Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea

Mulțumesc lui Dumnezeu

La câteva zile după sărbătorirea, luni, 16 aprilie, a celor 80 de ani de viață, Benedict al XVI-lea a împlinit doi ani de pontificat.

Este încă vie în sutele de mii de persoane, credincioși și turiști din toată lumea prezenți în Piața "Sfântul Petru" amintirea a ceea ce s-a petrecut la ora 18.45, marți, 19 aprilie 2005, când cardinalul protodiacon, chilianul Jorge Arturo Medina Estévez, s-a prezentat în balconul central al bazilicii vaticane pentru a pronunța anunțul așteptat: "Habemus papam!". După un conclav de scurtă durată, cei 115 cardinali din 52 de țări ale lumii au ales la al patrulea tur de scrutin cel de-al 265-lea papă în persoana cardinalului Joseph Ratzinger, care și-a luat numele de Benedict al XVI-lea.

În primii doi ani de pontificat papa Benedict a lăsat deja urme. Părintele iezuit Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, a dat publicității o notă, în care sintetizează cei doi ani de slujire ai papei. Benedict al XVI-lea a fost în sinagoga din Köln, în lagărul din Auschwitz-Birkenau, în Moschea Albastră. A întâlnit tinerii din lume la Köln și acum se pregătește să-i întâlnească la Sydney. L-a întâlnit pe patriarhul Bartolomeu I, pe primatul anglican, pe secretarul Consiliului Ecumenic al Bisericilor și atâtea alte personalități ecumenice și politice. Acum se pregătește să treacă oceanul Atlantic pentru a merge în America Latină.

Rămâne, de asemenea, vorbirea clară și sistematică despre centrul credinței, efortul de a demonstra și a ajuta pe toți să înțeleagă necesitatea și frumusețea îmbinării continue între credință, rațiune, studiu și spiritualitate. Enciclica "Deus caritas est", exortația "Sacramentum caritatis", cartea "Isus din Nazaret", predicile și catehezele sunt elemente de bază pentru a intra în această perspectivă.

Mesajul său poate fi rezumat în cuvintele adresate tinerilor: "Nu vă fie teamă de Cristos! El nu vă ia nimic, vă oferă și vă aduce totul".

Reparcurgând amintirea evenimentelor mai marcante din cei 80 de ani ai săi, Benedict al XVI-lea a repetat cu insistență, în zilele aniversării, cuvântul "Mulțumesc lui Dumnezeu": pentru experiența paternității spirituale și a "bunătății materne", pentru prietenii și pentru toți cei care cu sfatul lor l-au ajutat, și pentru acel fapt singular de a se fi născut în perioada, sub aspect spiritual, cea mai semnificativă pentru un botezat: Paștele, pentru că "a putut intra și crește în marea comunitate a credincioșilor, în care este larg deschis spațiul dintre viață și moarte, dintre cer și pământ".

Un dar din partea lui Dumnezeu a fost și chemarea la preoție, când în 1951, tânărul de 24 de ani, Joseph Ratzinger, s-a prosternat în fața altarului catedralei din Freising, la München, pentru a primi taina Preoției.

"În mâinile tale sunt zilele mele", a spus papa la ceas aniversar, citând Psalmul 31/30. Este vorba de un adevăr care ne face să vedem că "timpul nostru, fiecare zi, întâmplările din viața noastră, soarta, activitatea noastră este în mâinile bune ale Domnului". "Aceasta este marea încredere cu care mergem înainte, știind că aceste mâini ale Domnului sunt susținute de mâinile și inimile atâtor colaboratori. Acest lucru - a spus în încheiere - este pentru mine motivul marii bucurii din această zi".

Între saluturile lui Benedict al XVI-lea către foarte mulți reprezentanți ai lumii ecleziastice, diplomatice și politice, sunt de menționat cuvintele papei adresate patriarhului ecumenic Bartolomeu I, prin intermediul trimisului său personal, mitropolitul ortodox de Pergam, Ioannis, căruia i-a formulat dorința ca "dialogul teologic catolico-ortodox să poată continua cu înnoită vigoare". (C.C.)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat