Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Zi de rugăciune
Ca un semn al unității creștine, Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor a fost celebrată la 2 martie, în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Au participat 60 de persoane catolice, ortodoxe și luterane, sub coordonarea pr. Iosif Dorcu, parohul care a găzduit evenimentul, însoțit de pr. Radu Brânză, paroh al bisericii "Sf. Haralambie" din Iași. Tema întâlnirii de rugăciune a fost: "Uniți sub cortul lui Dumnezeu". Pr. Iosif Dorcu, în predica sa, a subliniat rolul femeii în societate și necesitatea unității în această lume. Momentele de rugăciune au fost animate de corul ortodox "Lira". (Marius Enășel)

Lectori și acoliți
Cei 20 de studenți ai anului IV și cei 21 de studenți ai anului V de la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași au fost instituiți lectori și, respectiv, acoliți în ziua de duminică, 4 martie, în cadrul Liturghiei solemne de la ora 10.00, prezidată de PS Aurel Percă. La începutul Liturghiei a fost anunțată numirea ca profesor de filozofie la Institutul Teologic a pr. Bogdan Herciu.

Viața consacrată
Membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată s-au întâlnit în ziua de 11 martie, la casa Surorilor "Isus Răscumpărătorul" din Onești. A fost subliniată urgența unei acțiuni pastoral-vocaționale pentru tineri, s-a recomandat ca acțiunile pastoral-vocaționale să propună calea vieții consacrate ca alegere de viață, au fost analizate rezultatele întâlnirilor din 2 și 4 februarie dedicate vieții consacrate. S-a propus pentru ziua de 22 aprilie o întâlnire pentru toate persoanele consacrate din Dieceza de Iași la Roman, la frații franciscani. (Pr. Celeste Pianezze)

Campanie antidrog
Începând cu luna februarie, Biroul Antidrog al Centrului Diecezan Caritas Iași a demarat campania de informare "Piedici în calea libertății". Aceasta se adresează elevilor din liceele ieșene, scopul fiind prevenirea consumului de droguri (alcool, tutun și alte substanțe stupefiante) în rândul tinerilor din clasele IX-XII. Prima instituție de învățământ cu care s-a început colaborarea este Școala Normală "Vasile Lupu" din Iași. După finalizarea și evaluarea seminariilor derulate, acestea se vor desfășura și în alte licee din Iași. Proiectul face parte din programul național implementat de Confederația Caritas România în centrele Iași, Cluj, Brașov și Timișoara, cu sprijinul Deutscher Caritasverband. (Ciprian Ciobanu)

Exerciții spirituale
"Veniți și-l veți cunoaște pe Isus!" aceasta este invitația pe care Congregația Slujitoarele Iubirii Milostive o face tuturor tinerilor care vor să participe la cursul de exerciții spirituale care se vor desfășura la Barticești în perioada 10 aprilie (ora 1500) - 13 aprilie (ora 1300). Cei care doresc să participe sunt rugați să se programeze și să se anunțe din timp, deoarece locurile sunt limitate. Participanții sunt rugați să aducă Biblia, caiet și pix. Programările se fac telefonic la numerele: 0233/781440 (Sr. Cecilia Radavoi) și 0720/035228 (Sr. Gabriela David).

Ce faci cu 2%
Centrul Diecezan Caritas Iași desfășoară o campanie de informare asupra prevederii privind direcționarea procentului de 2% din impozitul pe venit, stabilită în Codul Fiscal, către o organizație nonprofit, așa cum este Caritas: 1. Obțineți Formularul 230 (pentru cei cu venituri doar din salarii) sau Declarația 200 (pentru cei cu venituri din surse alternative) de la Administrația Fiscală sau de la Centrul Diecezan Caritas Iași; 2. Completați formularul cu datele personale, cu datele de identificare ale Centrul Diecezan Caritas Iași - cod fiscal 4488681, cont bancar RO36BRDE240SV08119112400; 3. Atașați Fișa fiscală, pe care o luați de la Departamentul de Contabilitate al instituției unde sunteți angajat; 4. Depuneți formularul sau trimiteți-l recomandat prin poștă pe adresa Direcției Finanțelor Publice din localitatea de domiciliu până la 15 mai 2007. Pentru informații suplimentare: Centrul Diecezan Caritas, Iași, Str. Sărărie, 134, 700116-Iași, tel. 0232/210085, fax: 0232/217998, e-mail: contact@caritas-iasi.ro, pe internet: www.caritas-iasi.ro.

Administrarea Mirului în anul 2007
În anul 2007, în Dieceza de Iași, sacramentul Mirului se va administra după următorul program: 3 iunie - Iași - "Sf. Tereza"; 9 iunie - Buhonca; 16 iunie - Ștefan cel Mare; 17 iunie - Ploscuțeni; 23 iunie - Siret; 30 iunie - Poiana Micului; 1 iulie - Corhana; 8 iulie - Șcheia; 14 iulie - Trebeș; 15 iulie - Fărcășeni; 21 iulie - Galbeni; 22 iulie - Huși - Corni; 23 iulie - Oțeleni; 28 iulie - Rădăuți; 29 iulie - Luizi-Călugăra; 4 august - Sărata; 5 august - Somușca; 11 august - Ciucani; 12 august - Bijghir; 18 august - Butea; 19 august - Bârgăuani; 25 august - Stufu; 26 august - Pârgărești; 1 septembrie - Mircești; 2 septembrie - Vizantea; 8 septembrie - Cleja - "Sf. Marcu"; 9 septembrie - Tărâța; 15 septembrie - Nisiporești; 16 septembrie - Răducăneni; 22 septembrie - Sfințirea bisericii din Nicorești; 23 septembrie - Huși - "Sf. Anton"; 30 septembrie - Traian (BC); 7 octombrie - Talpa.

Pe scurt
- 25 februarie: Întrunire a Asociației Misionare "Inimă de mamă" la Tomești
- 26 februarie - 3 martie: Voluntariat la Centrul de Plasament "Sf. Iosif", Caritas Iași făcut de zece tineri liceeni italieni și un profesor de la United World College of the Adriatic in Duino (Trieste) Italia
- 1 martie: Program artistic de primăvară prezentat beneficiarilor Căminului de bătrâni "Sf. Iosif" din Iași de către copiii de la Centrul de plasament "Sf. Iosif"
- 2 martie: Dezbatere cu tema "Erezii vechi în forme noi: Codul lui Da Vinci" la Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași
- 3-4 martie: Vizită pastorală în Parohia Răchiteni
- 8 martie: Acțiunea "O floare pentru o viață" organizată în două maternități din Iași de Centrul Diecezan Caritas Iași
- 9 martie: Dezbatere cu tema "Piedici stupefiante în calea libertății. Cauzele și efectele consumului de droguri în viața tinerilor" la Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași
- 10-11 martie: Vizită pastorală în Parohia Rădăuți
- 14-17 martie: Zi de reculegere pentru 35 de angajați ai Caritasului la Gioseni
- 16 martie: Dezbatere cu tema "Iubirea - în perspectiva viitorului", la biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, cu participarea a peste 300 de tineri din oraș și din localități învecinate
- 16-18 martie: Curs de formare cu tema "Acțiunea Catolică - vocație și misiune" pentru președinții parohiali AC la Luncani
- 17-18 martie: Vizită pastorală în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman
- 19 martie: Treizeci de ani de la moartea ep. Petru Pleșca, care a condus Dieceza de Iași între anii 1951 și 1977
- 19 martie: Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași și primul hram al Seminarului Liceal "Sf. Iosif" din Bacău
- 31 martie: Calea crucii pe Dealul Ciciola din localitatea Valea Mare organizată de Kolping Moldova
- 5 aprilie: Liturghia crismei în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat