Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ne-au scris de sărbători: Elena Percă (Traian, NT), Elena Dascălu (Butea), Sara Lucaci (Verona, Italia), Viorica Părhautanu (Iași), Mircea Potop (Penitenciar Iași), Isidor Pascaru (Mătăsari, GJ), pr. Dominic Hîrja (București), Surorile Asumpționiste (Bacău), Surorile "Sfântul Carol Borromeu" (Gioseni), Surorile "Slujitoarele Săracilor" și Fundația "Să-i Ajutăm Iubindu-i" (Piatra Neamț), Trandafira Rufă și fam. Niculescu (Constanța), fam. Marin Span (Baia Mare), fam. Valerian Beda (Iași).

Vă mulțumim pentru urările și gândurile trimise. Fie ca Domnul să vă călăuzească pașii și să vă binecuvânteze în tot ceea ce faceți.

- Ioan Cojan (Traian). "Încep a vă scrie prin a vă mulțumi că în repetate rânduri ați răspuns întrebărilor mele cu multă amabilitate și de fiecare dată am primit din partea redacției răspunsuri cât se poate de clare și explicite în legătură cu unele texte din Biblie pe care eu, fiind un om simplu, nu aș fi putut să le înțeleg! Întrucât și în continuare întâlnesc unele neclarități sunt obligat să apelez la ajutorul redacției, pentru a cere explicațiile necesare; și de această dată am unele nelămuriri asupra capitolelor 2 și 19 din "Evanghelia după sfântul Ioan". În capitolul 2 se relatează momentul de la nunta din Cana. Erau prezenți Isus, Maria, mama lui Isus, și ucenicii. Terminându-se vinul, Maria i-a spus lui Isus: "Nu mai au vin". Isus i-a răspuns: "Ce ne privește pe mine și pe tine, femeie; încă nu a venit ceasul meu". În capitolul 19 unde se relatează răstignirea lui Isus, se spune: "Lângă crucea lui Isus, stăteau mama lui Isus, sora mamei lui, Maria, soția lui Cleofa, și Maria Magdalena. Așadar, văzând Isus că stătea acolo mama lui și discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: "Femeie, iată-l pe fiul tău!". Apoi, i-a spus discipolului: "Iat-o pe mama ta!". Și, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el". O primă întrebare care apare este următoarea: De ce Isus s-a adresat mamei sale cu apelativul "femeie", și nu "mamă"? De asemenea, nu am înțeles la ce timp se referă fraza cu privire la desfășurarea nunții, adică a treia zi... În relatarea răstignirii lui Isus apare o frază în care se spune că, acolo sus, lângă crucea lui Isus, stăteau mama lui Isus și sora mamei lui, Maria a lui Cleofa. Ar rezulta de aici, cred eu, că sora mamei lui, Maria, ar fi o soră a mamei lui Isus, ceea ce este puțin probabil...".

În Noul Testament tipărit de Editura "Sapientia" este explicat fiecare termen. Pentru termenul care vă interesează este notat: "Într-adevăr, surprinde în gura unui fiu apelativul dat mamei sale: "femeie!". Cu siguranță, nu este lipsă de respect (In 19,26), nici nu are ton de mustrare și nici nu este o negare a maternității Mariei. La începutul activității mesianice, Isus pune pe un plan secundar relațiile naturale de familie, așa cum o cere și de la discipolii săi (Mt 19,29)". Este un ecou al textului din Gen 3,15.20, dar și cu semnificație spirituală: femeia Eva este "mama celor vii", femeia Maria, "Eva cea nouă", este mama tuturor celor vii din împărăția lui Dumnezeu. "A treia zi" se referă la ziua de după întâlnirea cu Filip și Natanael. La cea din urmă întrebare știți deja răspunsul, dar cred că ați voit să aveți o confirmare. În numărul din luna februarie chiar dv. ați specificat că pe timpul lui Isus rudele apropiate și în special verii se considerau a fi frați între ei. Oricum, vă recomandăm să vă faceți rost de un Nou Testament cu note pentru a avea la îndemână explicațiile de care aveți nevoie.

- Liliana Adam (Luizi-Călugăra). "Fiecare moment este o experiență în viața noastră, depinde ce și cât învățăm din tot ceea ce se petrece în jurul nostru... Și ce mulți tineri ratează această experiență a vieții care are la orizont fericirea și libertatea care se aseamănă unui porumbel... Într-un grup adevărat de tineri este necesar să existe responsabilitatea de a fi tânăr, în colaborare cu ceilalți din jur, cooperare, respect și dorința de a trăi ca frații. Într-un grup să nu ne lăsăm niciodată furați de gândurile pe care nu le putem pune în interesul nostru. De asemenea, într-un astfel de grup sesizăm cum iubirea și încrederea cresc și se dezvoltă pe măsură ce le cunoaștem mai bine esența... Trecutul nu-l putem schimba, doar viitorul îl putem modela, însă niciodată nu vom reuși să trăim doar în prezent".

Gândurile dv. vor folosi multor tineri, mai ales că tema pentru Cea de-a XXII-a Zi Mondială a Tineretului are titlul: "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul". Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea scrie mesajul către tineri tocmai cu gândul "de a contribui să reanimez în fiecare dintre voi, care sunteți viitorul și speranța omenirii, încrederea în iubirea adevărată, fidelă și puternică; o iubire care dă naștere la pace și bucurie; o iubire care leagă persoanele, făcându-le să se simtă libere în respectul reciproc". Pentru a trăi în această iubire papa scrie: "Mai ales Euharistia este marea școală a iubirii. Atunci când se participă în mod obișnuit și cu evlavie la sfânta Liturghie, atunci când se petrec în compania lui Isus euharistic pauze prelungite de adorație este mai ușor de a înțelege lungimea, lărgimea, înălțimea și adâncimea iubirii sale care depășește orice cunoaștere (cf. Ef 3,17-18)".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat