Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Mesajul pentru pace
Mesajul Sanctității sale Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 41-a Zi Mondială a Păcii, care se va celebra la 1 ianuarie 2008, va fi dedicat temei: "Familia umană: comunitate de pace", s-a anunțat la 19 iunie, în Vatican, într-o notă care explică în linii generale conținutul, motivele și semnificația acestei opțiuni. Tema aleasă de Sfântul Părinte se bazează pe convingerea că percepția unui destin comun și experiența comuniunii sunt factori esențiali pentru realizarea binelui comun și pentru pacea umanității.

A 100-a săptămână
Următoarea Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va marca a 100-a ediție a acestui eveniment. "Rugați-vă fără încetare" (1Tes 5,17) este tema pentru săptămâna din anul 2008, desfășurându-se în mod tradițional în perioada 18-25 ianuarie, fiind pregătită în comun de Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor și de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Mondial al Bisericilor. Aceste două organizații au publicat recent îndrumătorul pentru săptămâna de anul viitor, care include o evaluare a istoriei de 100 de ani a evenimentului. Textul, publicat pe internet în diferite limbi, oferă o viziune istorică asupra săptămânii. Textul include îndrumări și modele pentru serviciile de rugăciune care se vor desfășura în acea săptămână.

Mesajul pentru tineri
Sfântul Părinte a scris mesajul pentru Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului din anul 2008 cu tema "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8). În centrul mesajului stă invitația de a-l redescoperi pe Duhul Sfânt pentru a vesti oamenilor iubirea lui Dumnezeu și a deveni sfinți și misionari. Sfântul Părinte oferă această meditație pentru "a revedea calitatea credinței voastre în Duhul Sfânt, a o regăsi dacă a fost pierdută, a o întări dacă a slăbit, a o gusta ca și companie a Tatălui și a Fiului Isus Cristos". Sfântul Părinte încheie mesajul invitându-i pe tineri la Sydney, în Australia, unde va fi o ocazie de a experimenta din plin puterea Duhului Sfânt.

Dialogul continuă
Papa Benedict al XVI-lea l-a primit în vizită la 16 iunie pe arhiep. Chrysostomos al II-lea din Cipru. Prelatul ortodox a afirmat că a venit la Roma pentru a-l saluta pe papa și "pentru a construi noi poduri de reconciliere, colaborare și iubire". După întâlnire, papa și Preafericitul Chrysostomos al II-lea au semnat o declarație comună, în care își afirmă "dorința sinceră și fermă, în ascultare față de voia Domnului nostru Isus Cristos, de intensificare a căutării pentru atingerea comuniunii depline între toți creștinii". A fost examinată situația de diviziune și tensiune care, de peste 30 de ani, caracterizează insula Cipru. S-a discutat despre problemele din Orientul Mijlociu și aspecte legate de bioetică. A fost făcut un apel către liderii popoarelor "să favorizeze și să promoveze o distribuire cinstită a resurselor pământului, într-un spirit de solidaritate cu săracii".

Papa în Austria
Papa Benedict al XVI-lea va vizita Austria, aceasta fiind a șaptea sa călătorie apostolică internațională, prima în Europa în 2007. Sfântul Părinte se va afla între 7 și 9 septembrie la Mariazell, pentru a marca a 850-a aniversare a fondării sanctuarului marian de aici. Pentru a pregăti vizita, credincioșii au început o novenă de nouă luni ce se va încheia la 8 decembrie. În perioada 12-15 august tineri din Austria și Europa Centrală vor participa la un pelerinaj la Mariazell.

Întâlnire interreligioasă
Papa Benedict al XVI-lea va face o vizită pastorală la Napoli, orașul găzduind Întâlnirea Internațională "Oameni și religii", promovată de Comunitatea "Sant'Egidio", ce se va desfășura în perioada 21-23 octombrie. Napoli va găzdui în jur de 300 de persoane din peste 70 de țări, care vor participa la discuții tip masă rotundă și alte activități. Întâlnirile internaționale "Oameni și religii" au fost inspirate de Ziua Mondială de Rugăciune pentru Pace convocată de papa Ioan Paul al II-lea în anul 1986, la Assisi. Aceste întâlniri au avut loc, an de an, în principalele orașe italiene și capitale europene, oferind ocazia pentru dialog și pentru depășirea disputelor religioase. Întâlnirea a fost și la București în anul 1998.

Vatican online
Pelerinii și turiștii pot să viziteze de acum Vaticanul virtual prin intermediul noului websit al statului Vatican: www.vaticanstate.va. Acesta completează situl www.vatican.va, dedicat în special magisteriului, Curiei Romane și altor organisme vaticane. Inițiativa a apărut ca răspuns la "numărul tot mai mare de pelerini și de turiști din Vatican și la cererile continue de informații care sosesc la birourile statale prin căile tradiționale de comunicare". Noul sit este disponibil în cinci limbi - engleză, spaniolă, italiană, franceză și germană. Situl oferă conexiune cu câteva camere web ce oferă imagini în timp real din diferite locuri din Vatican.

Episcop eliberat
Mons. Giulio Jia Zhiguo, episcop clandestin de Zhengding, a fost eliberat la 22 iunie, după 17 zile de detenție. Poliția l-a sechestrat începând din 5 iunie. Episcopul nu a fost supus la interogatorii sau constrângeri, dar a fost ținut în izolare și supravegheat într-o cazarmă de lângă Zanhuang (Hebei). În ocazii precedente el a fost interogat și supus unor constrângeri în încercarea de a-l face să adere la Asociația Patriotică, organism care controlează toate Bisericile și care caută să construiască o Biserică independentă de Vatican. Începând cu anul 2004, episcopul a fost sechestrat de nouă ori. Motivul acestei ultime arestări rămâne neclar. Deși este cetățean liber, el se află sub permanenta supraveghere a poliției, limitându-i-se activitățile pastorale. El nu îi poate vizita pe credincioșii diecezei lui, nici măcar să administreze maslul catolicilor aflați pe moarte.

Congres în India
Liderii Mișcării Neocatecumenale au încheiat întâlnirea din Ranchi, India, din perioada 18-21 iunie. Card. Telesphore Toppo de Ranchi a fost printre principalii organizatori ai evenimentului la care au participat șase episcopi și 300 de preoți și membri ai acestei mișcări laice. Tema de discuție a acestei întâlniri a fost înnoirea procesului de evanghelizare a Indiei. Mișcarea Neocatecumenală are o istorie recentă marcată de controverse, unii prelați apreciind abordarea inovativă a evanghelizării, în timp ce alții ridică problema fidelității mișcării față de normele liturgice catolice. Conform paginii despre Mișcarea Neocatecumenală de pe Wikipedia, în România ar exista 50 de comunități, dublu față de Irlanda, de exemplu, dar mult mai puține decât în Polonia, unde sunt aproximativ 1.000. Cele mai multe comunități există în Italia, 10.000, respectiv în Spania, 7.000.

Crucea ZMT
Crucea și icoana Zilei Mondiale a Tineretului au fost primite de mii de persoane pe aeroportul din Sydney la 2 iulie. La sosirea crucii, măsurând 3,8 metri, și a icoanei cu Maica și pruncul, au participat premierul australian John Howard, premierul Morris Iemma de New South Wales, alături de numeroși tineri, clerici și laici. Episcopul auxiliar Anthony Fisher, coordonator al ZMT 2008, a spus că "aceste simboluri vestesc venirea anul viitor a Zilei Mondiale a Tineretului. Până atunci ele vor fi purtate pe umeri de tinerii australieni și vor atinge inimile tuturor". Cele două simboluri ale ZMT încep acum un pelerinaj de 12 luni prin Australia.

La instituțiile europene
Unsprezece reprezentanți ai unor culte din România au efectuat, în perioada 1-4 iulie, o vizită la instituțiile europene de la Bruxelles. Biserica Romano-Catolică a fost reprezentată de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic din Iași, iar partea Bisericii Greco-Catolice, a fost delegat pr. Cristian Barta, rectorul Institutului Teologic din Blaj. Acesta se dorește a fi un prim pas în stabilirea unor relații apropiate între organismele comunitare și cultele legal recunoscute din România, cât și un mijloc de a informa și prin intermediul Bisericilor cetățenii României asupra Uniunii Europene și a politicilor sale.

Întâlnire pregătitoare
La întâlnirea organizată la 14 iulie la Sibiu de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, desemnat cu organizarea Adunării Ecumenice din perioada 4-9 septembrie de la Sibiu, au participat reprezentanți din Oradea (greco- catolici), București, Iași, Timișoara, Blaj, Oradea (romano-catolici), Baia Mare, Lugoj. Din partea Diecezei de Iași au fost prezenți pr. Iosif Dorcu, responsabil cu Oficiul pentru Ecumenism și Dialog Interreligios, și prof. Fulvina Blînda, membră a Consiliului Pastoral. La lucrările plenare de la Sibiu, cu tema: "Lumina lui Cristos luminează tuturor. Speranța de reînnoire și unitate în Europa" din 5-8 septembrie, printre cei 2.500 de delegați va fi prezent și PS Petru Gherghel.

Cazul catedralei
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a solicitat public firmei SC Millenium Building Developement SRL să oprească orice lucrări de construire pe care le execută direct ori prin intermediul altor firme la imobilul Cathedral Plaza. Tribunalul Dolj Secția Contencios Administrativ și Fiscal, a dispus la 10 iulie "suspendarea autorizației de construire emisă de primarul sectorului 1 București și oprirea executării lucrărilor până la soluționarea de fond a cauzei executorie de drept". S-a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții și primarului sectorului 1 București să ia toate măsurile legale în scopul respectării dispoziției instanței, care este executorie. Arhiepiscopia și-a exprimat public indignarea față de atitudinea primarului sectorului 1 care, în loc să dispună măsurile impuse de lege, a solicitat Curții de Apel Craiova suspendarea încheierii menționate și formulând recurs împotriva aceleiași hotărâri judecătorești. În cele din urmă, lucrările la obiectivul Cathedral Plaza au fost oprite, urmând ca elementele structurale și nestructurale să fie puse în conservare pentru asigurarea deplină a stabilității construcției.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat