Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* V.D. (Iași). "În baza legii 18/1991, tatăl nostru a făcut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru mai multe suprafețe de teren aflate pe raza com. Miroslava, dar și în Iași. Titlul de proprietate a fost eliberat abia în acest an, iar tatăl nostru a murit în anul 1995. Deși noi ne-am înțeles cu privire la aceste terenuri, nu am putut face dezbaterea moștenirii după tatăl nostru întrucât un frate este plecat la muncă în străinătate, iar de acolo nu poate trimite procură deoarece lucrează fără forme legale. Putem împărți acest teren, dacă el nu este în țară?".

La notariat nu veți putea face dezbaterea moștenirii întrucât este necesară o procură specială din partea fratelui dv., procură pe care el nu poate s-o obțină pentru că lucrează fără forme legale. Dar, dacă dv. deja ați împărțit și stăpâniți fiecare suprafețele de teren dorite, atunci vă puteți adresa la Judecătoria Iași cu o cerere prin care să solicitați partajul averii succesorale rămase de pe urma tatălui dv. și ieșirea din indiviziune cu privire la acest teren. În cadrul acestui dosar veți solicita efectuarea unei expertize topometrice care să identifice terenul din litigiu, să stabilească valoarea loturilor și să facă propuneri de lotizare (expertul este obligat să țină cont de modul de împărțire deja stabilit de dv. cu frații). Chiar dacă dv. aveți deja împărțit terenul, este importantă efectuarea acestei expertize topometrice, întrucât instanța de judecată nu poate să facă singură împărțirea terenurilor incluse în titlul de proprietate, motiv pentru care se apelează la cunoștințele unui specialist.

* V. Răduțu (Timișoara). "În anul 1985 am cumpărat cu zdelcă un imobil compus din casă și teren într-o comună de lângă Iași. După revoluție, pentru casă am obținut o hotărâre care să țină loc de act de vânzare-cumpărare, iar pentru teren mi-a fost eliberat titlul de proprietate pentru suprafața de 250 m.p., în condițiile în care eu dețin aproape 1.300 m.p. În 2005 am fost chemat în judecată de cel de la care am cumpărat casa și terenul, iar instanța de judecată i-a admis acțiunea și a constatat nulitatea absolută a titlului meu de proprietate pentru suprafața de teren pe care este construită casa. Ce pot face?".

În primul rând urmează să promovați recurs împotriva sentinței civile prin care v-a fost anulat titlul dv. de proprietate, în termen de 15 zile de la data la care vi se comunică hotărârea. În cererea de recurs va trebui să menționați toate motivele pentru care vă nemulțumește hotărârea instanței de fond, sub sancțiunea nulității cererii de recurs. Veți depune, în cazul în care nu ați depus la instanța de fond, actul dv. de proprietate cu privire la imobilul construit pe terenul din titlul de proprietate anulat și veți face referire și la raportul de expertiză efectuat în cauză din care rezultă că pe teren este amplasată o construcție. Recursul este scutit de plata taxei de timbru.

* M. Grigore (Pașcani). "În anul 1992 am cumpărat împreună cu soțul meu un apartament cu trei camere în Iași. Banii pentru acest imobil au fost dați de părinții mei care au vândut o casă și au dorit să mă ajute pentru că aveam copii și nu aveam unde locui. În prezent sunt în partaj cu soțul meu, iar el solicită să împartă casa în cote egale. Are acest drept?".

Codul familiei prevede că bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt bunuri comune și ele se împart în mod egal între soți, fiind aplicabilă prezumția comunității de bunuri. Dar, în condițiile în care oricare dintre soți face dovada că a avut o contribuție mai mare la dobândirea bunurilor în timpul căsătoriei, atunci poate solicita o cotă majorată, în funcție de contribuția adusă. Dovada acestei contribuții se poate face cu orice mijloc de probă: martori, interogatoriu, acte. De precizat că în astfel de situații cererea celui care solicită o cotă mai mare se timbrează în funcție de valoarea bunului ce urmează a fi împărțit, urmând ca taxele de timbru să fie achitate de titularul cererii, iar la finalul procesului ele vor fi suportate de cel care cade în pretenții, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat