Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Analiză și perspective

Ca în fiecare an, și anul acesta a fost Ziua Tineretului la nivel diecezan. La Iugani s-au întâlnit tinerii pentru a da împreună o mărturie a credinței lor în Cristos și a manifesta bucuria și entuziasmul ce se nasc dintr-o viață în care i se dă spațiu lui Dumnezeu. În tinerii de astăzi este evidentă dorința de a se întâlni cu alții, de a sta împreună și de a participa la evenimente, care presupun prezența unui mare număr de persoane.

"Laboratoarele de idei", adică atelierele de lucru, din ziua de sâmbătă, 5 mai, au încercat să ofere o formare pe diferite teme. Sfânta Liturghie și ora de priveghere i-a reunit într-un cadru de rugăciune pe tinerii prezenți la activități, ca și pe tinerii din Iugani și pe cei veniți din comunitățile apropiate. Ziua de duminică, 6 mai, s-a deschis cu un program cultural religios în timpul căruia diferiți tineri au susținut momente artistice sau au dat mărturii despre implicarea lor în activitățile în folosul aproapelui. Sfânta Liturghie a fost momentul central al Zilei Tineretului. Festivalul tinerilor a arătat talentele și spiritul artistic al multor tineri.

Ce ne-au transmis tinerii din dieceză la Iugani? În primul rând ne-au arătat, încă o dată, că pentru ei aceste momente sunt semnificative, că le sunt de folos, că îi umple de mai mult entuziasm (cel puțin pentru o perioadă). Au demonstrat că sunt capabili de dăruire și de sacrificiu: au fost mulți voluntari (în special dintre tinerii din Iugani), mulți care s-au implicat în organizare (în special dintre cei care aparțin unor asociații bisericești), mulți au susținut momente religioase și artistice. Tinerii ne-au transmis, încă o dată, că au nevoie de persoane adulte care să îi mobilizeze și care să se ocupe de educația lor. Aceste persoane nu ar trebui să lipsească în nici o parohie. Din păcate au existat parohii în care Ziua Tineretului nu a fost promovată, iar tinerii nu au fost ajutați să ajungă la această întâlnire. Tinerii ne-au transmis că este din ce în ce mai greu să fie "atrași" de întâlnirile religioase, într-un context în care "tentațiile" sunt mult mai "colorate" și mai variate. Și la Iugani au fost destui tineri care au avut alte "obiective" decât cele ale Zilei Tineretului. Tinerii ne-au transmis că, dacă li se acordă atenție și se investește în ei, pot oferi mult și pot construi mult.

În ceea ce privește organizarea, fără îndoială, lucrurile nu au mers perfect. Este nevoie de o mobilizare logistică impresionantă pentru a asigura reușita unui astfel de eveniment, iar unele lipsuri pot "cântări" greu în ceea ce privește bunul mers.

Fără îndoială însă, ceea ce nu poate fi evaluat este ceea ce această sărbătoare a lăsat în inimile tinerilor, pe care i-a ajutat să crească, mai ales, din punct de vedere spiritual. Dacă mesajul lui Cristos: "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" a umplut inimile tinerilor și i-a determinat să ia mai în serios chemarea lor, atunci Ziua Tineretului și-a atins scopul!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat