Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Pr. Cristofor von Schmid

Este cel mai cunoscut scriitor catolic străin în Dieceza de Iași, în perioada interbelică.

S-a născut la 15 august 1768, la Dinkelsbühe (Germania), și a studiat teologia la Universitatea din Dillingen, unde i-a avut profesori pe savanții Brokmann și Sailers. A fost sfințit preot în 1801, activând apoi în parohiile din Nassenbeuern, Seeg, Thannhausen și Oberstadion. În 1827 a fost numit canonic al catedralei din Augsburg.

În calitate de paroh, C. von Schmid a fost foarte atașat de copii, pentru care a compus piese de teatru, povestiri, lucrări de pedagogie, a organizat serbări, iar pentru dezvoltarea pietății la copii, i-a însoțit pe aceștia în numeroase pelerinaje. Practic, C. von Schmid și-a dedicat întreaga viață educației copiilor. La orele de religie, învățăturile date de prietenul iubitor al copilăriei erau urmate mereu de rugămintea generală: "O istorioară, o istorioară".

C. von Schmid a devenit cunoscut în Germania prin cărțile sale: Istoria biblică, Apostolii Germaniei, Conferințele clerului din Dieceza de Augsburg, Catehismul religiei catolice pentru Dieceza de Augsburg. A colaborat, de asemenea, la numeroase publicații catolice, a coordonat învățământul religios în dieceza sa și a întocmit mai multe manuale de citire.

Moare la 3 septembrie 1854, la Augsburg.

Viața și opera sa au devenit cunoscute și prin intermediul Memoriilor sale, care au fost publicate postum de nepotul său, Albert Werfer, precum și al unor biografii ce i-au fost închinate, cum a fost cea a lui Brutscher, apărută la Münster în 1917.

"În analele literare - se scria în revista Lumina creștinului din octombrie 1943 - Schmid e nemuritor, mai ales prin sutele de povestiri pentru tineri. A iubit toată viața epoca tinerilor și a scris pentru ea. Voia să dea în mâinile copiilor și ale tinerilor cărți bune, scrise numai pentru sufletul lor.

Își căuta subiecte din lumea copiilor și le prelucra minunat. Se inspira din istorisirile biblice. A studiat cu multă pasiune Sfânta Scriptură și istorisirile biblice. A studiat marii scriitori ai literaturii universale, folclorul, istoria, cronicile etc. Din imensul material oferit de datele cunoștințelor istorice din diverse țări și epoci și-a cules personaje și cadre. Povestește în chip natural. Istorisirile sale par a fi crâmpeie rupte din realitate. A știut să aleagă subiecte de mare valoare morală, pe care le-a prelucrat cu cap de teolog și cu inimă de povestitor".

Succesul la cititori al istorioarelor lui C. von Schmid a fost la nivel mondial, opera sa fiind tradusă în numeroase limbi și publicată în multe țări.

În 1848, de exemplu, I.G. Stephan, care era medicul curții imperiale braziliene, i-a scris pr. C. von Schmid, relatându-i faptul că ar fi auzit vorbindu-se despre istorioarele sale până în imensele păduri ale Amazonului.

În Dieceza de Iași, Institutul "Presa Bună" a publicat între anii 1924 și 1934 câteva zeci de broșuri ale lui C. von Schmid, majoritatea traduse de pr. Bronislau Falewski. Câte o carte sau două aparținând marelui povestitor german au tradus și ep. Mihai Robu, pr. Gheorghe Peț, pr. Anton Gabor și pr. Dumitru Andrieș, în cadrul seriei intitulate "Istorioare morale".

De menționat faptul că broșurile lui C. von Schmid, tipărite la "Presa Bună", au fost apoi răspândite în toată țara, fiind lectura a mii și mii de tineri. De asemenea, multe dintre aceste cărți au fost tipărite în două sau trei ediții. În total au văzut lumina tiparului la "Presa Bună" un număr de 30 de povestioare, cele mai cunoscute fiind Doctorul năzdrăvan, Crucea de lemn, Revărsarea Rinului, Bisericuța din pădure, Cuibușorul de păsări, Arumúgam, Îngerul sclavilor, Iubiți pe dușmanii voștri, Prizonierul corsarului, Cea mai bună moștenire ș.a.

Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat