Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Răspunsul Bisericii

Papa Benedict al XVI-lea a vizitat recent Brazilia (9-14 mai), țara cu cei mai mulți romano-catolici din lume. Una dintre problemele cu care se confruntă Brazilia este numărul mare al credincioșilor care părăsesc catolicismul. Vizita papei în Brazilia a însemnat și reflecția asupra unor soluții. Întrucât fenomenul afectează nu numai America Latină, ci și Europa, este important să privim la soluțiile găsite.

În Brazilia sunt, conform statisticilor oficiale, 155 de milioane de credincioși catolici din populația totală de 184 de milioane. Totuși Brazilia a fost în ultimul timp martora unei scăderi a numărului de catolici. Într-un deceniu, procentul catolicilor a scăzut de la 83% la 74% (a pierdut câte 1% dintre credincioși în fiecare an), cu toate că în ultimii ani părăsirea Bisericii nu a mai fost atât de semnificativă.

Cum s-a ajuns aici?

"Între problemele care afectează grija voastră pastorală, le-a spus papa celor 427 de episcopi din Brazilia, este, fără îndoială, chestiunea catolicilor care abandonează viața bisericească. Pare clar că principala cauză, printre altele, a acestei probleme poate fi atribuită lipsei unei evanghelizări în care Cristos și Biserica sa să stea în centrul oricărei lămuriri".

Există apoi un număr scăzut de preoți. Raportul mediu preoți-laici este de aproximativ 7.500 la 1. În orașe însă se ajunge ca un singur preot să poată face față la 100.000 de credincioși.

Cei mai mulți dintre cei care părăsesc Biserica provin din mediile defavorizate. Săracii care migrează de la sate în marile orașe braziliene intră în anonimat, fiind cei mai vulnerabili atunci când alții îi introduc într-un grup social, ajutându-i să facă față greutăților.

Așadar, cei care merg spre alte comunități o fac cu speranța de a-și împlini căutarea lor religioasă sau din dorința de a simți un spirit de familie, de comunitate.

Dar care sunt soluțiile?

Papa a încercat să contracareze această stare de fapt întâlnindu-se cu credincioșii, cu tinerii, călugării, preoții și episcopii din Brazilia.

Cu puțin timp înainte de a ajunge în Brazilia, suveranul pontif a subliniat că expansiunea celorlalte culte în America Latină, în primul rând, "este un semn al setei de Dumnezeu a oamenilor. Biserica trebuie să răspundă acestei nevoi cu planuri foarte concrete și conștientă că, pe lângă vestirea mesajului creștin, este important să îi ajutăm pe oameni să trăiască în condiții demne".

Discursurile lui Benedict al XVI-lea în Brazilia au subliniat îndatorirea de a fi vestitori creativi ai evangheliei. Papa a invitat episcopii, preoții, persoanele consacrate și laicii creștini la o împrospătare a elanului misionar. Papa a evidențiat aspectul misionar care provine din Botez. I-a încurajat pe preoți la a dezvolta capacitatea de a primi și de a asculta pe oameni de a fi alături de ei.

I-a îndemnat pe credincioși la cunoașterea propriei credințe: "Se merită să fii fidel, se merită să perseverezi în propria credință! Coerența în credință cere, de aceea, și o bună formare doctrinară și spirituală, contribuind astfel la construirea unei societăți mai juste, mai umane și creștine".

"Este vorba, le-a spus episcopilor, de a nu economisi nici un efort în a merge în căutarea catolicilor care s-au îndepărtat și a celor care cunosc puțin sau deloc pe Isus Cristos, printr-o pastorație de primire care să-i ajute să simtă Biserica drept un loc privilegiat al întâlnirii cu Dumnezeu și prin intermediul unui itinerar catehetic permanent".

A apreciat mișcările catolice care sunt un răspuns providențial pentru că oferă sensul comunitar, satisfac nevoia de a fi împreună, în comunitate și iubirea față de Biserică; oferă sensul de apartenență întemeiat pe certitudinea profundă că Isus Cristos este răspunsul și fără el lumea se distruge.

Răspunsul Bisericii la provocarea celorlalte culte constă, așadar, în misiune, apostolat, vestirea evangheliei, comuniune, cateheză și formarea în credință.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat