Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Eliberat după 39 de zile

O "foarte mare bucurie": acesta este sentimentul cu care papa și colaboratorii săi au primit joi, 19 iulie, știrea eliberării părintelui Giancarlo Bossi, misionarul italian răpit în ziua de 10 iunie în Filipine.

După 39 de zile de la răpire, marcate de mare mâhnire și îngrijorare, s-a ajuns, în sfârșit, la așteptatul moment al punerii în libertate.

Giancarlo Bossi, aparținând Institutului Pontifical Misiuni Externe (PIME), a fost răpit în insula Mindanao din Filipine. O bandă formată de circa zece oameni înarmați l-a sechestrat în satul de coastă Bulawan. Născut la Abbiategrasso în provincia Milano, în anul 1950, părintele misionar trăiește în Filipine din anul 1980, fiind paroh al bisericii din Payao de două luni. Preotul a fost răpit duminică, 10 iunie, după ce a celebrat Liturghia. Este vorba de al treilea preot italian răpit în zonă în ultimii zece ani. El fusese în acea zonă cu ani în urmă ca prim asistent al parohiei și apoi ca paroh când a construit casa parohială. Apoi a primit alte misiuni. De doar două luni era din nou acolo, pentru că dieceza ceruse Institutului PIME un preot. El s-a oferit voluntar.

Preotul a fost eliberat joi seara, 19 iulie, la circa 10 km de parohia sa, Payao, unde lucrează în mod obișnuit. Slăbit, încercat, era decis să se întoarcă repede la activitatea pastorală. Informat de diferitele inițiative de solidaritate organizate pentru el și de rugăciunea lui Benedict al XVI-lea, preotul, emoționat, a mulțumit - de la microfonul postului Radio Vatican - Sfântului Părinte și tuturor celor care s-au străduit să facă ceva pentru eliberarea lui.

Redacția centrală a postului Radio Vatican l-a contactat telefonic pe pr. Bossi la Manila, unde, însoțit de pr. Gianni Sandalo, superiorul Institutului PIME din Filipine, a petrecut câteva zile de refacere:

- Cum vă simțiți?
Mă simt bine. Am pierdut ceva din greutate, dar în rest totul este bine.

- Ce ne puteți povesti despre aceste zile?
Este o experiență pe care doresc să nu o facă nimeni, pentru că este foarte dură. Aș fi atent să recomand cuiva să nu facă experiențe similare. Pe de altă parte, încep să înțeleg treptat că aceasta te învață multe lucruri. Voi avea, prin urmare, timp, cred, în aceste luni, să meditez la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Nu am avut momente de descurajare, mulțumesc Domnului. Mă gândeam la experiența pr. Giuseppe Pierantoni, răpit și el și apoi eliberat. Îmi ziceam că într-o zi voi fi eliberat și eu.

- Exista un dialog cu răpitorii?
În toate zilele vorbeam de toate. Ei se rugau, mă rugam și eu. Unele dintre întrebările pe care mi le puneau ei și mi le puneam și eu mie erau acestea: "Dar ne rugăm la același Dumnezeu sau este un Dumnezeu diferit, văzând că voi vă rugați cu pușca stând la dreapta și eu, răpit, la stânga? Este același Dumnezeu care vrea toate acestea sau ce e? Au explicat și motivul răpirii. Vor bani pentru a cumpăra arme, iar motivația răpirii este că eu sunt italian, deci nefiind filipinez, guvernul ar fi căutat pe toate căile eliberarea mea.

* * *

Filipine are circa 75.830.586 de creștini, dintr-un total de populație de aproximativ 84.538.000. De peste 30 de ani țara este teatrul unei gherile secesioniste musulmane. În sudul țării, unde au loc lupte în mod frecvent, s-au înregistrat numeroase atacuri împotriva creștinilor, din partea milițiilor islamice. Specialiștii vorbesc despre gherile străine infiltrate în Filipine, ce încearcă să mențină starea de aspru conflict cu guvernul.

Desigur, sechestrarea părintelui italian readuce în prim plan dramatica situație a atâtor creștini, obiecte de sechestre și agresiuni în multe regiuni ale planetei: Mauritania, Bangladesh, India, China, Sudan, Etiopia, Iran, Irak...



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat