Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Răstălmăcirea Scripturilor

Familiaritatea cu scrierile sacre poate comporta și riscuri, atât pentru cel în cauză cât și pentru cei din jur. Deși a ști pe de rost expresii sau chiar fragmente întregi din Sfânta Carte poate da impresia de viață nu numai orientată, ci chiar impregnată de cuvântul și voința lui Dumnezeu, în realitate lucrurile pot sta exact pe dos. Căci tentația de a manipula Scripturile a existat dintotdeauna.

Oare câți nu invocă imaginea biblică a bunului păstor pentru a revendica dreptul (citește pretenția) de a fi căutați și aduși în rândurile turmei? Aplicând după bunul plac și pentru scurt timp titlul de "păstor" unui slujitor al Bisericii cu responsabilități în acest sens, pretind să fie băgați în seamă (cu titlu de prioritate absolută, în detrimentul celorlalți 99), să fie înțeleși și, mai ales, să fie "atrași". Dacă ei sunt dispuși să facă ceva sau nu, mai rămâne de văzut. Cuvântul cheie "convertire" nici măcar nu este pomenit. Se joacă de-a oaia rătăcită, pozând în victime, văicărindu-se și acuzând pe toată lumea și împingând responsabilitatea mereu spre altcineva: cel mai des spre "acel păstor" care nu joacă cum cântă ei.

Poate că celor mai mulți dintre ei li s-ar potrivi mai curând imaginea biblică a scroafei abia spălate care se întoarce numaidecât să se tăvălească în mocirlă. A avea pretenția să fii căutat, preferat, slugărit și așa mai departe, iar tu să nu fii dispus la nici cel mai mic semn de convertire, seamănă nu a îndărătnicie - fie ea și sinceră - ca în cazul celui care și-a ales de mult partea, ci a ceva și mai grav: perfidia cea mai crasă cârpită cu frânturi sacre, sfârtecate după bunul plac de prin Sfânta Carte.

Biblia nu este nicidecum menită să oblojească la suprafață buboaie ce nu se vor stoarse de puroi pentru că - vai de mine! - "doare". Lucrurile trebuie numaidecât privite în profunzime. Superficialitatea celor care acuză Biserica și pe slujitorii ei că nu știu "să atragă" lumea, iar în citirea textelor biblice nu găsesc nici o plăcere, ascunde cu siguranță o boală veche. Este vorba de decizia lor de bază. Au ales de mult să trăiască absolut numai ca gonaci după "atracții" și devoratori de plăceri și, prin această prismă deformată, acum văd și judecă până și cele sacre. Căci perfidia lor are la cine să fie raportată: oare nu până și diavolul s-a împăunat cu citate biblice când l-a ispitit pe Isus?

Manipularea Scripturilor după bunul plac sau în interesul propriu poate că unora li se pare un joc nevinovat. Dar de aici și până la a deturna, a denatura și a răstălmăci cu nerușinare, imprimând un sens poate chiar contrar, nu mai este nici măcar un sfert de pas. Glumele vehiculate cu ușurință, ca aceea despre omul gurmand "expert" în citate biblice care aplică mâncării expresia "intră în bucuria stăpânului tău", poate că mențin tonusul departe de nerușinări și murdării, dar alimentează dibăcia celor perfizi și idolatri.

Sigur că pentru a fi în stare să interpretezi Scripturile este necesară o pregătire serioasă. Dar întotdeauna se începe cu gândirea. Oare de ce sfatul din bătrâni spune că înainte de a deschide gura e bine să gândești de două ori? Pe această linie, o scurtă reflecție: cei mai mulți am deprins că istoria trebuie învățată (memoria istoriei). Ei bine, ziaristul italian Vittorio Messori a scris o carte intitulată A gândi istoria. Să fie extravaganță? O, nu! Dar cum, oare nu se cere deloc gândire atunci când este vorba de Sfintele Scripturi?

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat