Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Scrisoare către fiul preot

Ieri, la Liturghia solemnă, părintele paroh a anunțat consacrarea ta ca preot. Abia mă mai țineau picioarele de emoție. Eram undeva în banca a treia din spate, acolo unde știi că stăteam de obicei. Lângă mine erau, întâmplător, nașa ta de botez și bunica. În timp ce părintele făcea anunțul, bunica m-a privit, mi-a zâmbit și mi-a făcut un gest de încurajare. Era pentru prima dată când realizam ce înseamnă să fii mamă de preot. Sigur, nu mai știu care au fost celelalte anunțuri. Nu am fost atentă nici la binecuvântarea finală, iar la sfârșitul Liturghiei, nu am avut curajul să ies o dată cu toată lumea. Eram prea emoționată. Am rămas în biserică și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru fericirea pe care mi-o dăduse. În acel moment mi-au trecut prin minte toate momentele importante din viața ta.

Te vedeam mic, cum te aduceam la Botez și cum, prin plânsul tău, ai deranjat întreaga Liturghie. Abia după Botez, în mod inexplicabil, te-ai liniștit. Cei din jur au și spus că vei fi preot. Mărturisesc că nu i-am crezut, dar am nutrit în sufletul meu această dorință. Care mamă nu și-ar dori un fiu preot!

Mi-am amintit și de prima ta sfântă Împărtășanie, cum te-am îmbrăcat în pantalonași negri, cu acea cămășuță albă, peste care părintele ți-a pus gulerul de "marinar". Eram tare mândră văzându-te. Mă bucuram că ai sufletul curat și-mi doream nespus de mult să te știu mereu așa.

A venit apoi acel moment în care mi-ai spus că vrei să te faci preot. Nici nu primisei Mirul. Erai un copil ușor influențabil și-mi amintesc și acum că ți-ai exprimat această dorință după ce ai primit o iconiță pentru că ai răspuns bine la o predică, la Liturghia copiilor.

La Mir, pentru că am luat în serios dorința ta, am complotat cu nașul și, prin el, ți-am oferit prima ta Biblie. Nu ți-am spus acest lucru niciodată, dar acum nu pot să nu ți-o spun. M-a impresionat bucuria ta la vederea acelei Biblii. A fost un semn în plus că dorința de a deveni preot începea să devină serioasă.

Te-ai dus apoi la seminar. Împreună cu frații tăi și cu tata, ne-am rugat mult, pentru ca tu să nu ai emoții. Să dai răspunsurile potrivite și apoi, o dată admis, să rămâi statornic.

Îți spun tot pentru prima dată cât am suferit când, în anul III fiind, ne-ai spus că te retragi. A fost un șoc pentru mine. În același timp, ceva în sufletul meu îmi spunea că e mai bine să te retragi acum și să fii un laic bun, decât să ajungi preot și să nu-ți faci datoria. M-am rugat mult pentru tine, mai ales atunci. Simțeam că treci printr-un moment de criză și că îi vei face față. Acum pot să-ți spun că acesta este motivul pentru care tatăl tău s-a lăsat de fumat.

Nu vei înțelege niciodată sentimentele pe care le trăiesc văzându-te la capătul acestui drum. Știu în același timp că sfințirea ta ca preot nu este sfârșitul unui drum, ci începutul lui. Ne-am rugat pentru tine și te-am însoțit cum am putut în toată această perioadă. De acum e rândul tău să nu dezamăgești.

Mă gândesc astăzi și la acele mame care și-au pus speranța în fiii lor, dar care nu au ajuns la capăt. Greutatea vieții de seminar sau poate o problemă de sănătate i-a determinat să abandoneze drumul. Dacă aș putea să le dau și lor din bucuria mea! Știu că eu nu sunt mai presus decât ele, iar dacă ele nu trăiesc astăzi bucuria pe care o trăiesc eu, nu e vina lor și nici meritul meu. Cred că așa a voit Dumnezeu.

La ora la care și alții vor putea citi această scrisoare, tu vei fi deja preot, iar emoțiile prin care trec acum vor fi și mai mari în ziua hirotonirii tale, precum și la prima ta Liturghie în comunitatea natală.

Dacă mă întrebi ce am făcut în anii în care tu ai fost la seminar, pot să-ți spun, fără să greșesc; cu trupul am fost în și pentru casă, dar cu sufletul am fost la seminar. Am parcurs alături de tine fiecare zi, fiecare examen, fiecare încercare, fiecare bucurie, iar acum îi mulțumesc lui Dumnezeu că prin tine mi-a dat un preot. (Elena)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat