Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Mesajul Zilei Mondiale a Tineretului

Iubirea este posibilă

Cu ocazia Celei de-a XXII-a Zile Mondiale a Tineretului, care va avea loc în ziua de 1 aprilie în dieceze, papa Benedict al XVI-lea a dat un mesaj în ziua de 27 ianuarie. Tema acestei întâlniri este "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,34).

Duminica Floriilor reprezintă o etapă pentru pregătirea la Ziua Mondială a Tineretului care va avea loc anul viitor în Australia, cu tema: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8).

Suveranul pontif pornește de la o constatare: "Fiecare persoană simte dorința de a iubi și de a fi iubită. Și totuși cât de greu este să iubim, câte greșeli și falimente trebuie să se înregistreze în iubire! Chiar există unii care ajung să se îndoiască de faptul că iubirea este posibilă".

"Iubirea este posibilă și scopul acestui mesaj este de a contribui să reanimez în fiecare dintre voi, care sunteți viitorul și speranța omenirii, încrederea în iubirea adevărată, fidelă și puternică; o iubire care dă naștere la pace și bucurie; o iubire care leagă persoanele, făcându-le să se simtă libere în respectul reciproc".

Mesajul ilustrează trei momente care permit tinerilor "să descopere" iubirea.

În primul rând papa explică faptul că Dumnezeu este "izvorul iubirii": "Dumnezeu este iubire" (1In 4,8.16); ei bine, el nu vrea să spună doar că Dumnezeu ne iubește, ci că însăși ființa lui Dumnezeu este iubire.

În al doilea rând Isus reprezintă revelația deplină a iubirii lui Dumnezeu: "în Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat, am cunoscut iubirea în toată însemnătatea sa...".

Papa ajunge astfel la al treilea moment al reflecției sale prin care vrea ca tinerii să descopere iubirea: experiența iubirii lui Cristos trebuie să ducă la "a-l iubi pe aproapele așa cum ne iubește Cristos".

Papa transferă apoi principiile spirituale la domeniile existenței fiecărui tânăr în care ei pot manifesta iubirea lui Dumnezeu: Biserica, pregătirea pentru viitor și viața de fiecare zi.

Cu privire la Biserică suveranul pontif îi îndeamnă pe tineri: "Alimentați, cu entuziasmul și cu dragostea voastră, activitățile parohiilor, ale comunităților, ale mișcărilor ecleziale și ale grupurilor de tineri din care faceți parte".

Apoi se oprește asupra vocației tinerilor care se pregătesc pentru viitor: "Dacă sunteți logodiți, Dumnezeu are un plan de iubire cu privire la viitorul vostru de cuplu și de familie și deci este esențial ca voi să-l descoperiți cu ajutorul Bisericii, liberi de prejudecata răspândită că creștinismul, cu poruncile și interdicțiile sale, pune piedici bucuriei iubirii...".

Mesajul se încheie arătând "secretul iubirii", "recurgând la sprijinul indispensabil al harului divin": "Numai ajutorul Domnului ne permite să scăpăm de resemnare în fața enormității misiunii pe care trebuie să o îndeplinim și revarsă în noi curajul de a realiza ceea ce omenește este inimaginabil". Pentru aceasta a recomandat tinerilor să descopere Euharistia, "marea școală a iubirii".

Papa a dat întâlnire tuturor tinerilor la Sydney (Australia) în perioada 15-20 iulie 2008.

Instituită în anul 1985 în urma adunării a 300.000 de tineri la Roma cu ocazia jubileului răscumpărării (1950 de ani de la moartea lui Cristos) din 1983-1984 și a Anului Internațional al Tinerilor declarat de ONU în 1985, Ziua Mondială a Tineretului a fost celebrată apoi în fiecare an în toate diecezele lumii.

Papa adresează în fiecare an un mesaj tinerilor din întreaga lume, inițiind astfel un intens și profund dialog.

Simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului este crucea tinerilor. Începând cu anul 2003, alături de cruce, în acest pelerinaj, călătorește și icoana "Salus populi romani", venerată la Tor Vergata cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din anul 2000. În dieceza de Iași, această zi va fi celebrată la 6 mai, la Iugani.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat