Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu episcopul de la Nazaret

Admirație pentru muncitorii români

"Am toată admirația pentru credința muncitorilor români din Israel!... Rugați-vă pentru pacea Țării Sfinte! Nu vă fie teamă să veniți pelerini la Ierusalim, Nazaret și Betleem!". Acestea sunt cuvintele episcopului Giacinto-Bulos Marcuzzo, vicar patriarhal pentru ritul latin în Israel și auxiliar de Ierusalim, care, la 27 ianuarie, la microfonul redacției Radio Vatican și-a exprimat admirația pentru atașamentul muncitorilor români din Israel față de locurile sfinte.

- Excelență, când ați întâlnit pentru prima dată migranții români în Israel?
(...) I-am întâlnit mai întâi la locurile sfinte, pentru că erau persoane foarte, foarte atașate, imediat ce aveau ocazia, de locurile sfinte. Prima mea imagine cu un grup de români am avut-o chiar în fața bazilicii "Buna Vestire". Era o sâmbătă, zi festivă în Israel. Românii se organizaseră singuri între ei, neavând încă un capelan al lor, și veneau să viziteze locurile sfinte. M-am oprit, am avut câteva dificultăți cu limba, dar apoi am reușit să ne înțelegem în ebraică, pentru că aceste persoane, cu toate că sunt muncitori, învață destul de ușor această limbă. A fost impresionant să văd pentru prima oară grupul de români, care pentru mine erau o noutate, să văd atașamentul lor față de locurile sfinte, așadar față de rădăcinile credinței lor, pe care le descopereau venind la muncă în Israel, nu ca pelerini, ci ca muncitori care sâmbăta se transformau în pelerini la locurile sfinte.
Apoi, natural, lucrurile au mers înainte, s-au îmbunătățit foarte mult și datorită faptului că prin Dieceza de Iași s-a obținut trimiterea unui prim capelan (...), reverendul preot Iosif Dorcu, care a rămas pentru câțiva ani capelan al românilor. El a deschis cu adevărat drumurile și a pus pe picioare noua activitate pastorală a migranților români din Israel. După el a venit al doilea capelan, cel actual, pr. Cristian Vacaru (...).

- Cum a perceput populația locală prezența numeroasă a muncitorilor români?
Prin populația locală se înțelege aici populația israeliană, pe de o parte, și populația palestiniană, pe de alta. Populația israeliană, frații evrei, natural, vedeau în români o forță de muncă, un ajutor de care aveau nevoie din ce în ce mai mult, în timp ce palestinienii aveau o atitudine pe care o putem considera duplicitară, contradictorie și uneori chiar complementară. În ce sens? Muncitorii români sunt toți sau aproape toți creștini, catolici sau ortodocși. Populația noastră palestiniană creștină este întotdeauna foarte mulțumită când vede alți prieteni, alți frați, alte surori care vin din întreaga lume și împărtășesc credința lor, și care vin să lucreze și să trăiască acolo împreună, în aceeași țară. Dar în același timp, muncitorul român care ajungea acolo era puțin și un concurent, fără să vrea, firește, pentru că acești români au fost aduși pentru a lua locul muncitorilor palestinieni (...).

- Cu ce spirit însoțiți acum comunitatea catolică română din Țara Sfântă?
Însoțirea mea este în comuniune cu primii și direcții interesați, care sunt, acum, capelanul, pr. Cristian Vacaru, și cele două surori. În anumite momente vine și un colaborator din Dieceza de Iași. A venit chiar și episcopul de Iași, și apoi episcopul auxiliar, pe care îi salut cu multă bucurie, și pe toți ceilalți preoți care, mai ales de sărbători, au venit să dea o mână de ajutor în activitatea pastorală pentru comunitate și capelanul ei.
Așadar, cu ei, mai întâi de toate, în aceste zile, comunitatea muncitorilor străini, și nu numai cea a românilor, trece prin momente grele. Recent a fost adoptată o dispoziție care ar vrea ca încet-încet să păstreze un număr foarte redus de muncitori (străini) în Israel. Ceilalți, din nefericire, sunt obligați să plece, să se întoarcă (...). Așadar, noi însoțim acum această fază a acestor muncitori, a muncitorilor români, cu multă simpatie, aș zice, cu multă dăruire, cu multă solidaritate, căutând mai ales să fim alături de ei (...).

- Excelență, creștinii din România și din întreaga lume sunt datori spiritual față de comunitatea creștină a Țării Sfinte pentru darul inestimabil al răspândirii credinței în Isus Cristos. Ce așteaptă acum creștinii din Țara Sfântă de la creștinii din întreaga lume?
Într-adevăr, este o realitate frumoasă că la două mii de ani după Isus Cristos și după nașterea Bisericii, există încă un grup de creștini originari, autohtoni, în Țara Sfântă. Acest fapt este o realitate concretă foarte interesantă pe care nu trebuie să o uităm niciodată. Cu alte cuvinte, Biserica-mamă a Ierusalimului este în continuare prezentă. Descendenții primei comunități creștine fondată de Isus sunt în continuare prezenți. Și această comunitate, numită Biserica-mamă a Ierusalimului, a stat la originea tuturor celorlalte Biserici. De la această Biserică-mamă au pornit apostolii care au fondat alte Biserici, care la rândul lor au fondat alte Biserici, și așa mai departe, dar acesta este chiar trunchiul originar din care s-au născut celelalte Biserici.
Biserica-mamă a Ierusalimului astăzi este în suferință, pentru că se află într-o situație socială, istorică și politică foarte grea. Noi, ce cerem de la frații noștri și de la surorile noastre? Mai întâi de toate, pentru că noi credem în rugăciune, nu uitați să vă rugați pentru Țara Sfântă. În al doilea rând, veniți să vizitați locurile sfinte, nu vă fie teamă să veniți pelerini în Țara Sfântă! (...) Spun și repet acest lucru pentru că, din nefericire, ascultând știrile, văzând anumite episoade la televiziune, multă lume se teme să vină în Țara Sfântă, crede că aici este un război continuu, o violență nesfârșită. Pentru locurile sfinte, nu este așa! (...) În al treilea rând, trebuie să ne informăm. Îmi dau seama din ce în ce mai mult că realitatea Țării Sfinte nu este cunoscută. Și poate că serviciul cel mai bun pe care o comunitate, o Biserică, frații noștri ar putea să-l facă bine lor înșiși este să se informeze bine despre realitate (...). În al patrulea rând, și ultimul, în măsura posibilităților, fiți solidari, fiți uniți, faceți ceva pentru Biserica-mamă din Țara Sfântă! (...)

- Excelență, sunteți episcop la Nazaret. În curtea interioară a bazilicii "Buna-Vestire" există și o imagine a Maicii Domnului dăruită de o familie de români. Adresându-vă acum Bisericilor din România, ascultătorilor noștri din întreaga lume, aveți un salut special pentru creștinii români?
Da, salutul meu este acesta: veniți pelerini în Țara Sfântă! Organizați-vă, și cu puțină răbdare, veniți în Țara Sfântă! Face foarte mult bine, tuturor! Apoi, interesați-vă de Țara Sfântă, încercați să faceți ceva pentru Țara Sfântă! (...) Dar aș vrea să mă adresez mai ales celor tineri, probabil făcând referință, dacă-mi permiteți, la cazul meu, la experiența mea personală, așadar, tinerilor, studenților, seminariștilor. Eu însumi, italian de origine, m-am născut în regiunea Veneto, dar la 16 ani, după liceu, am mers în Țara Sfântă și am făcut pregătirea mea teologică de seminarist la Seminarul din Bejala, la Ierusalim. Acolo am devenit preot, am muncit întotdeauna acolo, sunt foarte bucuros să slujesc Biserica din Ierusalim și să fac parte din clerul Ierusalimului, care, într-un anumit sens, a preluat succesiunea grupului de apostoli în țara lui Isus, în țara apostolilor. Poate că cineva primește de la Duhul Sfânt această chemare, această invitație de a sluji Biserica- mamă din Ierusalim. Pornind de la experiența pe care Domnul m-a făcut să o trăiesc personal, adresez această invitație: nu uitați, dacă primiți această chemare, să veniți și să slujiți Biserica-mamă a Ierusalimului!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat