Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Cristina Koch Smeu (Piatra Neamț). "Mai mult decât un nume, înscris cu pana nevăzută a cerului pe firmamentul timpului, Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași și-a sărbătorit, la Comănești, jubileul de 15 ani de activitate... La popasul acesta de sărbătoare rugăciunea laudelor și a vesperelor, sfintele Liturghii, lucrul în grupurile mici s-au dorit a fi ca o sintetizare matură și responsabilă a tuturor activităților desfășurate... Concluziile care au fost notate de fiecare animator de grup au demonstrat cât de util și de benefic este stilul de viață și de activitate al tuturor membrilor A.C. Mulțumim tuturor organizatorilor, părintelui paroh și Acțiunii Catolice Comănești".

Împărtășim și noi bucuria pe care ați trăit-o dv. prin participarea la acest eveniment. După cum ați observat evenimentul a fost tratat în paginile acestei reviste și mai pe larg pe situl diecezei (www.ercis.ro).

- I.C. (București). Vă rog din toată inima să-mi scrieți cu privire la diferențele dintre Biserica Catolică și Ortodoxă. Menționez că sunt botezat în Biserica Ortodoxă și cununat în Biserica Catolică. Vă mulțumesc anticipat!

O perspectivă asupra eventualelor diferențe existente între catolici și ortodocși este necesar să cuprindă faptul că timpul nostru este caracterizat de un profund spirit ecumenic manifestat între creștini, misiune și dar de la Dumnezeu. Cu alte cuvinte, astăzi se subliniază mai mult ceea ce ne unește decât ceea ce ne desparte. La o analiză serioasă rezultă că sunt mai multe lucruri în comun decât acelea care ne despart. Este important să se pornească de la fundamentul credinței, care este comun, dincolo de unele diferențe de tip dogmatic sau de rit, precum și să se găsească un limbaj comun pentru aflarea unei căi de mijloc prin care termeni considerați a fi "provocatori" să fie cunoscuți, dar nu supraevaluați (filioque, primatul papal, purgatoriul). Astfel, crezul catolic are cu privire la Duhul Sfânt: "Care de la Tatăl și de la Fiul purcede"; cu privire la conducerea Bisericii, catolicii îl au pe Sfântul Părinte de la Roma care conduce Biserica din întreaga lume; cu privire la ce se întâmplă cu oamenii după moarte Biserica Catolică crede în purgatoriu. În ceea ce privește sacramentul Căsătoriei, nu este împărtășită aceeași viziune teologică, fiind diferită astfel conștientizarea valorii și a stabilității legăturii matrimoniale și a divorțului. Catolicii cred în căsătoria care nu se poate desface și nu acceptă recăsătorirea celor divorțați, bazându-se pe cuvintele lui Isus: "Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă".

- A. (jud. Bacău). "Vă scrie un suflet rătăcit de pe meleagurile moldave. Copilăria pot spune că am petrecut-o ca în rai, cu niște părinți exigenți care ne-au educat creștinește. Ce n-aș da să se întoarcă anii copilăriei! Pentru mine Dumnezeu era și este mai presus de orice. Dacă se întâmpla vreodată din motive de sănătate să nu particip la sfânta Liturghie de duminică aveam sentimentul acela ca și cum m-aș fi despărțit de cea mai dragă ființă. Eram navetistă pentru că la școală mergeam cu trenul. Mă trezeam cu noaptea-n cap pentru a prinde primul tren și așa să ajung la sfânta Liturghie. Să fi fost exmatriculată din liceu și tot nu puteam renunța la sfânta Liturghie de dimineață. Ori de câte ori participam la Liturghie eram toată ziua fericită, îl aveam pe Dumnezeu în inima mea. Au trecut anii și am ajuns să mă căsătoresc. Am jurat iubire veșnică unul altuia care mai târziu s-a transformat în ură. Jumătatea mea, soțul a început să fie gelos, posesiv, mă folosea exact ca pe un obiect. Când avea nevoie de mine îi eram dragă, iar apoi mă arunca întocmai ca pe un gunoi.... Certuri, bătăi, înjurături, amenințări cu moartea, încet, încet casa noastră a devenit un iad. Copilul care îl aveam nu avea să vadă în casă decât lucruri negative pană când sătulă de acest iad, la vârsta de doar 14 ani și-a luat zborul în altă casă, a alergat în brațele primului prieten care și l-a făcut. Și-a lăsat religia, căci el este ortodox, iar când încercam să deschid subiectul încercând să o fac să rămână catolică, mă lăsa fără cuvinte, zicându-mi că și tatăl ei este catolic... După așa o viață am hotărât să divorțez și procesul a decurs foarte repede deoarece am avut multe certificate medico-legale; după trei ședințe a fost gata... Din dorința de a participa la sfintele sacramente am încercat să mă împac de câteva ori cu el, dar nimic... Am divorțat nu de dragul altui bărbat, ci pentru că nu se mai putea cu el, oare nu am voie să fiu ca un creștin adevărat? Să particip la sacramente ori de câte ori doresc?

Experiența prin care ați trecut este într-adevăr dureroasă. Ea a fost redată pentru ca eventual cei care citesc să trateze alegerea pentru căsătorie și perioada de pregătire cu multă seriozitate. Refaceți cererea către episcopie prin care să explicați ceea ce doriți. Până atunci rămâneți la decizia care v-a fost dată. Reveniți la obiceiurile pe care le aveați în copilărie și reluați drumul spre biserică. Ne vom ruga pentru dv. și credem că o vor face mulți cititori.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat