Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Întâlnirea Familiilor 2009
După Valencia (Spania), orașul Ciudad de Mexico, din Mexic, va găzdui, între 16 și 18 ianuarie 2009, Cea de-a VI-a Întâlnire Mondială a Familiilor, care va avea tema "Familia, formatoare în spiritul valorilor umane și creștine". Anunțul a fost dat încă din luna iulie de însuși papa Benedict al XVI-lea în prezența arhiepiscopului capitalei mexicane, card. Norberto Ribera. Programul pregătirilor a fost prezentat la 18 septembrie ziariștilor, la sediul Consiliului Pontifical pentru Familie. "Dar, mai presus de toate, vrem să fim alături de familii, să intensificăm pastorația familială, să arătăm - prin intermediul cuplurilor familiale - frumusețea căsătoriei creștine", a declarat card. Ennio Antonelli, noul președinte al acestui consiliu pontifical.

Întâlnire de studiu
"Paternitatea spirituală în tradiția ortodoxă" este tema reuniunii de studiu organizate între 18 și 21 septembrie în nordul Italiei de Comunitatea din Bose, împreună cu Patriarhatul Ecumenic de Constantinopol și Patriarhatul de Moscova. Printre invitați s-a numărat și ÎPS Serafim, mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române. "Azi tinerii simt nevoia de a avea pe cineva mai expert decât ei care să-i însoțească în urmarea lui Isus, dar nu atât cineva care să-i comande, cât o persoană care pune întrebări, care-i ajută să vadă adevărata viață spirituală și autenticul mod de a-l urma pe Isus", a precizat Enzo Bianchi, priorul Comunității din Bose.

Biserică nouă
La Kazan, capitala Republicii Tatarstan, din Federația Rusă, a fost sfințită la 29 august o biserică catolică, la eveniment fiind invitat și card. Angelo Sodano. Noul locaș de cult a fost construit și cu ajutorul unei contribuții financiare din partea administrației orașului cu o puternică tradiție ortodoxă, deși majoritatea populației este musulmană. Orașul Kazan este cunoscut în lumea întreagă datorită icoanei Maicii Domnului, care a apărut în acest oraș în mod miraculos, în anul 1597. În anul 1904, icoana a fost furată din catedrala din Kazan și, după o perioadă, a ajuns la Vatican, de unde a fost dusă din nou în Rusia, în anul 2004, din voința papei Ioan Paul al II-lea.

Vademecum biblic
A apărut un nou și util instrument pentru însușirea de scurte și indispensabile noțiuni asupra Bibliei, noțiuni de care un creștin are nevoie pentru înțelegerea Sfintelor Scripturi. "Ghidul esențial al Sfintelor Scripturi" este scris de Pietro Principe și este editat de Libreria Editrice Vaticana. Mons. Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, a făcut o prezentare a lucrării: "Acest mic ghid, care s-ar putea avea alături în citirea Sfintelor Scripturi, are ca scop ajutarea în lectura Bibliei a persoanelor care se apropie de textul biblic nu în mod sofisticat și nici obișnuit. Este dedicat celor care sunt la început și au nevoie de un prim element, de bază, de ajutor pentru a intra în această lume foarte articulată, foarte complexă și bogată".

Expoziție
În premieră mondială, la Roma, în Palazzo della Cancelleria este găzduită, în perioada 16 septembrie - 31 octombrie, expoziția intitulată "Cucuteni-Trypillia, o mare civilizație a vechii Europe". Evenimentul a fost posibil grație colaborării dintre instituțiile abilitate din România, Ucraina și Republica Moldova. Sunt expuse peste 450 de obiecte descoperite prin cercetări arheologice și păstrate în muzee din cele trei țări, precum și în unele colecții private. Acest eveniment a fost promovat și organizat de Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, de Ministerele Culturii din Ucraina, România și Republica Moldova.

Pelerinaj la Walsingham
La a doua ediție a pelerinajului anual al comunităților etnice din Londra la sanctuarul marian de la Walsingham, organizat la 7 septembrie de Dieceza de Westminster, au participat și 53 de pelerini români din cadrul comunității românești din Anglia, împreună cu pr. Robert Mățău, capelanul român din Londra. Pentru englezi, sanctuarul marian de la Walsingham, aflat în estul Angliei, reprezintă ceea ce pentru români reprezintă sanctuarul marian de la Cacica.

Persecuții în India
În India continuă valul de violențe împotriva creștinilor, amplificate după ce în seara de 23 august a fost asasinat Swami Laxmanananda Saraswati, liderul organizației hinduse World Hindu Council, de către comuniști, iar creștinii sunt acuzați de această faptă. Au fost uciși peste 30 de creștini, au fost distruse locuințe, spitale, biserici și alte obiective sociale și religioase. Creștinii sunt acuzați că determină convertiri forțate sau pentru bani în rândul populației tribale și a categoriei dalit (membri ai castei de jos, neacceptați de societate și trăind în sărăcie). Sistemul de caste, care împărțea populația în patru clase, a fost abolit prin Constituția Indiei, dar mai persistă în mentalitatea multor indieni.

Video Lourdes
Imagini video de la sanctuarul de la Lourdes pot fi vizionate începând cu 27 august, prin internet la adresa: www.lourdes-france.com. Sunt transmise online Liturghiile, adorațiile, rozariul. Transmisiuni online cu profil religios sunt disponibile și la www.teleradiopadrepio.it.

Vizită oficială
În cadrul vizitei oficiale în Italia din perioada 5-7 septembrie, Traian Băsescu, președintele României, a întâlnit comunitatea greco-catolică și romano-catolică din Roma la Colegiul Român Unit "Pio Romeno". A doua zi, președintele român s-a întâlnit cu papa Benedict al XVI-lea la Castel Gandolfo. În audiența care a durat 20 de minute președintele a vorbit cu Sfântul Părinte chestiuni referitoare la relația dintre cele două state, dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă din România și chestiuni referitoare la situația românilor din diaspora. Președintele a adresat papei, din partea statului român, invitația de a vizita România. Apoi s-a întâlnit cu card. Tarcisio Bertone, secretar de stat, și cu arhiep. Dominique Mamberti, secretar pentru relațiile cu statele.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat