Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Acțiuni Caritas
Centrul Diecezan Caritas a organizat o întâlnire de discuții cu 16 participanți din diferite parohii, tema fiind "Managementul voluntarilor", în zilele de 25 și 26 mai la Traian. Un alt curs din cadrul proiectului "Provocarea la caritate" a fost intitulat "Strângere de fonduri în comunitate" și s-a desfășurat în zilele de 22 și 23 iunie, tot la Traian.
Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap a organizat și desfășurat Sărbătoarea Copiilor în ziua de 1 iunie la Iași. Campania "Vreau o viață demnă!" derulată în perioada 2-11 iunie a fost destinată tinerilor în dificultate din centrului de la Bârnova. Campania a inclus "Săptămâna porților deschise" (4-8 iunie) la Bârnova, iar la Iași întâlniri cu oameni de afaceri la 8 iunie și vânzări de obiecte de artizanat la 10 iunie. În aceeași zi, în catedrala nouă din Iași a avut loc un concert de caritate.

Recunoaștere
Acțiunea Catolică din România (ACRO) a înaintat Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) o cerere prin care solicita acesteia să se pronunțe în privința președintelui ales, a asistenților spirituali și a statutului ACRO. Conferința Episcopilor Catolici din România reunită pentru sesiunea de primăvară la Oradea, 13-14 mai, a răspuns pozitiv cererii înaintate. CER a aprobat statutul federației, a confirmat președintele ales al federației: Oana Tuduce, a numit asistentul spiritual general: pr. Felix Roca (Dieceza de Iași), precum și asistenții spirituali pentru cele trei sectoare: pr. Coriolan Mureșan (Eparhia de Lugoj), sector adulți; pr. Iuliu Muntean (Eparhia de Oradea), sector tineri; pr. Florin Sescu (Dieceza de Iași), sector copii.

Reculegere
La Mănăstirea "Carol Borromeu" din Gioseni, în zilele de 26 și 27 mai, au avut loc două zile de reculegere pentru aproape 30 de membri ai Acțiunii Catolice a Adulților. Tema întâlnirii a fost legată de sărbătoarea Rusaliilor. La zilele de reculegere au participat reprezentanți ai ACA din Gioseni, Onești, Faraoani, Roman, Mărgineni, Piatra Neamț, Moinești... Meditațiile au fost ținute de pr. Cornel Cadar, care a dezvoltat tema principală invitându-i pe participanți să descopere frumusețea Rusaliilor. Pr. Iosif Dămătăr, asistent spiritual ACA, a deschis zilele de reculegere printr-o celebrare penitențială. Programul a mai cuprins: participarea la Liturghie, recitarea Laudelor, adorație, discuții în grupuri mici...

Sfințiri
- Sfințirea noii case parohiale din Faraoani a avut loc luni, 11 iunie, fiind prezenți PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Anton Coșa, alături de ei fiind 26 de preoți și mulți credincioși. PS Aurel a ținut omilia. Păstorul diecezei i-a felicitat pe cei care au contribuit la realizarea noului edificiu. Proiectul a fost conceput în urmă cu doi ani și a fost concretizat prin susținerile și contribuțiile primite de la mulți binefăcători.
- PS Aurel Percă a consacrat altarul bisericii "Înălțarea Sfintei Cruci" din Buhonca sâmbătă, 9 iunie, când a conferit și sacramentul Mirului la 48 de copii. Au concelebrat 25 de preoți. Începând cu anul 2003 noul paroh a început renovarea bisericii pe exterior și interior: refacerea prezbiteriului, retușarea pereților, refacerea picturilor, a stațiunilor Căii sfintei cruci și a băncilor. Altarul este placat cu marmură, având forma unui potir.
- Sfințirea pietrei de temelie pentru o grotă dedicată Fecioarei Maria în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași a avut loc duminică, 3 iunie, când PS Aurel Percă a administrat și sacramentul Mirului.
- A fost sfințită la Săbăoani o grotă dedicată sfintei Fecioare, construită în curtea bisericii "Regina Sfântului Rozariu". Liturghia de sfințire, din seara de luni, 28 mai, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, la celebrare participând și PS Aurel Percă, prelatul Albert Holenstein, 22 de preoți și un număr mare de credincioși din Săbăoani și din împrejurimi.

Pe urmele străbunilor
Un grup de credincioși ai Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, împreună cu parohul lor, au făcut un pelerinaj în Bucovina și Maramureș în perioada 8-10 iunie, având ca motivație principală cunoașterea cât mai multor locuri și monumente ale strămoșilor întru credință. A fost vizitată Baia, cetatea unde a fost prima capitală a Moldovei și unde a ființat o episcopie catolică între anii 1418 și 1523. Traseul a cuprins vizitarea mănăstirilor din Bucovina, zona Vatra-Dornei și împrejurimile ei, văile Dornei, Bistriței, Moldovei și Vișeului. Destinația finală a pelerinajului a fost Sighetu Marmației, unde a fost evocată personalitatea și martiriul episcopului de Iași, dr. Anton Durcovici.

Admitere
La Institutul Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar "Sfântul Iosif" din Iași examenul de admitere va avea loc în zilele de 18 și 19 iulie pentru absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat. Înscrierile se fac la secretariatul institutului în perioada 9-17 iulie. Detalii pot fi obținute la secretariatul institutului: tel.: 0232/225228, fax: 0232/211476, www.itrc.ro, e-mail: secretar@itrc.ro.

Hirotoniri
La Iași, în catedrala nouă, duminică, 24 iunie, a avut loc hirotonirea a 30 de preoți (17 diecezani, 10 franciscani, un calabrez, un asumpționist, un capucin). Părinții franciscani au făcut exerciții spirituale în perioada 11-17 iunie, la Pârâul Rece, cu pr. Cristinel Fodor, iar candidații din Seminarul din Iași au făcut exerciții spirituale în perioada 16-23 iunie, la Mănăstirea "Don Orione" din Iași, cu pr. Vincențiu Burlacu. Prin impunerea mâinilor și prin rugăciunea de consacrare a episcopului de Ventimiglia San Remo, Mons. Alberto Maria Careggio, sâmbătă, 9 iunie, în bazilica "San Siro" din San Remo a fost hirotonit preot diaconul Petrică Mihăluțe, originar din Gherăești (NT). Duminică, 8 iulie, acesta va celebra prima sfântă Liturghie în satul natal. În capela "Sf. Vincențiu de Paul" din Paris, Franța, joi, 17 mai, a fost hirotonit diacon Andrei Cristinel-Lucian, originar din Faraoani; face parte din Congregația Misionară Lazaristă și va activa ca diacon în Dieceza de Carcassonne.

Numire
În vederea asigurării activităților pastorale și administrative din Parohia Vatra Dornei, Decanatul de Bucovina, pe timpul absenței părintelui Anton Egner, retras pentru motive de sănătate, PS Petru Gherghel l-a numit în ziua de 27 mai pe pr. Iosif Doboș administrator parohial cu misiunea de paroh (cum munere parroci). Instalarea în noua misiune a avut loc duminică, 3 iunie.

Orgi și armonii
Dacă unele parohii întâmpină dificultăți în a repara o orgă sau a o achiziționa, dl Lăcătușu (Michel) oferă următoarele servicii: vânzări de armonii nemțești recondiționate la prețuri avantajoase, reparații orgi și armonii fără taxă de manoperă, primirea de armonii defecte. Detalii: Mihai Lăcătușu (Michel), Iași, Șos. Ștefan cel Mare, 34 C, tel.: 0232/219096.

Pe scurt
- 17 mai: Comemorarea a 119 ani de la nașterea ep. dr. Anton Durcovici la Bad Deutsch-Altenburg (Austria)
- 26 mai: Examen de admitere la Seminarul Liceal "Sf. Iosif" de la Bacău
- 26 mai: Alegerea pr. Mario Tasca la Assisi ca al 119-lea ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali
- 28 mai: Alegerea fratelui Alvaro Rodriguez Echeverria la Roma ca superior general al Congregației Frații Școlilor Creștine
- 31 mai: Marcarea Zilei Mondiale fără Tutun la Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași, în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași
- 31 mai: Pelerinaj la Cacica al seminariștilor de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași
- 2-3 iunie: Vizită pastorală în Parohia Sascut
- 4-5 iunie: Întâlnirea promoției 1947 a Liceului "Costache Negruzzi" din Iași la Institutul Teologic din Iași, printre care s-a numărat și pr. Anton Despinescu
- 9 iunie: Întâlnirea absolvenților Facultății de Teologie pentru Laici, promoțiile 1996 și 1997, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești
- 12-21 iunie: Cel de-al III-lea capitul al Viceprovinciei "Sf. Francisc de Assisi" din România a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi
- 16 iunie: Cea de-a X-a ediție a Simpozionului "Drepturile omului. Dimensiune spirituală și acțiune civică", la Iași
- 16-17 iunie: Vizită pastorală în Parohia Sagna
- 14-18 iulie: Întâlnirea anuală din cadrul Mișcării Focolarelor (Mariapolis) la Gheorghieni
- 27-29 iulie: Campus al Acțiunii Catolice a Adulților, din Piatra Neamț, la Mănăstirea "Maica Unității" din Viișoara.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat