Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Card. Jean-Marie Lustiger - Om al credinței și al dialogului

Cardinalul Jean-Marie Lustiger, arhiepiscop emerit de Paris, a trecut la cele veșnice duminică, 5 august, într-o clinică din capitala Franței, la vârsta de 80 de ani. Înmormântarea a avut loc la 10 august, în catedrala "Notre Dame" din Paris.

A rămas în memoria contemporanilor ca un martor curajos al credinței, un promotor al dialogului interreligios. Evreu convertit la catolicism la vârsta de 14 ani, devenit cardinal, a condus timp de 24 de ani Dieceza de Paris. A fost și un prieten al românilor. "Dintre vizitele făcute în România, subliniază Radio Vatican, amintim doar prezența sa benefică în capitală, la catedrala "Sfântul Iosif", în momentele de cumpănă pentru țară și Biserică, în toiul evenimentelor tulburi de la sfârșitul anului 1989 și începutul anului 1990".

Un apropiat al papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Lustiger a lucrat pentru promovarea relațiilor fraterne între creștini și evrei: el însuși se definea ca fiind fiu al Vechiului și al Noului Testament. A fost preocupat de tineri, acordându-le o grijă specială. A fost, de asemenea, preocupat de angajarea misionară a credincioșilor și de formarea preoților și a laicilor. A căutat să arate mereu rolul benefic al creștinismului în societatea franceză. În anul 1981 a fondat Radio "Notre-Dame", iar în anul 1999 prima televiziune catolică, KTO. În numele preoților victime ale terorii a refuzat, în anul 1989, să participe la sărbătoarea bicentenarului Revoluției Franceze.

S-a născut la Paris, la 17 septembrie 1926, din părinți comercianți evrei, primind la naștere numele Aaron. A frecventat Liceul "Montaigne" din Paris. Aici intră în contact cu Vechiul Testament și cu Evangheliile printr-un profesor de pian. Descoperă creștinismul în anul 1937, cu ocazia unei călătorii în Germania, la o familie. Războiul îi face pe părinți să se refugieze la Orléans. Aici are loc actul decisiv al vieții lui Aaron: convertirea. În timpul Săptămânii Sfinte, în catedrala din Orléans, simte dorința de a deveni catolic. Era ziua de 25 august 1940 când a fost botezat, luându-și numele Jean-Marie.

La sfârșitul anului 1940, când sunt promulgate primele legi antiiudaice, tânărul Lustiger se ascunde împreună cu sora sa la Orléans. Mama și-a găsit sfârșitul în anul 1943, în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Vreme de mulți ani, tatăl său Charles a refuzat să accepte noua credință a fiului.

Jean-Marie se prezintă în anul 1946 la Seminarul călugărilor carmeliți din Paris cerând să devină preot. Obține licența în teologie la Institutul Catolic din Paris și în litere și filozofie la Sorbona. A fost hirotonit preot la Paris în ziua de 17 aprilie 1954, la vârsta de 28 de ani.

Devine spiritual al studenților de la Sorbona și de la alte școli. Carisma sa va atrage mulți studenți, profesori, ingineri, înalți funcționari. În anul 1969 este numit paroh la biserica "Sfântul Ioan de Chantal" din Paris.

La 10 noiembrie 1979, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Orléans. La 31 ianuarie 1981, același Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop de Paris, iar apoi cardinal la 2 februarie 1983. A fost arhiepiscop al Parisului până la 11 februarie 2005. Adversar deschis al rasismului și antisemitismului, autor a numeroase lucrări religioase, cardinalul Lustiger a fost ales în iunie 1995 membru al Academiei Franceze.

A decedat după o boală îndelungată. La 12 octombrie 2006, cardinalul însuși a scris preoților și diaconilor din Dieceza de Paris, anunțându-i că este sub tratament din cauza unei "boli grave". La 10 februarie l-a întâlnit pentru ultima dată pe papa Benedict al XVI-lea în timpul unei audiențe în Vatican.

Într-o telegramă semnată personal, papa Benedict al XVI-lea și-a exprimat profunda durere pentru moartea cardinalului, pe care l-a descris ca un om al credinței și al dialogului, care "și-a dedicat timpul în mod generos relațiilor fraterne dintre creștini".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat