Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Brazilia

Papa Benedict al XVI-lea, în perioada 9-14 mai, a întreprins o vizită apostolică în Brazilia, având ca obiective încurajarea poporului creștin în practicarea credinței și deschiderea lucrărilor Celei de-a V-a Conferințe Generale Episcopale Latino-Americane și Caraibiene.

Vizita Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea în cea mai mare țară catolică din lume a cuprins mai multe aspecte: a luat contact cu viața de credință a poporului brazilian, a felicitat credința acestora, a ridicat la cinstea altarelor pe fratele Galvăo și a deschis lucrările Celei de-a V-a Conferințe Generale Episcopale Latino-Americane și Caraibiene, cu tema "Discipoli și misionari ai lui Isus Cristos, pentru ca popoarele noastre să aibă viață în el". Într-o țară care se confruntă cu probleme economice, sociale și morale, unde sectele câștigă tot mai mulți adepți, iar clerul este puțin numeros, papa a cerut o trăire autentică a credinței, cateheze sistematice cu tinerii și copiii și o promovare sănătoasă a familiei.

După ce a ajuns în aeroportul Săo Paulo, miercuri, 9 mai, pontiful a salutat cu multă afecțiune poporul brazilian: "Brazilia ocupă un loc foarte special în inima papei, nu doar pentru că e catolică și are numărul cel mai mare de credincioși catolici, ci mai ales pentru că e un popor bogat în potențialități, cu o prezență eclezială care e motiv de bucurie și speranță pentru toată Biserica".

A doua zi, joi, 10 mai, papa a celebrat o sfântă Liturghie în capela mănăstirii "Săo Bento a Săo Paulo", după care l-a întâlnit pe președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva. Momentul central al zilei l-a constituit întâlnirea cu tinerii pe stadionul municipal din Pacaembu. Papa i-a îndemnat să fie aproape de Dumnezeu, izvorul adevăratei fericiri: "Tinerii trebuie să înfrunte viața ca o continuă descoperire, fără a se lăsa înșelați de mode, ci de reflecția profundă despre sensul vieții și misterul lui Dumnezeu". După întâlnirea cu tinerii, pontiful s-a întâlnit cu reprezentanții altor religii și confesiuni.

În cadrul sfintei Liturghii, vineri, 11 mai, papa Benedict al XVI-lea a canonizat pe fericitul Galvăo, primul sfânt brazilian. Cu această ocazie papa a elogiat virtuțile acestui sfânt călugăr franciscan, în special devoțiunea față de Euharistie și evlavia către Maica Domnului. În seara aceleiași zile papa a vizitat Seminarul "Bom Jesus" din Aparecida, încurajând clerul și persoanele consacrate la o trăire autentic creștină: "Mărturia unei preoții trăite bine înnobilează Biserica, trezește admirație în credincioși, este izvor de binecuvântare pentru comunitate, este cea mai bună promovare vocațională, cea mai autentică invitație pentru ca și alți tineri să răspundă pozitiv la chemarea Domnului".

Sâmbătă, 12 mai, papa a participat cu preoții, călugării, seminariștii și persoanele consacrate la rugăciunea Rozariului și la Vespere.

În cadrul Liturghiei din ziua de duminică, 13 mai, papa a inaugurat Cea de-a V-a Conferință Generală a Episcopatului Latino-American și Caraibian, subliniind la momentul omiliei că adevărata credință a făcut din "America Latină un continent al speranței". S-au deschis apoi în sala conferințelor sanctuarului din Aparecida lucrările propriu-zise ale conferinței.

Papa s-a întors în Vatican, luni, 14 mai, încheind a șasea călătorie apostolică.

Conferințele Generale Episcopale Latino-Americane precedente s-au desfășurat în Brazilia (1955), Columbia (1968), Mexic (1979), Republica Dominicană (1992).

Marius Enășel

* * *

Republica Federativă Brazilia
Suprafața: 8.514.877 km2
Populația: 188.078.261 (22 km2)
Capitala: Brasilia
Culte: catolici (74%), protestanți (13,4%), atei (7,4%),
practicanți ai spiritismului (1,3%), alte religii (2%)
Ziua națională: 7 septembrie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat