Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Sfântul ospăț

O sfânt ospăț, la care ni se dăruiește Cristos; celebrăm amintirea pătimirii lui, sufletul ne este copleșit de har și primim chezășia gloriei viitoare, aleluia. (antifon liturgic)

Iubirea nemărginită a lui Dumnezeu atotputernicul, creatorul universului, al pământului cu toate cele din el și de pe el, al omului, alcătuit din trup material, muritor și suflet nemuritor, a pus la dispoziția acestuia bunătățile sale, spre administrare. Din păcate, omul neascultător de Tatăl său ceresc, a preferat să idolatrizeze cele create.

Pentru a-l readuce pe calea cea bună, Fiul lui Dumnezeu, întrupat, la începutul activității sale evanghelizatoare, în predica sa de pe munte, declară fără echivoc: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu (a cerurilor) și dreptatea lui, și toate celelalte vi se vor adăuga" (Mt 6,33). Iar vicleanului ispititor îi răspunde: "Nu numai cu pâine trăiește omul, ci și cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu" (Mt 4,4).

Cuvântul care a fost dintru început la Dumnezeu, ca Dumnezeu, prin care toate s-au făcut; cuvântul, lumina cea adevărată...; cuvântul care s-a făcut trup (om) pentru răscumpărarea oamenilor (din Prologul Evangheliei după Ioan); cuvântul, Isus Cristos, care, voind să rămână cu noi în toate zilele până la sfârșitul lumii, se substituie pâinii și vinului, instituind Euharistia, hrană spirituală pentru viața cea adevărată, veșnică.

Primul ospăț euharistic oferit de Isus celor din Cenacol, înainte de pătimirea, moartea și învierea sa, avea să continue în întreaga lume, invitând pe toți să se împărtășească euharistic din pâinea vieții și din sângele mântuirii.

Imaginați-vă toate altarele din lume pe care se săvârșește zilnic sfânta Liturghie. Ce uriaș sfânt ospăț la care iau parte mulțimile doritoare de viața fericită a copiilor lui Dumnezeu!

"Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest sacrament minunat amintirea pătimirilor tale, fă-ne, te rugăm, să cinstim astfel sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale!"

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat