Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Ca fiul risipitor

Am întâlnit odată doi părinți disperați. Erau atât de dezamăgiți și rușinați unul față de celălalt, încât nu mai mergeau unul lângă altul, așa cum au făcut-o întotdeauna. Deși loviți de aceeași încercare, nu reușeau să găsească o soluție comună. Pentru moment, aceasta era tăcerea.

Aveau un singur fiu, la care țineau foarte mult. Îl crescuseră în frica lui Dumnezeu. Fiind o fire bolnăvicioasă, a necesitat o mare atenție, mai ales atunci când era mic. Un timp se părea că totul va merge bine. Copilul îi asculta, avea rezultate bune la școală, ba mai mult își exprimase și dorința ca, atunci când va fi mare, să devină preot.

Pentru copil însă, ca și pentru cei doi părinți, lucrurile aveau să ia o întorsătură neașteptată. Crescând, nu a mai nutrit în el dorința de a deveni preot. Și-a făcut mulți prieteni care nu-i doreau binele, rezultatele la școală au început să scadă, sesizările de toate felurile au început și ele să apară, iar eșecul era iminent.

În ziua în care i-am întâlnit, veniseră la școala la care învăța fiul. Au aflat de o mare datorie pe care acesta o făcuse prin intermediul colegilor și a altor prieteni mai mari. S-au străduit și au achitat totul, în timp ce fiul promitea o "convertire" radicală.

Am aflat apoi că în realitate copilul lor făcuse o datorie și mai mare, de care aveau să ia cunoștință câteva zile mai târziu, veste care i-a rănit și mai tare.

Văzându-i într-o așa disperare, mi-am permis, profitând de vârsta și experiența mea de tată, să-i întreb despre ceea ce li se întâmplase.

Rând pe rând, mi-au povestit cum făcuseră totul pentru ca fiul lor să nu ducă lipsă de nimic, cum s-au îngrijit de el atunci când era bolnav, cum își puseseră speranțe mari în el, văzând rezultatele lui bune de la școală, iar acum nu-și explicau ce se întâmplase. Bănuiau doar că intrase într-un anturaj greșit, ceea ce l-a făcut să se schimbe atât de mult în rău.

Din discuții, am realizat că și ei, ca părinți, au greșit destul de mult. Din dorința de a nu duce lipsă de nimic, i-au asigurat fiului tot ceea ce și-a dorit. Pentru a nu-l supăra, atunci când greșea, nici măcar nu-i atrăgeau atenția. Iar el speculase toată această slăbiciune a lor. Nu știa ce înseamnă efortul, de aceea nu știa să prețuiască. Nu știa ce înseamnă lipsurile și imposibilitatea de a putea avea ceva ce ți-ai dori cu adevărat. Lui nu-i lipsea nimic! Avea totul, dar nu avea esențialul: recunoștință față de părinți și față de ceea ce făceau pentru el.

Anturajul în care intrase, descoperindu-l singur la părinți, cu posibilități materiale suficiente, a profitat. Treptat, a fost târât în tot felul de acțiuni riscante. Marile datorii le făcuse din cauza jocurilor de noroc. Iar el continua să piardă.

În acea zi, părinții s-au gândit să-l abandoneze. Efortul lor fusese prea mare în comparație cu surprizele neplăcute la care erau martori. Dar inima nu-i lăsa! Era totuși fiul lor, singurul lor fiu. Și pentru el trăiau, el era viața lor.

Fără să mă gândesc prea mult, mi-a trecut prin minte parabola fiului risipitor. Instinctiv le-am spus: "Mare lucru nu puteți face, decât să vă așezați în genunchi, să vă rugați mult pentru el, și, cu răbdare, să-l așteptați! El, acum doarme, dar se va trezi și își va da seama cât de mult a greșit. Nu-l părăsiți! Acum are nevoie de voi, mai mult decât de bunurile pe care i le-ați asigurat din totdeauna! Are nevoie să vă simtă aproape. O datorie se poate recupera, ca orice bun material, dar un om e greu de recuperat".

S-au luat de mână, s-au privit unul pe altul și, încrezători, au pornit spre casă. (Benedict)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat