Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Hrăniți-vă cu dragoste!

Mi-e greu să trăiesc fără tine, spunea un soț într-o zi soției sale. Nu, să nu mă înțelegi greșit. Sunt suficient de matur să pricep că nu ești pentru mine un "obiect" care să-mi satisfacă plăcerile. Tu ești un om, diferit de mine, și totuși atât de asemănător mie. Ești un dar pe care mi l-a făcut Dumnezeu și pentru care îi mulțumesc.

Sunt atâtea moduri în care ne putem arăta iubirea față de cineva.

Am întâlnit un tată care, spunea el, din iubire față de copii, după ce se așezau la masă, erau puși să privească timp de cinci minute mâncarea fără să poată mânca din ea, tocmai pentru a învăța s-o prețuiască.

Un altul, după ce le promitea o zi întreagă că seara vor putea privi la televizor, când sosea momentul, le afișa pe ecran o hârtie pe care scria: "Privitul la televizor nu face bine! Este timp pierdut! Așadar, vom merge de bunăvoie la culcare!" Iar copiii încă o dată păcăliți, neavând încotro, mergeau la culcare.

Într-o altă parte, o mamă își bate fiica motivându-i că astfel îi vrea binele. Bineînțeles, fiica i-a mulțumit și a recunoscut că "nu este vrednică de atâta iubire!"

Un frate mai mare își pune mereu fratele mai mic să-i curețe ghetele, motivând că astfel își arată respectul. Acesta i-a curățat o dată doar o jumătate de gheată. După ce i-a reamintit că este o formă prin care îi pretinde respectul, fratele mai mare l-a pedepsit nelăsându-l să meargă la joacă, iar mama a fost de acord.

Am văzut însă și oameni care știu să se iubească.

Vecina mea și-a rupt piciorul, iar soțul, pe lângă faptul că asigură toate treburile gospodăriei, o poartă zilnic pe brațe până pe terasa din spatele casei, având grijă să nu-i lipsească nimic. Îi stă alături ore în șir ascultând-o și încurajând-o.

M-a impresionat zilele trecute gestul unui pensionar. Din mica lui pensie a cumpărat două kilograme de biscuiți și le-a oferit unei familii cu mulți copii, motivând că atât își poate permite.

O mamă, venind cu fiica la panoul unde erau afișate rezultatele examenului de bacalaureat, văzând că nu luase examenul, a mângâiat-o pe obraz încurajând-o și asigurând-o că mai sunt și alte posibilități, iar fiica și-a strâns mama în brațe sărutând-o.

Nu pot să uit nici momentul în care, ferindu-se de o mașină, un copil a lovit cu bicicleta un bătrân. Acesta s-a uitat lung la copil, i-a zâmbit și i-a spus: "Era să dea peste tine!"

Mi-ar plăcea să știu că întreaga lume se iubește. Cât mi-aș dori să nu mai fie invidie, oamenii să nu se mai arate cu degetul, cei care greșesc să fie înțeleși și ajutați cu răbdare, cei mari să nu fie plini de sine. Aș vrea o lume, ce-i drept, cam idealistă, dar dacă fiecare ar face tot ceea ce face, din iubire și cu iubire, ea ar arăta altfel.

De fapt, la ce-i folosesc copilului toate jucăriile din lume, dacă nu simte iubirea părinților? Cum poate depăși adolescentul această perioadă dificilă din viață dacă nu simte pe nimeni aproape? Cum poate tânărul să facă o alegere potrivită dacă nu are suficiente modele? Și cum poate să fie familia familie dacă în ea există egoism și lipsă de respect reciproc?

Dacă s-ar putea face un meniu din dragoste, acesta ar trebui să arate astfel: Mai întâi ar fi nevoie de doi "oameni" sau chiar de mai mulți, dar "oameni" să fie. Înaintea lor se presupune că există deja "o masă" de alți oameni pe care ar trebui să se sprijine cu multă încredere. Felul întâi să fie format din supă de înțelegere, amestecat cu o bună doză de toleranță. La felul doi s-ar putea servi respect amestecat cu stimă, cu prețuire și cu dăruire de sine. La sfârșit, ca desert, trebuie să recunoască toți că deși atât de limitați în toate, ar putea să-și permită o desăvârșire în iubire, așa cum este Dumnezeu. Hrăniți-vă cu dragoste! Are gust bun! (Eduard)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat