Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerini la Sighet

Un grup de credincioși din Dieceza de Iași, împreună cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoți, persoane consacrate, au făcut în perioada 11-13 mai un pelerinaj la Sighetu Marmației în amintirea celor care au fost victime ale sistemului totalitar, din perioada comunistă. Un aspect particular al acestui moment de cinstire a memoriei predecesorilor l-a constituit vizitarea închisorii în care a murit episcopul Anton Durcovici.

A fost și o Liturghie concelebrată, sâmbătă, 12 mai, la ora 10.00, de ierarhii romano-catolici și greco-catolici din cadrul Conferinței Episcopilor din România, în Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, la mormintele episcopilor care au murit în închisoarea de la Sighet.

* * *

Dimineață de mai. Frumoasă cum numai diminețile de mai pot fi. Suntem în luna Sfintei Fecioare, cea toată frumoasă. Din curtea catedralei plecăm 40 de pelerini spre Sighetu Marmației. Mulți dintre noi pentru prima dată în viață. Emoții, multe emoții.

Vom vizita "Memorialul" de la Sighet. Ultimul "domiciliu" de pe acest pământ al episcopului nostru Anton Durcovici. "Ghidul" nostru: pr. Iulian Tancău. Autocarul pornește și o dată cu el gândurile și emoțiile noastre. Cum va fi?

Se împart "fluturași" cu cântece mariane, se lasă un sfert de oră de meditație, se îngână un cântec, fiecare cu cel îndrăgit. Dar la un moment dat se produce minunea: Venim o Preacurată, care se afla pe buzele tuturor. Cântecul umplea inimile de bucurie și, ca un firesc, la terminare, s-a început rugăciunea rozariului: misterele de bucurie. La fiecare mister un cântec: O, Măicuță sfântă, sau O, Marie, o preadulce mamă, sau Marie, întoarceți privirea, Fecioara la munte. Ultimul avea să devină șlagărul pelerinajului. Am ajuns. Vizităm "Memorialul" și totul devine fără cuvinte în fața atrocităților ce-și au amprenta pe aceste ziduri. Inimile noastre se sufocă.

Se naște o întrebare chinuitoare: Cum a fost posibil? Au fost oameni cei care au gândit asemenea chinuri? Suntem marcați toți de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani. După o rugăciune comună ne retragem în tăcere, păstrând în inimi imagini ce nu se vor șterge niciodată. "Camera neagră" cu lanțurile din mijlocul ei, lanțuri grele terminate cu cătușe vor defini mereu mizeria din inimile încărcate de ură ale unora dintre semenii noștri.

După o scurtă vizită la Cimitirul Săpânța, loc de manifestare a spiritului, ne retragem în grupuri de două-trei persoane la gazdele noastre din Sighet, care ne-au primit cu foarte multă bucurie.

Noaptea ce a urmat a fost una foarte scurtă... Moldoveni și maramureșeni s-au întâlnit în jurul unei mese și și-au împărtășit fiecare din viața și amintirile sale.

A doua zi, la ora 9.30, ne aflam în fața "Memorialului", cu episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă, dar și cu mulți alți episcopi. Ne îndreptăm spre Cimitirul Săracilor pentru celebrarea sfintei Liturghii. Pe străzile Sighetului, dar și în afara lui, pelerinii cântă și se roagă. Liturghia este celebrată în rit greco-catolic. Timpul a fost cu noi: nici cald, nici rece, doar câțiva stropi de ploaie.

La sfârșit a fost tradiționala ospitalitate românească: sărmăluțe, dulciuri... După fotografia de grup ne salutăm gazdele din ajun și ne îndreptăm spre autocar. Pe drum, sub adânca impresie a experienței spirituale trăite, timpul petrecut a cuprins momente de rugăciune, de meditație și de cântec.

Ajungem din nou în curtea catedralei seara târziu. Și întrebarea "Cum a fost?" rămâne o vreme fără cuvinte. Un lucru îl știu cu siguranță: nu voi uita niciodată, nu trebuie să uit niciodată. Restul e tăcere, multă tăcere.

Emil Bejan



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat