sau Petru? - au răspuns corect: Polonia - 20%, Anglia - 17%, SUA - 17%, Germania - 15%, Italia - 14%, Franța - 11%, Spania - 8%, Rusia - 7%. De asemenea, în populațiile analizate prevalează o poziție favorabilă studiului Bibliei în școli. Numărul celor favorabili depășește 50% în Rusia, Polonia, Italia (62%), Marea Britanie și Germania.

Analiștii au observat mai întâi că lectura Sfintei Scripturi trezește interes. Pentru mulți, Biblia este hrană. Citirea ei stimulează persoanele să se întrunească pentru a o înțelege mai bine. Cu alte cuvinte, Biblia este un instrument care favorizează adunarea în grup, pentru a trăi mai mult viața în comunitate și pentru a descoperi cu claritate sensul de a fi Biserică.

Faptul că majoritatea celor intervievați indică celebrarea duminicală ca locul cel mai obișnuit în care ascultă cuvântul lui Dumnezeu este dovada legăturii care există între Sfânta Scriptură și Euharistie. Pentru un creștin, în centrul săptămânii stă Liturghia de duminică. La aceasta credinciosul participă la două mese: masa cuvântului și masa sfintei Împărtășanii.

Creștinii cred că Biblia conține cuvântul lui Dumnezeu, că este o carte inspirată, care poate da sens vieții. Textul biblic, indicat de majoritatea ca dificil (peste 50%), este văzut întotdeauna ca interesant. Aceasta sugerează, pe de o parte, că oamenii nu se apropie de text cu superficialitate, iar pe de altă parte, că textul este văzut în complexitatea sa, fiind nevoie de explicații și de sprijin.

Mulți consideră că Biblia este un text care prezintă valori importante, dar la nivel înalt și greu de pus în practică. Aici se deschide, observă comentatorii sondajului, o primă mare provocare: cum să trecem de la fascinația pe care Scripturile continuă să o trezească chiar și într-o societate secularizată precum a noastră și să le facem să fie un cuvânt care schimbă inima și viața? Fără îndoială, este responsabilitatea predicării care, pornind de la Scripturi, trebuie să fie o chemare adresată credincioșilor și oricui este în căutare.

Sondajul descoperă însă și faptul că textul biblic rămâne în multe privințe necunoscut și puțin asimilat. Este necesar un nou entuziasm pentru a da spațiu "școlilor cuvântului", "școlilor evangheliei", "școlilor de citire și de ascultare a Bibliei" care în multe locuri au fost deja experimentate.

Lectura Scripturii trebuie să fie transformată în rugăciune. Sondajul arată că aceia care se roagă cu Biblia sunt puțini. Ca atare, este necesar să învățăm să ne rugăm tocmai plecând de la textul ascultat, citit și meditat.

Cu siguranță, Sinodul va trezi în lumea creștină un nou entuziasm pentru Biblie.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat