Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Școala - cum s-o privim?

Școala: cine a inventat-o? De câte ori nu ai fi vrut să scapi de ea?! Și totuși de cele mai multe ori mergi cu plăcere la școală fie pentru a învăța, fie pentru a te întâlni cu colegii, fie pentru a mai face câte o șotie! Fără îndoială ești conștient că școala este principala ta îndatorire, dar ai impresia că pentru părinții tăi nu mai există altceva decât învățatul: dacă te descurci bine cu școala, totul este ok, dacă însă sunt ceva probleme la vreo materie, devine o tragedie!

Înainte de toate școala este un lucru serios și ca orice lucru serios necesită efort. Școala este ca și viața: nu poate să fie totul gratis, ușor și plăcut. Multor elevi le place să meargă la școală și să se întoarcă de la școală; ceea ce este la mijloc nu prea le place! A lua școala în serios înseamnă a fi conștient că acolo nu este un parc de distracție, ci un loc unde trebuie să muncești pentru viitorul tău, confruntându-te uneori cu efortul, plictiseala sau chiar suferința. Asta nu înseamnă că atmosfera în clasă nu trebuie să fie plăcută, plină de voie bună. Dimpotrivă! Însă pe primul loc trebuie să fie conștiința datoriei pe care o ai, în primul rând, față de tine.

În al doilea rând, școala nu înseamnă doar a "înmagazina" cunoștințe. Omul dobândește o anumită doză de înțelepciune atunci când știe să lege mintea de inimă și inima de mâini. Elevul trebuie să știe să învețe. Nu înseamnă că cine știe multe noțiuni este cel mai deștept; nu este totul să cunoști multe, ci să știi să le folosești pentru viață!

Elevul trebuie să știe să simtă. Școala are de-a face și cu inima: aici poate să existe multă bucurie, aici se creează prieteni, aici pot să apară fiorii îndrăgostirii. Atenția față de colegi, răbdarea, înțelegerea, ajutorul, unitatea (nu doar la chiulul în masă)... pot face ca o clasă să fie cu adevărat deosebită. Îți spun un secret: fiind și eu profesor la liceu știu multe din ceea ce se discută. Atunci când profesorii spun că o clasă este deosebită, să știi că nu se referă în primul rând la rezultatele extraordinare la învățătură, ci la armonia, seninătatea, prietenia care o văd între elevii din respectiva clasă. Elevul trebuie să știe să facă. La școală poți învăța multe deprinderi practice mergând de la codul bunelor maniere până la a face un proiect sau chiar a învăța o meserie. Școala te pregătește pentru viață, iar viața nu este făcută doar din teorie, ci și din practică.

În al treilea rând, ai avea enorm de mult de câștigat dacă nu i-ai considera pe profesori ca pe niște "extratereștri sadici", care nu vor altceva decât să te chinuie. Încearcă să înțelegi gesturile și cuvintele lor. Când aceștia te ceartă sau îți reproșează, nu o fac pentru a transforma visele tale în coșmaruri sau pentru a se face antipatici. De obicei încearcă să stoarcă ceea ce este mai bun din tine. Un profesor poate deveni un prieten, pe care îl poți cunoaște mai bine și îl poți stima; poate deveni un aliat, plin de cunoștințe și de sfaturi care te pot ajuta. Dar, mai ales, nu uita că profesorul este o ființă umană, care poate să și greșească!

Îți doresc mult succes în noul an școlar, care sper că te va ajuta să crești cu adevărat!

Mă interesează și părerea ta despre școală. Poți să îmi scrii la: pr. felixroca@gmail.com.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat