Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Carisma unității

PS Petru Gherghel a fost pentru mai multe zile în Italia, unde, pe lângă faptul că s-a întâlnit cu comunitățile de români, a participat la diferite evenimente.

Astfel, la 11 februarie, a avut bucuria să participe la premierea lucrării prof. I.H. Ciubotaru: Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, care a avut loc la Castrovillari. Lucrarea a găsit un ecou cu totul special în cadrul Centrului de Cercetări Etno-Istorice de pe lângă Universitatea din Palermo, fiind premiată.

În seara zilei de sâmbătă, 10 februarie, episcopul a participat în catedrala din Palermo la Liturghia solemnă de înscăunare a Mons. Paolo Romeo, arhiepiscop mitropolit, care a fost numit de papa Benedict al XVI-lea la 19 decembrie 2006.

De asemenea, în perioada 3-9 februarie a avut loc la Castelgandolfo, în apropierea Romei, Cea de-a 31-a Conferință a Episcopilor Prieteni ai Mișcării Focolarelor, cu tema "Cristos răstignit și abandonat, lumină în noaptea culturală". Au participat peste 80 de cardinali și episcopi, din diferite părți ale lumii.

Întrunirea a fost deschisă de cardinalul Miroslav Vlk, arhiepiscop de Praga, care a evocat rădăcinile cele mai profunde ale creștinismului, într-o epocă în care "deasupra orizontului umanității prinde consistență întunericul" și, citând din enciclica Deus caritas est, a papei Benedict al XVI-lea, a amintit că iubirea creștină este cea care ia inițiativa, fără să aștepte ca celălalt să facă acest lucru, făcându-ne să trăim dincolo de noi înșine, într-un exod permanent față de propriul "eu".

Din România, alături de PS Petru Gherghel, a participat și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Joi, 8 februarie, participanții s-au întâlnit cu Sfântul Părinte, în cadrul unei audiențe.

Spiritualitatea unității cultivată de Mișcarea Focolarelor corespunde devizei sale episcopale "ca toți să fie una", a explicat PS Petru Gherghel joi, 8 februarie, la Radio Vatican, secția română. Episcopul de Iași a vorbit despre rolul laicilor în Biserică după Conciliul Vatican II, despre carisma unității în Mișcarea Focolarelor, despre importanța comuniunii cu Cristos în suferință pentru unitatea eclezială.

"Conciliul Vatican II a deschis pentru întreaga Biserică un sector care era mai puțin cunoscut: participarea mișcărilor laicilor la viața Bisericii. Laicii sunt chemați și ei să participe cu specificul lor la promovarea vieții bisericești și a unității dintre oameni. Mișcarea Focolarelor, care este numită "Opera Mariei", are un scop cu totul special: promovarea unității, promovarea apropierii dintre fiii poporului lui Dumnezeu. Mă bucur tare mult că această operă a Mariei, pe care am cunoscut-o, mă ajută foarte mult să înțeleg misiunea mea ca episcop, ca păstor, îndreptându-mi slujirea mea către toți fiii Bisericii noastre, către toți ceilalți confrați preoți, către toți credincioșii, către toate persoanele consacrate. Este o misiune pe care o are orice episcop. Mai mult decât atât, motoul meu ca episcop a fost și rămâne "ca toți să fie una", acea rugăciune a lui Isus. Atunci când îl avem pe Isus în mijlocul nostru, când îi înțelegem chemarea, când îl vedem jertfindu-se ca să ne unească pe toți, atunci cu adevărat noi putem realiza acest testament a lui Isus. Iar eu, ca episcop, doresc tare mult să pot realiza în viața mea idealul unității: cu Isus în mijlocul nostru. Doresc cu această sfântă și fericită ocazie ca toți slujitorii Bisericii să găsească în Isus motivul slujirii lor. Cu cât îl vor cunoaște mai mult pe Isus, care s-a jertfit și suferă, cu atât vor putea contribui mai mult la realizarea unității poporului creștin și a neamului omenesc. Cu cât ei se vor asocia lui Isus în suferințele lor, cu atât vor putea mai mult să se bucure de acea glorie la care a ajuns Isus jertfindu-se. Mă bucur să le doresc tuturor credincioșilor noștri, tuturor persoanelor consacrate, tuturor preoților, confraților episcopi din România această bucurie a descoperirii lui Cristos, motivul unității noastre și, slujindu-l, să-l preamărim pe Dumnezeu Tatăl, care ne-a făcut părtași de iubirea lui Cristos, prezent între noi în istorie".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat