Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ne bucurăm de sprijinul credincioșilor

Interviu cu pr. Egidiu Condac

La Cea de-a 18-a Adunare Generală a Caritas Internationalis de la Roma, convocată pentru perioada 4-9 iunie, din România au participat Iosefina-Cristina Loghin, președintă a Caritas Europa, începând din noiembrie 2005, aflată acum la încheierea mandatului, pr. Egidiu Condac, președintele Confederației Caritas România, director al Centrului Diecezan Caritas Iași și pr. Adrian Avram, vicepreședintele confederației, director al Asociației Eparhiale Caritas Cluj. În legătură cu Adunarea generală și despre felul cum activează Caritas România la nivel local, redacția Radio Vatican a stat de vorbă cu actualul președinte al Confederației Caritas România, pr. Egidiu Condac. Redăm o parte din acest interviu, el găsindu-se în întregime pe situl diecezei (www.ercis.ro).

- Ce idei s-au aprofundat la Adunarea Generală a Caritasului Internationalis?
În primul rând au fost propuse pe ordinea de zi discuții referitoare la strategia pe următorii patru ani în cadrul Caritasului Internationalis, iar un punct important care s-a tratat a fost alegerea noului președinte Caritas Internationalis, a noului vicepreședinte și a secretarului general.

- Și cine este actualul președinte?
Este cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga, arhiepiscop de Tegucigalpa din Honduras.

- Din ideile discutate, din propuneri, din dezbateri ce credeți că s-ar putea aplica în contextul din țara noastră?
(...) S-au stabilit mai multe priorități strategice, printre care: incluziune și coeziune socială, problema migrației, integrare, azil și trafic de persoane, răspunsul în fața urgențelor majore, dezvoltare și pace la nivel internațional, lucru în rețea internă și întărirea organizațiilor membre, cât și problema comunicării și încercarea de a face cunoscute problemele de sărăcie existente în societate la nivelul guvernelor și o reflecție teologică a problemelor sociale pe care le întâlnim în societatea de astăzi.

- Să trecem acum la probleme foarte concrete privind situația Confederației Caritas România și în special a problemelor Centrului Diecezan Caritas Iași. Care sunt problemele mai urgente, care pături sociale au mai mare nevoie de un ajutor imediat?
Problema migrațiilor, a atâtor oameni care își caută un loc de muncă în străinătate. Pentru aceasta am creat un birou special în care oferim informații referitoare la legislația acelor țări în care ei doresc să lucreze. Apoi problema bătrânilor singuri, a bătrânilor izolați, pentru care avem centre de îngrijire la domiciliu. În prezent funcționează în cadrul Diecezei de Iași 10 astfel de centre, atât la oraș cât și la sat.

- Cum răspund credincioșii, pentru că noi am fost obișnuiți ani de zile să tot primim, să fim ajutați. Poate este timpul când și noi putem ajuta. Ce puteți spune în această privință? Există sensibilitatea, există cultura darului?
Este adevărat, ne aflăm tocmai la această cotitură, la trecerea de la o mentalitate de a primi la aceea de a oferi. Și pot să spun cu bucurie că acești credincioși ai noștri răspund din ce în ce mai bine la acest apel pe care îl face Biserica locală și Caritasul, la cele două colecte diecezane din timpul Postului Mare și din timpul Adventului, dar și la alte campanii de sensibilizare, prin care încercăm să prezentăm problemele de sărăcie existente, proiectele concrete pe care le organizăm în cadrul diecezei. Observăm un răspuns din ce în ce mai activ din partea credincioșilor, indiferent de situația lor socială. Pentru noi, lucrul care ne miră este că tocmai cei din pătura medie și cei mai săraci, tocmai aceștia contribuie cu puținul lor, din ce în ce mai mult, pentru susținerea cazurilor sociale.

- De la această reuniune generală a Caritasului Internationalis cu ce simțăminte vă întoarceți acasă?
Plec cu dorința de a ne organiza mai bine, pornind și de la ceea ce Sfântul Părinte afirma în enciclica Deus caritas est, că este importantă activitatea în favoarea săracilor, însă este important să existe și un profesionalism în această angajare socială (...).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat