Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Iosif Iacob (Roman). Vă mulțumim pentru gândurile frumoase pe care ni le-ați trimis cu privire la cele zece porunci ale lui Dumnezeu. Un lucru trebuie știut că în lupta cu păcatul nu suntem singuri, ci Domnul ne stă alături și ne sprijină.

- Gheorghe Farcaș (Roman). "De mult doream sa vă scriu, dar am tot amânat. Hotărârea de a vă scrie a venit după o călătorie de trei luni la copiii mei care s-au stabilit în Italia. De scris tot ce am văzut și auzit e mult, dar o fac concis. Mai întâi, nu ca o laudă, vă spun că în trei luni cât am stat în Italia într-o singură zi am lipsit de la sfânta Liturghie. Duminica, atunci când se putea, mergeam la biserica "Beato Pelegrino" din Padova unde se celebrează Liturghia în limba română la ora 11.00 de pr. Ioan Jicmon. Aici am participat la sfânta Liturghie din noaptea și ziua de Crăciun și în ziua de Anul Nou. Am rămas impresionat de felul în care s-a celebrat sfânta Liturghie, predica și încheierea. A fost extraordinar, vocație de mare valoare, motiv pentru care biserica era neîncăpătoare. Având ocazia să-mi vizitez copiii, am dorit să merg și la Vatican, unde la ora 12.00 am ascultat rugăciunea Sfântului Părinte și cum ne-a binecuvântat pe toți. Ce mai, am văzut ceea ce n-a văzut neam de neamul meu. Pentru aceasta am mulțumit și-i voi mulțumi bunului Dumnezeu și Maicii Domnului cât timp voi mai trăi. Mă rog și pe mai departe pentru copii și nepoți ca Domnul să-i țină sănătoși și în credință față de Biserica sa".

Ne bucurăm și noi împreună cu dv. pentru că ați avut ocazia să vizitați Italia. Îi felicităm pe copiii dv. că s-au gândit să vă umple inima de bucurie. Sperăm să mai primim scrisori cu un conținut asemănător cu al dv.

- Mihai Marcuș (Ciucani, BC). "La împlinirea unui an de când s-a început transmiterea sfintei Liturghii de postul Radio Iași doresc să-i felicit pe toți. Prin bunăvoința d-lui Nicolae Tomescu ni s-a acordat și nouă, credincioșilor catolici din Moldova, această oră atât de potrivită, de la 8.00 la 9.00, prilej de a ne întâlni cu Domnul pe calea undelor prin minunații noștri preoți. Felicitări încă o dată și vă asigurăm de rugăciunea noastră".

Vă mulțumim pentru gândurile trimise!

- Ioan Crișu (Pădureni, BC). ""Trimite, Doamne, Duhul tău ca să reînnoiască fața pământului", acesta a fost mesajul pelerinajului de la Barați care a început în ajunul Rusaliilor și s-a încheiat în ziua de Rusalii. Cum poți să participi la o așa mare ceremonie fără să scrii măcar câteva rânduri? A fost ceva care nu ai ocazia să vezi oricând, o frumusețe de nedescris. Oriunde priveai vedeai lumini și din toate colțurile se auzea refrenul Ave Maria. De puține ori ne este dat să vedem o așa frumusețe și să facem rugăciuni cu un așa număr mare de pelerini. Eu îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a învrednicit să pot participa la o așa ceremonie".

Scrisoarea dv. a venit la momentul potrivit deoarece se apropie pelerinajul de la Cacica. Aceia care nu au participat niciodată la un astfel de pelerina o pot face la 15 august la sanctuarul de la Cacica. Așteptăm scrisori din partea pelerinilor în care să ne scrie ceea ce au trăit în timpul pelerinajului și ceea ce este și mai importat dacă au lăsat ca harul lui Dumnezeu să lucreze în ei.

- A. (Pașcani). Rebusul dv., deși are un conținut frumos, nu respectă normele de 15% puncte negre. Careul are foarte multe puncte alăturate pe același rând și pe aceeași coloană. Mai încercați!

- Ioan Cojan (Traian). "În revista din luna mai am citit articolul intitulat "Anul 2006: 24 de misionari uciși". De fiecare dată când citesc relatări despre misionari martirizați îmi amintesc cu tristețe de perioada întunecată a regimului comunist ateu din țara noastră când s-au petrecut asemenea evenimente dureroase, când episcopi, preoți, intelectuali, tineri și bătrâni au fost arestați și condamnați pe nedrept la ani grei de închisoare. Mă rog ca Domnul să ne ferească pe viitor de o așa tragedie".

"Sângele martirilor, spunea Tertulian, este sămânța noilor creștini". Din sângele martirilor noștri a încolțit sămânța vocațiilor la sfânta preoție, la viața consacrată, la a avea familii cu adevărat creștine. Sfântul Părinte în mesajul pentru Cea de-a LXXXI-a Zi Mondială a Misiunilor care va avea loc în ziua de 21 octombrie scrie: "Să-i mulțumim Domnului pentru roadele îmbelșugate obținute de această cooperare misionară în Africa și în alte regiuni ale pământului. Cete de preoți, după ce au părăsit comunitățile de origine, și-au pus energiile lor apostolice în slujba comunităților abia născute pe atunci, în zone de sărăcie și în curs de dezvoltare. Între ei există mulți martiri care, la mărturia cuvântului și la dăruirea apostolică, au unit sacrificiul vieții. Nici nu-i putem uita pe mulții călugări, călugărițe și laici voluntari care, împreună cu preoții, s-au străduit pentru a răspândi evanghelia până la marginile lumii. Ziua Mondială a Misiunilor să fie ocazie pentru a-i aminti în rugăciune pe acești frați și surori în credință și pe cei care continuă să se străduiască în vastul domeniu misionar".

- A. (Bacău). "Aș fi interesat, dacă se poate, de câteva explicații pe scurt la următoarele probleme: 1. Forma rotundă a sfintei anafore, 2. Purtarea tichiei rotunde de către episcopi, 3. Apariția băncilor în biserici".

1. În centrul celebrării Euharistiei se află pâinea și vinul care, prin cuvintele lui Cristos rostite la momentul prefacerii și prin invocarea Duhului Sfânt, devin trupul și sângele lui Isus. Din momentul Cinei celei de taină și până în ziua de astăzi, forma ostiei a cunoscut mai multe transformări. Cu siguranță Cristos a folosit, conform tradiției evreiești, pâine azimă, mai mare ca dimensiuni decât ostia de astăzi. Nu forma contează, dar faptul că Isus e prezent în acea particulă consacrată. 2. Purtarea tichiei (țuchet, chipă) de către episcop a fost relaționată încă de la început de purtarea mitrei, ca semn distinctiv al episcopilor începând cu secolul IV. 3. La începuturile Bisericii nu existau biserici, catedrale și cu atât mai puțin bănci. Întâlnirile destinate celebrărilor liturgice se desfășurau în casele unor creștini. După edictul din Milano, dat de împăratul Constantin în anul 313, se oferă creștinilor libertate de cult ceea ce oferă un spațiu amplu construirii de biserici, mai apoi catedrale. Introducerea băncilor în biserică s-a făcut de-abia după sec. al XIII-lea, motivat de crearea cadrului de a asculta mai bine cuvântul lui Dumnezeu.

- Gianina Pemzeș (Ștefan cel Mare). "Ziua de 26 mai va fi întipărită în fiecare suflet de creștin al parohiei noastre. Cu mic cu mare am participat la marele eveniment al consacrării altarului din biserica parohială. Stropii de sudoare căzuți de pe frunțile obosite și brăzdate de trecerea timpului și de vitregiile vieții sunt răsplătiți din plin de binecuvântarea lui Dumnezeu cât și de prezența celor doi episcopi ai diecezei noastre. Copii, tineri, bătrâni mulțumesc bunului Dumnezeu pentru prilejul pe care l-au avut de a trăi o astfel de bucurie".

În ultimele numere ale revistei s-a menționat evenimentul la care faceți referință. Apreciem mult că ne-ați informat cu exactitate cu privire la ceea ce s-a petrecut în acele zile de har. Sfințirea unei biserici, consacrarea unui altar, sfințirea unei grote etc. reprezintă o împlinire pentru acea comunitate, o nouă ocazie de a face sărbătoare și de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru harurile pe care le revarsă asupra oamenilor.

- Petru Blaj (Săbăoani). "Am trăit un moment emoționant căci a doua zi de Rusalii s-a sfințit grota din curtea bisericii "Regina Sfântului Rozariu". Biserica se află la 100 m în fața casei mele... I-am avut pe ambii episcopi în mijlocul nostru. Au participat mulți credincioși pentru că au venit și din satele vecine... În ziua de Rusalii s-a citit la prima lectură din Faptele Apostolilor 2,1-11 că toți oamenii îi înțelegeau pe ucenici și se enumeră acolo că erau veniți din toate părțile: "Parți, mezi, elamiți și locuitori din Mesopotamia, Iudeea și Capadocia, de pe țărmul Mării Negre, din Asia, din Frigia, din Pamfilia, din Egipt și din Libia, care e aproape de Cirene, cretani și arabi, romani în trecere, iudei din naștere și iudei convertiți, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu". Întrebarea mea este cu ce au ajuns de la o așa mare distanță dacă pe timpul acela nu erau nici trenuri, nici mașini și nici avioane?".

Cu ocazia sărbătorilor principale evreii răspândiți printre popoarele enumerate în textul pe care îl citați veneau în pelerinaj. Pentecoste (a cincizecea zi) este a treia dintre sărbătorile importante ale Vechiului Testament. Evreii sărbătoreau alianța de pe Sinai. Ca atare veneau de peste tot la Ierusalim ca să se închine lui Dumnezeu. Pe timpul lui Isus oamenii aveau ca mijloc de transport animalele de povară: cămila, măgarul etc. În plus textul ne mai descoperă un lucru. Dacă se studiază neamurile enumerate se constată că sunt așezate în cercuri concentrice începând de la cele mai apropiate de Ierusalim și până la cele mai depărtate. Este un ecou a ceea ce Isus spusese: "Așa este scris: Cristos trebuia să pătimească, să învie din morți a treia zi și să se propovăduiască în numele lui pocăința spre iertarea păcatelor, la toate neamurile, începând de la Ierusalim" (Lc 24,46-47).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat