Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ziua Mondială a Misiunilor

Slujitori și apostoli ai lui Cristos

Cea de-a LXXXI-a Zi Mondială a Misiunilor, cu tema "Slujitori și apostoli ai lui Cristos", se va celebra anul acesta duminică, 19 octombrie. Două linii principale sunt punctate de mesajul papei Benedict al XVI-lea: actualitatea și urgența misiunii, pe de o parte, și o privire de ansamblu asupra lumii contemporane, pe de altă parte.

Ziua Mondială a Misiunilor reprezintă un timp în care Biserica este chemată, mai mult ca de obicei, să revină asupra identității sale misionare de a fi "casă de rugăciune pentru toate popoarele" (Is 56,7). Urgența de a evangheliza toate neamurile rămâne o prioritate a Bisericii, nu doar o opțiune pastorală, deoarece "mandatul de a-i evangheliza pe toți oamenii constituie viața și misiunea esențială a Bisericii" (Paul al VI-lea, Exortația apostolică Evangelii nuntiandi, 14). Nu este, desigur, nici întâmplătoare, nici convențională această insistență: ea ne provoacă să depășim astfel închiderea în propriile comunități parohiale, izolarea în autosuficiență, pentru a intra într-o dinamică a comuniunii și împărtășirii.

Izvorul misiunii este iubirea lui Dumnezeu; numai din această sursă se naște iubirea față de întreaga omenire și impulsul către misiunea ad gentes. Așa cum Sfântul Părinte a afirmat și într-un mesaj anterior, misiunea, dacă nu se naște dintr-un profund act de iubire divină, se reduce la o simplă activitate filantropică și socială. Aceasta este de fapt și inima mesajului creștinismului: din experiența iubirii lui Dumnezeu se nasc dorința și exigența interioară ca toți oamenii să primească aceeași iubire. "Numai din acest izvor se pot lua atenția, tandrețea, compasiunea, primirea, disponibilitatea, interesul față de problemele oamenilor și toate celelalte virtuți necesare mesagerilor evangheliei pentru a părăsi toate și a se dedica total și necondiționat răspândirii parfumului carității lui Cristos în lume". Cu cât ești mai pătruns de Cristos, cu atât ești mai deschis spre nevoile oamenilor. Se pot întrevedea și în acest mesaj liniile fundamentale ale celor două enciclice și gândirea profundă a Sfântului Părinte care se îndreaptă totdeauna către esențe.

Ca păstor grijuliu al turmei lui Cristos, Benedict al XVI-lea arată ca-ntr-o oglindă situația lumii de astăzi care "suferă și nutrește speranța de a intra în libertatea fiilor lui Dumnezeu" (Rom 8,19-22). "Omenirea are astăzi nevoie să fie eliberată și răscumpărată" de multiplele situații care o zguduie și o înrobesc: violența dintre indivizi și popoare, sărăcia milioanelor de locuitori, discriminările, persecuțiile, nedreptățile. Viitorul omului este pus în pericol de multiplele atentate la viața lui, ceea ce face ca "să fim apăsați de neliniște, oscilând între speranță și angoasă" (GS) și să ne îngrijorăm. Tot aici Sfântul Părinte evocă rolul progresului care trebuie să aibă ca scop demnitatea și binele omului, altfel riscă doar să sporească dezechilibrele sociale deja existente. Progresul, așadar, nu poate reprezenta o soluție la nenumăratele probleme cu care se confruntă omul. "Nu știința îl răscumpără pe om. Omul este răscumpărat prin intermediul iubirii" (Spe salvi). Speranța nu se poate regăsi decât dincolo de lumea văzută, căci speranța este o persoană, Cristos, singurul Răscumpărător: "Cine nu-l cunoaște pe Dumnezeu, deși poate avea speranțe multiple, în fond este fără speranță, fără marea speranță care susține toată viața" (Ef 2,12). Cristos este viitorul și evanghelia sa poate schimba viața; ea "dăruiește speranța, deschide larg poarta întunecată a timpului și luminează viitorul omenirii și al universului".

În acest mesaj papa evocă în special figura sfântului Paul, apostolul neamurilor, model al angajării apostolice. Anul Paulin este un motiv în plus pentru noi toți, laici, persoane consacrate, preoți, de a ne reîntoarce la spiritul evangheliei, de a fi purtători și mărturisitori de Cristos.

Minodora Mărtinaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat