Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Provocările noii Europe

"Încotro Europa? Creștinii - valorile și speranța viitorului" a fost tema Celei de-a IV-a Întâlniri Continentale Europeano-Mediteraneene, desfășurată în perioada 1-4 martie la Madrid, în Spania.

Întâlnirea a fost organizată de Acțiunea Catolică din Spania în colaborare cu Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC). Programul a cuprins dezbateri și conferințe despre Acțiunea Catolică și contribuția ei la noua Europă.

Acțiunea Catolică din România (ACRO) a participat la această întâlnire cu reprezentanți ai consiliului director: Oana Tuduce, Anca Lucaci, Codruța Fernea, pr. Felix Roca. A fost prezent, de asemenea, și Mihai Floran, membru ACRO.

Joi, 1 martie, PS Atilano Rodriguez Martinez, episcop de Ciudad de Rodrigo și asistent spiritual al Acțiunii Catolice din Spania, a prezentat mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru această întâlnire.

Vineri, după rugăciunea de dimineață, Carlos Bru Puron, președintele Consiliului Federal Spaniol al Mișcărilor Europene, a vorbit despre realitatea socio-culturală a Europei subliniind faptul că "Europa de astăzi seamănă a fi o Europă fără vise, care riscă să se îndepărteze de planul solidarității, așa cum a fost prefigurată de părinții săi fondatori. La ora actuală această Europă comunitară are nevoie de un nou elan".

A urmat conferința susținută de Luigi Alici, președintele Acțiunii Catolice Italiene care a prezentat mesajul Paolei Bignardi (coordonatoare FIAC) despre "Acțiunea Catolică în Europa - provocări și oportunități". Biserica astăzi se găsește în fața unor mari provocări: a dialogului între culturi, religii și rase; a semnificației credinței într-un context de secularism accentuat; a construirii unui model de civilizație deschis viitorului, acordând o atenție deosebită generațiilor tinere. Biserica trăiește, de asemenea, provocarea unei Europe unite, a dialogului și a colaborării între Est și Vest.

După-amiază a avut loc o dezbatere de tip masă rotundă, coordonată de Oana Tuduce, cu tema "Tinerii creștini, apostoli constructori ai lumii", care a avut trei puncte: a. pe plan cultural - comunitatea creștină și dialogul între culturi; b. pe plan formativ - necesitatea unui angajament formativ, pentru a reda cetățenilor conștiința necesității unei Europe unite politic; c. pe plan ecumenic și interreligios - deschiderea creștinilor spre o bogăție spirituală.

Anca Lucaci



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat