Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

S.P. (Iași). "Sacrul este obstacolul, prin excelență, în fața libertății omului? Am citit în cartea lui Mircea Eliade, "Sacrul și profanul" și aș dori să văd și părerea Bisericii. Vă mulțumesc!".

Cele citite de dv. trebuie înțelese în contextul întregii concepții a lui Eliade despre sacru. Astfel, opunându-se viziunilor raționalist-pozitiviste, istoriciste, evoluționiste și funcționaliste care au dominat secolul al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, Eliade subliniază că religia este parte constitutivă a condiției umane, și nu o fază tranzitorie: "Sacrul este un element în structura conștiinței și nu un stadiu în istoria acestei conștiințe. La nivelurile cele mai arhaice ale culturii, a trăi ca ființă umană este în sine un act religios... Altfel spus, a fi sau mai degrabă a deveni om înseamnă a fi religios" (Istoria credințelor și ideilor religioase, ediția a II-a, vol. I, București, Editura Științifică și Enciclopedică, 1991, p. 9). Ceea ce dă omului conștiința unei lumi reale și semnificative și-l face să vadă ceea ce este "real, puternic, bogat și semnificativ" este descoperirea sacrului. Fără sacru viața omului sau a unei societăți duce la haos și autodistrugere. Prin religie, omul dă sens existenței și istoriei și își exprimă nevoia de a se raporta la o realitate transcendentă, izvor și sistem de referință. Operând cu distincția dintre sacru și profan și vorbind de manifestarea sacrului în profan (hierofanie), Eliade descoperă că fenomenul religios este universal, fiind prezent în toate culturile, oricât de îndepărtate istoric sau geografic.

Liliana Adam (Luizi Călugăra). "Există o mare problemă aproape în toate parohiile: și anume că persoanele catehizate rămân aceleași după ce au participat la cateheză. Și oare de ce? Mă refer mai mult la tinerii de azi. Sunt tineri care merg la cateheze numai ca să spună că participă și ei, sau sunt alții care sunt obligați de părinți să participe la cateheze. Dar oare câți sunt care merg la cateheză de bunăvoie, câți sunt care se implică, sau câți sunt care rămân pe deplin catehizați? Este necesar să examinăm la lumina cuvântului lui Dumnezeu semnele timpului".

Cateheza este foarte importantă în viața unui creștin, dar cu mult mai mult în viața unui tânăr. În mesajul său către tineri (9 aprilie 2006), la Köln, în Germania, papa Benedict al XVI-lea spunea: "Dragi tineri, iubiți cuvântul lui Dumnezeu și iubiți Biserica; ea vă permite să ajungeți la o comoară de o valoare așa de înaltă, făcându-vă să-i apreciați bogăția"; la fel, în mesajul de anul acesta adresat tinerilor, papa spune: "Dragi tineri, cultivați talentele voastre nu numai pentru a obține o poziție socială, ci și pentru a-i ajuta pe alții "să crească". Dezvoltați capacitățile voastre, nu numai pentru a deveni mai "competitivi" și "productivi", ci pentru a fi "martori ai iubirii". Uniți cu formarea profesională efortul de a dobândi cunoștințe religioase utile pentru a vă putea desfășura misiunea voastră în manieră responsabilă". Cu siguranță sunt și tineri care-și înțeleg rolul. Sămânța, ne spune Evanghelia, cade în diferite feluri de pământ și aduce roade în funcție de cum e pământul. Poeziile cu tematică pentru ziua de 8 martie sunt prea lungi.

A. (Focuri). "Îi mulțumesc lui Dumnezeu fiindcă existați deoarece această revistă o aștept lună de lună cu multă nerăbdare. În drumul întoarcerii mele către Dumnezeu cel mai mult m-a ajutat rubrica "Pentru familii". V-am scris și pentru a vă cere un sfat. Din cauza rătăcirii mele departe de Dumnezeu am doi copii cu oarecare probleme. Am un băiat care pare să-mi fi moștenit toate stările mele negative. Oare ce să fac să mă rog în continuare sau să merg cu el la medic? Trebuie să știți că eu am avut o copilărie foarte nefericită până a murit tatăl meu. Tata a fost un bețiv înrăit care ne bătea pe noi, copiii, și pe mama. De aceea l-am urât pe el și pe toți bărbații din lume multă vreme. Atunci nici nu voiam să aud de Dumnezeu. Dar datorită rugăciunilor și la îndemnurile mamei mele m-am întors la Dumnezeu. Astăzi, când scriu aceste rânduri, doresc să-i mulțumesc mamei pentru tot ceea ce a făcut pentru mine... Numai datorită ei astăzi pot experimenta ce înseamnă pacea în suflet...".

Mărturia dv. este impresionantă. Este minunat să descoperi că Dumnezeu are răbdare cu noi și așteaptă pe fiecare să se întoarcă. Cu privire la băiat, credem că e bine să vă consultați cu medicul de familie și cu părintele paroh. Poate nu sunt neapărat stările negative moștenite de la dv., ci poate fi vârsta, anturajul etc.

Bianca Mihaela Budău (Nicorești), Ioana Mădălina Blaj (Buruienești), Alma (Săbăoani), Cristina Koch Smău (Piatra Neamț), Iosif Iacob (Roman), Ioan Cojan (Traian). Răspuns veți primi în unul din numerele viitoare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat