Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Populația Vaticanului
Cetatea Vaticanului are 557 de cetățeni, informează un raport ce furnizează datele valabile la 31 decembrie 2005. Din numărul total de cetățeni, 58 sunt cardinali, 293 sunt clerici membri ai diverselor organisme pontificale, 62 sunt alți clerici, 101 membri din Garda Elvețiană, iar 43 sunt laici. Sub jumătate, mai exact 246 dintre cetățenii Vaticanului, își mai păstrează cetățenia inițială. Cetățenia vaticană nu se moștenește și nici nu se obține prin nașterea pe teritoriului statului. Ea poate fi obținută doar de la Sfântul Scaun și este sistată în momentul în care se încheie activitatea pentru Vatican.

Creație și evoluție
A fost lansată la Roma, în ziua de 12 aprilie, o nouă carte în limba germană în care papa Benedict vorbește despre limitele metodei științifice și în special despre teoria evoluției. "Schoepfung und Evolution" ("Creație și evoluție") este rodul unui seminar ce s-a desfășurat în luna septembrie 2006 la Castel Gandolfo, când Sfântul Părinte și foști studenți de-ai săi de la teologie au discutat despre teoria evoluției în contextul credinței creștine. Papa Benedict a recunoscut numeroasele progrese aduse de știință, dar observă și că descoperirile științifice conduc adesea la noi întrebări la care știința nu poate răspunde. Lumea de astăzi are nevoie să redescopere aprecierea față de întrebările filozofice finale. Teoriile științifice despre evoluție nu pot să rezolve toate problemele care se ridică. Apariția vieții nu poate fi gândită ca o secvență pur aleatorie de evenimente, ci ca opera unui Dumnezeu Creator.

Creștini în pericol
Arhiepiscopului Louis Sako de Kirkuk, un lider catolic irakian, a făcut un apel urgent la ajutor, la 23 aprilie, avertizând că populația creștină din Irak este într-un grav pericol. "În Irak creștinii mor; Biserica dispare sub persecuția continuă, sub amenințările și violențele conduse de extremiști care nu ne dau nici o șansă: convertire sau exil". Prelatul catolic caldeean a anunțat că atacurile asupra creștinilor conduse de militanții musulmani s-au răspândit în întreaga țară, inclusiv în zonele care erau considerate până acum sigure pentru creștini. Deși grupările islamice caută să scoată minoritatea creștină din Irak, arhiepiscopul a reamintit "importanța prezenței creștine în Irak chiar de dragul Irakului".

Protestanți uciși
Episcopul Luigi Padovese, vicar apostolic de Anatolia, și-a exprimat îngrijorarea în contextul uciderii, la 18 aprilie, a patru protestanți pe când lucrau la o editură ce distribuie Biblii în Turcia. Trei dintre cele patru victime, inclusiv patronul casei de editură, au fost torturate cu cruzime de tineri musulmani și au fost ucise; al patrulea a murit în timp ce încerca să scape. Episcopul catolic a declarat la Radio Vatican: "Suntem foarte întristați deoarece ceea ce vedem este o serie de astfel de acte ce provoacă un sentiment de nesiguranță și de perplexitate privitor la prezența noastră aici, în Turcia". Episcopul catolic a recunoscut că este permanent escortat de poliție, iar parohia sa este păzită zi și noapte.

Simpozion aniversar
La Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma a avut loc în zilele de 30 aprilie și 1 mai simpozionul "Nașterea la viața în Cristos. Reflecții actuale asupra paternității preoțești" organizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la întemeierea instituției. Participanții și-au concentrat atenția asupra aspectelor slujirii spirituale și a formării candidaților la preoție. Colegiul "Pio Romeno" a fost inaugurat la 10 mai 1937 pentru a adăposti bursierii greco-catolici candidați la preoție. S-au discutat teme legate de pastorație, despre formarea preoților și a creștinilor. Partea finală a fost dedicată celor care prin misiunea lor lucrează în seminariile din România. La audiența generală din 2 mai, Sfântul Părinte a salutat comunitatea colegiului.

Sărbătoarea popoarelor
La Roma s-a desfășurat duminică, 20 mai, cea de-a XVI-a ediție a Sărbătorii Popoarelor, cu tema "O casă departe de casă". Printre obiectivele centrale, evenimentul și-a propus să ofere o altă posibilitate de întâlnire pentru diferitele grupuri de emigranți, să creeze un spațiu de dialog între diversele culturi și tradiții și să sensibilizeze diferitele instituții, asociații sau grupuri ecleziale asupra problematicii globale a migrației. Comunitatea românească din capitala romană a fost reprezentată de credincioși romano-catolici și greco-catolici. Credincioșii romano-catolici, sub coordonarea pr. Isidor Iacovici și a pr. Iulian Faraoanu, s-au remarcat atât prin prezența în număr mare, cât și prin implicarea lor activă la sfânta Liturghie sau la momentele de comuniune.

Capitul general
Cel de-al 199-lea Capitul General al Ordinului Fraților Minori Conventuali se celebrează în perioada 14 mai - 20 iunie la Assisi, în Italia, reunind 130 de frați franciscani conventuali. Capitulul general, care se celebrează o dată la șase ani, are menirea de a analiza și a stabili proiectele principale și prioritățile ordinului. În cadrul capitulului sunt aleși: ministrul general și asistenții generali (consilierii ministrului general), vicarul și secretarul general. La eveniment participă toți superiorii locali ai ordinului, care este răspândit pe cele cinci continente. Sunt prezenți și patru confrați români: pr. Ion Ciuraru, pr. Anton Bulai, pr. Adrian Sorin Giurgi și pr. Ioan Horvat.

Festival de televiziune
Peste 70 de participanți, producători și realizatori de emisiuni religioase europene s-au întâlnit la Krisitiansand, în Norvegia pentru Cel de-al XVI-lea Festival European de Televiziune despre Programe Religioase, organizat de World Association for Christian Communication și SIGNIS - Catholic Association for Communication, dedicat emisiunilor religioase de televiziune. Festivalul s-a desfășurat în perioada 16-20 mai. Are loc o dată la trei ani și are ca menire să promoveze formate noi de emisiuni religioase, să stimuleze colaborarea și cooperarea între producători și să acorde premii celor mai bune programe religioase din Europa.

Întâlnire europeană
Întâlnirea europeană a Consiliului Pontifical pentru Cultură din Vatican a avut loc la Sibiu, în sala de conferințe a Hotelului Continental, în perioada 3-5 mai, tema întâlnirii fiind "Propovăduirea, dialogul și mărturisirea de credință față în față cu provocările secularizării în Europa". Au fost invitați peste 40 de cardinali, arhiepiscopi și episcopi.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat